Warmer de winter door met een haramaki

De winter staat in het teken van het element Water. Hierbij horen de organen Nier en Blaas. Het is belangrijk deze organen extra te beschermen tegen de winterkou. Een mooi middel hiervoor is een haramaki, een band van stof die je rond je middel draagt. Ook voor mannen!

Langer leven

De hara, buik, is een belangrijke zone in je lichaam. Hier wordt volgens de Japanners de basis van je energie gemaakt. Aan de achterkant van je hara bevinden zich de Nieren. Deze spelen een belangrijke rol als opslagplaats van je Jing, je oerenergie, voor een groot deel meegekregen van je ouders. Het is heel simpel: als je Jing op is, ga je dood. Of: dan gaan yin en yang in het lichaam uit elkaar. Wie lang(er) wil leven, moet dus spaarzaam met z’n Jing omgaan. Hierbij kan een haramaki helpen.

Haramaki

Wat is een haramaki?

Een haramaki (‘bellywarmer’) is een band van katoen die je onder je kleding draagt. Als aanvulling op ondergoed. Het zorgt ervoor dat je buik- en nierzone extra beschermd worden tegen de kou. Als je buik (hara) warm blijft, hoeft je Maag minder hard te werken om de ‘Zee van voedsel’ op temperatuur te houden.

Leuke dingen

Aan de achterzijde profiteren de Nieren. Zij staan aan de basis van alle yin en yang in het lichaam. Indirect staan de Nieren dus met alle organen in verbinding. Met een haramaki zorg je er voor dat er minder energie nodig is voor verwarming van het lichaam en er dus meer energie overblijft voor ‘leuke dingen’.

Is een haramaki een vrouwending?

Oorspronkelijk werd een haramaki gemaakt voor Japanse soldaten, ter bescherming en verwarming van de harazone. Het diende tevens als talisman. Ook de sumo-worstelaars dragen (een XXXL-uitvoering van) een haramaki. Dus het antwoord op de vraag ‘is het een vrouwending?’, is nee 🙂

Hoe draag je een haramaki?

Je kunt het onder je kleding dragen of erboven. Met dat laatste krijgt het natuurlijk meer een mode-tintje. Deze dames  worden in ieder  geval erg blij van hun haramaki. Zelfs in de zomer.

Wanneer draag je een haramaki?

Dat is natuurlijk een kwestie van voorkeur. In de winter heb je er het meeste aan. Maar je zou ‘m ook alleen ’s nachts kunnen dragen of als je buiten aan het sporten bent.

Waar koop je een haramaki?

En speciaal voor de snelle beslissers:  in de maand januari 2019 (die niet meer zo lang duurt) krijg je 15% korting als de code NEWYEAR2019 invoert bij het betalen.

Opvallend is dat haramaki’s in Nederland nauwelijks (online) worden aangeboden, behalve hier in beperkte oplage. Maar wie zelf met een naaimachine om kan gaan, maakt een haramaki natuurlijk in een handomdraai 😉

En…hoe bevalt de haramaki?

Vanaf het eerste moment, voelt het vertrouwd, gekoesterd bijna. Alsof er constant een hand op je buik ligt. Ik heb het minder vaak koud, voel me beter bestand tegen wind. Dus voor mij geen winter meer zonder haramaki. En misschien ook wel geen lente.

 

Foto: Sharlene

5 tips voor meer winter-energie van Lilian Kluivers