Alles wat je moet weten over Wind (een spoedcursus Feng)

In TCM is het klimaat een bron van disbalans en ziekte. In totaal zijn er 6 Liu qi , klimaten die je gezondheid aantasten. Wind neemt hierbij een prominente plaats in. En is eigenlijk de lastigste van het hele stel. Net als Qi heeft Wind geen gelijke in het westen. Daarom even een spoedcursusje Wind.

Chinese wind1. Chinezen zijn gek op Wind

De Chinese naam van Wind  is Feng. Je kent natuurlijk Feng Shui: hoe de inrichting van je huis of kantoor kan bijdragen aan een stroom van geluk.  Verder zijn er ook opvallend veel eethuizen met  Feng in de naam.  Wind (Feng) is diepgeworteld in de Chinese cultuur. Vooral omdat hiermee het onverklaarbare kan worden verklaard.  In vroegere tijden werd Wind gezien als voertuig van geesten die niet veel goeds in de zin hadden (‘evil Qi’).

2. Wind leidt tot abnormale beweging

Het karakter van Wind is beweging . Wind beweegt de toppen van de bomen. Zorgt voor onwillekeurige bewegingen van het lichaam. In TCM verklaart een aanval van Wind dan ook een onschuldige verkoudheid, maar ook tremor, zichtstoornissen, epilepsie en de ziekte van Parkinson.  Maciocia noemt Wind ‘het beven van de pezen’.  Waarschijnlijk vooral omdat het zo lekker bekt.

3. Wind leidt tot verstarring

Maximaal yang  wordt yin. ‘Niet beweging’ is ook Wind. Denk aan een beroerte, aangezichtsverlamming of coma.

4. Wind is onvoorspelbaar

Wind kan opeens opsteken. Dit wispelturige karakter vind je terug in Wind-klachten: verplaatsend of verspringend door lichaam, aan- en afwezig.  Denk aan hoofdpijn of duizeligheid.

5. Wind is oorzaak én gevolg

Om Wind-klachten te ontwikkelen, hoef je niet in de Wind te hebben gestaan. Sterker: Wind is eerder een typering van klachten dan van de oorzaak. In vroegere tijden waren verschillende windrichtingen verantwoordelijk voor verschillende klachten. Dit vind je niet meer terug in  mainstream TCM.

6. Wind zet de deur open

In zijn kielzog neemt Wind vaak andere schadelijke klimaten mee. Zo kan een aanval van Wind leiden tot verkoudheid (Wind-Koude) die vervolgens aanzwelt tot een griep (Wind-Hitte).  Als deze ziekteverwekkers dieper in het lichaam dringen, kan dit leiden tot bi-syndromen’.  Artrose en reuma worden in TCM geschaard onder Wind-Damp.

7. Wind hoort (niet) bij de lente

Volgens de 5 elementen hoort Wind bij het element Hout en dus bij de lente. Maar vergis je niet: Wind en Wind-klachten komt in alle seizoenen voor!

8. Wind hoort bij de Lever en Galblaas

Het element Hout staat voor opkomst, groei. Een naar buiten gerichte beweging.  Dit vraagt een vrije stroom van energie door het lichaam. En dat heeft weer alles te maken met de Lever en zijn yange-partner, de Galblaas.

9. Het kan ook binnen waaien

Door een leegte van energie in de Lever of Galblaas, kun je ook interne Wind-klachten ontwikkelen . Ook hier weer beweeglijkheid en onvoorspelbaarheid . Denk aan hoofdpijn, duizeligheid, wazig zicht.

10. Mensen met Wind binnen hebben ook een hekel aan wind buiten

Zo binnen zo buiten. Wind-klachten verstoren het evenwicht. Zowel letterlijk als figuurlijk. Mensen met interne Wind hebben dan ook vaak ook een hekel aan de wind buiten.

Dat was het…

Hopelijk ben je iets wijzer geworden over de Chinese Wind in TCM.  Het was een spoedcursus he  :).

Op zoek naar meer diepgang? Kan dan eens hier: http://www.itmonline.org/articles/feng/feng.htm