Wat is piekerpoep?

Heb je last van vermoeidheid, piekerpoep of watten in je hoofd? Grote kans dat er dan iets niet lekker loopt in je Maag-Milt-systeem.  Volgens de oude Chinezen hebben deze organen een grote impact op je dagelijkse portie energie en welbevinden.

Als je iets eet of drinkt, wordt dit toevertrouwd aan de Maag, de zee van Water en Graan. In de Maag begint een proces van rotten en rijpen. Het borrelt, bruist en rommelt zoals in een pan op het fornuis. De damp van dit brouwsel vervoert de Milt via de Longen door het lichaam als bron van jouw dagelijkse portie energie. Popeye wist het: van juiste voeding word je sterk.

Het klinkt vrij simpel: als je de Maag en Milt niet goed voedt, ontstaan er problemen. Om maar wat te noemen:

  • gebrek aan eetlust
  • lusteloosheid
  • vermoeidheid
  • opgeblazen gevoel na het eten
  • oedeem
  • wattig gevoel in je hoofd
  • kokhalzen en overgeven
  • en niet te vergeten: piekerpoep

Wat is piekerpoep?

Wat is piekerpoep?

Maag en Milt beheersen de stroom van ‘mond tot kont’. De vorm, kleur en geur van ontlasting is een graadmeter voor de staat van jouw interne voedselfabriek. Dunne ontlasting, eventueel met onverteerde voedselresten, geeft aan dat de Milt er onvoldoende in slaagt om alle essenties uit de voeding te onttrekken. Dit heet ook (of ik noem het) piekerpoep. De emotie van het Aarde-element, gevormd door Maag en Milt, is piekeren. Deze emotie is een signaal dat de stroom van energie in jouw lichaam niet vrij is, ‘rondjes blijft draaien’.

Balans verstoord

In de ideale situatie wordt geestelijk en lichamelijk voedsel tot iets bruikbaars omgezet (energie) en kun je het niet bruikbare deel loslaten. Hierdoor ontstaat er weer ruimte in je hoofd en lichaam voor iets nieuws. Bij piekeren is die balans verstoord. En dit leidt ondere andere tot deze vorm van ontlasting. Misschien valt daar nog wel mee te leven, echter het rijtje met klachten zal naar verloop van tijd toenemen en kan je levensplezier matigen.

Wat kun je zelf doen?

Uiteraard is het verstandig om naar je voedingspatroon te kijken. Eet regelmatig: ontbijt, lunch, diner. Sla geen maaltijden over en eet bij voorkeur op vaste tijdstippen. De toptijd van de Maag en Milt is van 09.00-11.00 uur dus voorzie jezelf niet alleen op zon- en feestdagen van een continentaal ontbijt, maar doe dat gewoon iedere dag. Vermijd of verminder het gebruik van (maaltijd)salades, fruit met een koude energie (bananen, sinaasappels), frisdranken en vet of gefrituurd eten. Na acht uur ’s avonds eten, is geen goed idee omdat je lichaam dan wil rusten.

30x kauwen 😳

Ook belangrijk, en misschien nog meer dan wát je eet, is aandacht voor het eten. Combineer eten niet met lezen, browsen of tv-kijken. Maak het je lichaam makkelijk en kauw je eten goed. Volgens een boedhistsche goeroe zou je iedere hap 30x moeten kauwen. Helaas is dit geen quick fix dus het kan even duren voordat je een effect merkt. Mocht je meer ondersteuning nodig hebben, denk dan eens aan acupunctuur, shiatsu of Chinese kruiden therapie. Veel succes!