Het element Water: een zaak van leven en dood

Het seizoen van het element Water is de winter. De bomen en planten hebben hun energie diep in hun wortels teruggetrokken. De natuur is in winterslaap. Ze wacht af, rust uit van het afgelopen jaar, bouwt krachten op voor een volgende cyclus. Dit is een voorbeeld voor de mens, die om gezondheid te conserveren, inspanning, activiteit, dient te balanceren met ontspanning, rust. Lees meer over het element Water en jouw gezondheid.

De energie van het Water element is naar binnen gekeerd, naar beneden. Het is maximaal yin. We bevinden ons in het zwarte vlak van het yin-yang-symbool. Het is winter. Er is minder zonlicht, meer duisternis, meer kou. Emoties gaan dieper het lichaam in. Trekken zich terug. Na het seizoen van het Water element begint de Vijf Elementen-cyclus opnieuw. Van ontluiken in het Hout, naar maximale groei in Vuur, naar balans in Aarde, naar verval in Metaal en weer naar terugtrekken via het Water.

element water verbonden met het seizoen winterMystiek

Het Water element heeft een mystiek karakter. Het ligt in de diepte. In de duisternis. We kunnen slechts gissen naar de omvang, het begin en einde. Van alle elementen staat Water het dichtst bij de Tao, de universele soep waaruit het universum en dus ook wij mensen, voortkomen.

Terugkeergarantie

Water gaat over leven dat ontstaat in de baarmoeder. Daar waar wij in stilte en zonder besef van onszelf of de buitenwereld ontstaan. Het gaat over de dood. De enige zekerheid in het leven. Een reis die we alleen afleggen. Bestemming Tao. Het grote water oversteken is zo’n zinsnede die kan duiden op het transformatieproces van leven naar dood. Maar ook omgekeerd. De Tao biedt immers terugkeergarantie. Energie gaat niet verloren. Het verandert alleen van vorm. Dit besef troost mij bij het verlies van dierbaren.

Vormloos

Als je het Water element beter wilt leren kennen, moet je kijken naar de eigenschappen van water. Water is vormloos. Het voegt zich naar de vorm die het vindt. In de Vijf Element-cyclus controleert Aarde het Water. De oevers van het land dammen het water in. Geven hierdoor vorm aan water. Zoals ook het lichaam een vorm biedt aan het water in ons lichaam.

Alles en niets

Water is flexibel. Kiest de kortste weg. Heeft geen eigen kleur. Weerspiegelt de kleuren uit zijn omgeving. Het heeft alles en niets in zich. Is neutraal. Water voedt ons als drank. We gebruiken water voor zuiveringsrituelen. Om zonden van ons af te spoelen. Om af te voeren wat we in de voorgaande Metaal-fase hebben losgelaten.

Verwoestend

Water kan ons koesteren met een heerlijk warm bad. Ons prikkelen als we zwemmen in de zee. Water heeft ook een donkere, vernietigende kant. Denk aan overstromingen en verdrinkingsdood. Water met tijd is een ijzersterke combinatie. Kan een rots doen slijten.

Merg

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is het element Water verbonden aan Nieren en Blaas. De Nieren vormen de basis van ons energie. Ze conserveren de Jing, de oerenergie van de mens. Is je Jing verbruikt, dan zit je tijd op aarde er op. Komt de Tao weer in beeld. De Nieren voeden het Merg. Dit verklaart de relatie tussen Nieren, botten, tanden, gehoor en hoofdhaar. Is je Nier-energie uit balans, dan zie je dat aan wallen onder je ogen, ‘voortijdig’ grijs worden, dof en broos haar. Ook oorsuizen (tinnitus, lage tonen) hoort in dit rijtje thuis.

Geen zin in sex

Via de Jing zijn de Nieren  het domein van sexualiteit. Van reproductie. Geen zin in sex, impotentie, niet of juist te snelle ejaculatie,  verminderde fertiliteit, niet zwanger worden. Het zijn tekenen van een disbalans in de Nier-energie. Het kan ook dichter bij huis:  heb je rugklachten (met name boven de billen), ben je vaak moe aan het einde van de middag (na 16.00) of heb je ‘chronisch’ koude voeten? Ook dan kunnen je Nieren wel wat ondersteuning gebruiken.

Angst, de emotie van Water

De emotie bij het element Water is angst. Een fundamentele angst die in ieder van ons huist: ons oerinstinct dat ons beschermt in vlucht- of vechtsituaties. Angst behoedt ons, conserveert ons leven. Maar een teveel aan angst zal tegen ons werken met fobieën, paranoïde gedachten en wantrouwen. Dit kan uitmonden in zware depressieve gevoelens, afgesloten raken van de bron van het leven. Alsof je onder water leeft.

Ambitie

Als je Water in balans is, ervaar je zelfvertrouwen, standvastigheid, doorzettingsvermogen. Je hebt een doel en richting in het leven. Je weet wat je wilt en koerst daar langzaam maar steevast op af. Gevoed door een gezonde ambitie. Jij werkt samen met het Water; biedt je lichaam en geest voldoende rust en reserveert energie voor de volgende fase in de Vijf Elementen-cyclus: het Hout, waarin de echte actie plaatsvindt.

Jij en het element Water

Wat kun je doen om je Water element te voeden?

  1. Het Water element voed je met rust. Dat is niet per se slapen. Rusten is ook een boek lezen, schrijven, introspectie, tijd met jezelf doorbrengen.
  2. Zoek het water op. Letterlijk. Ga naar de zee, het strand. Maak die wandeling of kijk gewoon naar de bewegingen van het water.
  3. Voeding: de zoute smaak voedt het Water element. Met name zelfgemaakte kippensoep (van échte zelfgekochte kippenpoten of -vleugels)  is een elixer voor de Nieren. Laat het zo lang mogelijk koken, zodat je het Merg (Jing) uit de kip kookt en consumeert. Ook vis en schelpdieren horen thuis bij dit element. Wil je echt met voeding je klachten verminderen, ga dan op zoek naar een TCM-voedingstherapeut.

Water voeden met shiatsu

Shiatsu kan helpen om je Water element te voeden. Bijvoorbeeld door massage van sacrum, voeten en het gezicht (oor!). Volgens de cycli van de Vijf Elementen kun je het water voeden via het element Metaal (Long en Dikke Darm) of via de Aarde (Maag en Milt). Shiatsu massage biedt je het moment van rust en eenheid, van één geheel zijn, dat zo mooi past in het ongrijpbare karakter van Water en de Tao.

Heb je interesse in een shiatsu massage? Maak dan een afspraak met mij. Ben je nog niet toe aan een shiatsu massage of wil je er eerst meer over lezen, dan kun je zelf je Water voeden met een oormassage. Het kost niet veel tijd en je zult versteld staan van het effect.