Word de beste versie van jezelf met de emoties van de Vijf Elementen

De Vijf Elementen vormen een belangrijke bron voor de theorie van Traditionele Chinese Geneeskunde. Je kunt het gebruiken voor anamnese en behandeling, maar je kunt het ook heel goed zelf in het dagelijks leven toepassen. Neem de Vijf Elementen en de emoties. Welke emoties zijn het, bij welk element horen ze en hoe kun je ze transformeren in positieve deugden?

Klassiek worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde de emoties van de Vijf Elementen als volgt ingedeeld:

  • Water (Nieren en Blaas): angst
  • Hout (Lever en Galblaas): woede
  • Vuur (Hart en Dunne Darm, Pericard en 3-Warmer): vreugde
  • Aarde (Milt en Maag): piekeren
  • Metaal (Longen en Dikke Darm): verdriet

Het zijn nogal primaire emoties. Vergelijk ze met primaire kleuren. In de werkelijkheid zullen we veel kleurschakeringen tegenkomen.

Boosheid

Deze emoties zullen naar boven komen als een element uit balans is. Bijvoorbeeld als Hout en Galblaas onvoldoende energie hebben, kan woede ontstaan. Iemand met deze onbalans zal niet heel de dag foeterend door het huis lopen, maar boosheid, frustratie liggen wel aan de oppervlakte. Het korte lontje. Omdat boosheid in onze cultuur als een ‘negatieve emotie’ wordt gezien, kunnen mensen ervoor kiezen hun boosheid te verhullen. Dit kan leiden tot dagelijkse frustratie of verergering van de boosheid als het richting het Vuur-element kruipt.

emoties en de vijf elementenMoed Eerlijkheid

Volgens de oude Chinezen zijn onze emoties niet per se positief of negatief. Het zijn signalen waarmee we een onbalans in onszelf kunnen vaststellen. Als we deze onbalans in evenwicht brengen, voeden we de positieve kant van onszelf. Het is onze taak in het leven ‘de beste versie van onszelf te worden’. Dus emoties om te zetten in deugden. Zo zal een gebalanceerd Metaal element moed en eerlijkheid tonen. En zeg zelf: dat is toch fijner dan rondlopen met gevoelens van verdriet?

Wat kun je zelf doen?

Een theorie is geen praktijk. Het begint bij jou. Bij jouw wens om ‘een beter mens’ te worden. Welke emotie speelt een belangrijke rol in jouw leven? Herken je er geen? Goed voor jou! Blijkbaar ben je helemaal in balans 👍. Toch een emotie gevonden die jou overheerst? Bepaal dan of je deze emotie via de Vijf Elementen-cyclus kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld met voeding, shiatsu of acupunctuur. En word een betere jij! Veel succes 🙏!