Wondermiddel tegen wagenziekte (of voor gewoon lekker slapen)

anwb-acustraps
Heb je last van wagenziekte, zwangerschapsmisselijkheid of ben je ‘all-round’ misselijk? Dan kun je hiervoor bij de ANWB een polsband kopen. De band geeft lichte druk op acupressuurpunten op de pols. Horden ouders prijzen dit wondermiddel. Hun kroost zit blij en braakvrij op de achterbank. Goedkoper en effectiever is zelf aan de slag gaan met je Pericard-meridaan.

Hikken, boeren, braken

De Maag is de bron van vloeistoffen en de kookpan van onze energie uit voedsel (“Graan qi”). De energierichting van Maag-qi is naar beneden, richting de darmen. Als we last hebben van misselijkheid, boeren of zelfs braken, dan gaat de Maag-qi de verkeerde kant op. Naar boven dus. Vaak gaat dit samen met een gevoel van volheid in de borst of buik. De Maag moet dus even tot de orde geroepen worden. Dit kun je doen via het veelbesproken acupunctuurpunt Pericard 6 (Neiguan). Dit is ook het commandopunt (‘Gao Wu’) van de thorax en verlicht volheid in de borstregio.

Waar vind je dit punt?

Neiguan (PC6) ligt op de binnenzijde van je onderarm. Als je je vuist balt, zie je twee pezen. In het midden van deze pezen loopt de Pericard-meridaan. Ga vanaf je polsplooi met de duim van je andere hand ongeveer 2 duimbreedtes naar beneden. Je overige vingers houd je aan de buitenzijde van je pols, ter ondersteuning. Masseer dit punt zachtjes met je duim voor een minuut. Punt niet gevonden? Je kunt ook hier kijken

Ook voor lekker slapen

Ik gebruik dit punt zelf vaak als ik niet in slaap kan vallen. Het Pericard heeft namelijk een innige relatie met het Hart. Met Pericard 6 kun je je Hart geruststellen. Door dit punt te masseren zeg je eigenlijk tegen je Hart: “het is mooi geweest voor vandaag. Nu gaan we gewoon lekker slapen!” Het is overigens wel heel bijzonder dat de polsbandjes van de ANWB deze functie niet ondersteunen (‘Acustraps zijn niet slaapverwekkend’).

P.S.: mocht Neiguan tot teleurstellende resultaten leiden, dan heeft de ANWB ook nog een andere oplossing.