Zeg, wat gaat jij doen in het jaar van de Hond?

Welkom in 2018! Een heel nieuw jaar om te vullen met work & play. Wist je dat het ook het jaar van de Hond is? Valt van alles over te vinden op internet. Maar gaat het echt over jou of over de mensheid in het algemeen? En val jij wel onder die algemene noemer? Nee toch! Wil je werkelijk weten waar jij in 2018 naar toe gaat? Zet dan je Lever aan het werk en maak een innerlijke reis met het jaarkompas.

Het Chinese jaar van de Hond loopt van 16 februari 2018 tot 4 februari 2019. Ben je geboren in 1971, 1983, 1995 of 2007? Dan ben je dus dit sterrenbeeld. De Hond heeft een rijk innerlijk leven, maar kan van buitenaf nogal saai overkomen. In carrière en liefde is een Hond trouw, moedig, behendig, slim en hartelijk. Een hond kan overigens ook conservatief en ongeduldig zijn. Kun je dus alle kanten mee op.

Ben je een Hond of geen Hond?

Maakt niet uit, want met z’n allen gaan we toch collectief het jaar van de Hond in. “Een goeie tijd voor het veranderen van je levensstijl. Stoppen met roken, verandering van woonplaats of het starten van een ‘business venture’, stellen ze bij Karamweather.com. Ook dat biedt mogelijkheden.

Bottom-up

Bovendien, vult trendwacher Adjiedj Bakas aan, “maken in de gezondheidszorg bottom-up bewegingen van zorgverleners en patiënten dat de mens weer meer centraal komt te staan. Reguliere en complementaire geneeswijzen zullen elkaar ook steeds meer gaan vinden.” Als dat geen goed nieuws is!

Meer intimiteit en huiselijkheid

Verder stelt hij dat “idealen in 2018 weer een grotere rol spelen, samenwerking geeft meer zin aan ons leven. Ook zal de behoefte aan intimiteit en huiselijkheid toenemen.” Dat laatste roept hij overigens vaker. Wie weet komt het in 2018 eens echt uit.

“Door te leren van het verleden krijg je controle over het heden”

Factchecking

Dit soort beweringen kun je gewoon in je zak steken. Gebeurt toch wel. Of je er nu aan meedoet of niet. Bovendien is factchecking en dit soort generieke astrologie geen sterk huwelijk. Of heb jij toevallig nog even de voorspellingen van 2017 gebenechmarked tegen jouw belevenissen van het afgelopen jaar? Dat dacht ik 🙂

Jaarkompas

Het kan natuurlijk ook anders. Je hebt nu het moment om te bedenken wat 2018 voor jou in petto heeft. Wat jij voor stappen gaat zetten. Een handig hulpmiddel hierbij is het Jaarkompas. Een initiatief van een aantal Hongaarse lieden. Het jaarkompas is een werkboek dat je helpt om het afgelopen en komende jaar te beschouwen. “Hierdoor neem je de tijd om je succes en je leed te erkennen, en je te realiseren wat er allemaal kan gebeuren in een jaar tijd,” schrijven ze. Immers door te leren van het verleden krijg je controle over het heden.

Reflecteren en vooruitkijken

Het werkboek bestaat uit 10 pagina’s. Een deel van de vragen gaat over vorig jaar en een deel over komend jaar. Ik maak overigens ieder jaar een cruciale vouwfout bij het werkboek, want bij mij lopen de jaren door elkaar. Maar dat maakt reflecteren en vooruitkijken nóg makkelijker.

Geheime wensen

Prominente onderwerpen zijn het bedenken van één woord, één thema voor het komende jaar. Wat is het belangrijkst, wat motiveert jou het meest, wat staat dit jaar op jouw voorhoofd geschreven? En welke geheime wensen heb je? Ga je wel op vakantie of hou je het geld op zak omdat je eindelijk je baan opzegt en die eigen business venture begint? Het is immers het jaar van de hond he..

Met wie vier je successen?

En verder: wat zijn de wijze lessen van het afgelopen jaar, wie waren belangrijk voor je, wat of wie gaf je het meeste energie? En voor 2018: welke plaatsen ga je in ieder geval bezoeken, hoe en met wie vier je successen, hoe ziet 2018 er best case voor jou uit (‘durf groot te denken’). Het heet dus niet voor niets een werkboek. Je moet echt aan de slag!

En wat levert dat dan op?

Geinspireerd door het advies van Elja Deea, heb ik vorig jaar voor het eerst dit werkboek ingevuld. Niet te veel over nadenken. Eerste ingeving is het beste en gaan. Koste me een uurtje. Vervolgens ging het werkboek in het bureau. Nog wel aan gedacht, maar niet meer naar gekeken.

Richting en route

Wat ik wel sinds het invullen van dit werkboek doe is een kwartaalplanning maken. Een mindmap of een lijstje. Van punten die ik belangrijk vind. Die ik écht dat kwartaal wil realiseren. En dat helpt. Of anders gezegd: ik heb het idee dat ik daarmee m’n route door het dagelijks leven vorm geef. Dat de dagen niet slechts voorbij trekken, maar dat mijn dagelijkse activiteiten zich ontwikkelen in een door mij geprefereerde richting.

Een plan voor 2018!

En je hoeft er ook niet heel krampachtig mee om te gaan. Het zijn jouw doelen. Jij bepaalt. Het kan anders lopen. Dan pas je de route aan, maar het doel blijft staan. Je hebt een plan nodig om van af te kunnen wijken. Dus laat die Hond even zitten en maak van 2018 het jaar dat jij wilt!