3 tips om er warmpjes bij te zitten deze herfst

We bewegen ons langzaam maar toch snel richting herfst. Blaadjes vallen, temperaturen dalen, spinnen spinnen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de herfst yang in yin, een voorstadium van de winter. Waarin we geacht worden de natuur te volgen en naar binnen te keren. Maar hoe doe je dat? Heel simpel: verwen je voeten.

Balans

Ongetwijfeld zijn er veel manieren om naar binnen te keren. Dat is niet voorbehouden aan de herfst. Echter in dit seizoen valt het donker eerder in. Sluiten we de deuren. Verblijven we binnen. Een belangrijke Chinese leefregel om lichamelijk en geestelijk balans te bewaren, is door in ons gedrag de seizoenen te volgen. Maar de deur dicht en volop Netflixen is niet het hele antwoord. Daarom een tip voor de komende tijd: zorg voor je voeten.

Warme voeten

Denk er eens over na. Waar zou je zijn zonder je voeten? Kun je je een leven zonder lopen voorstellen? Het zijn misschien niet de meest sexy lichaamsdelen en ze worden eenvoudig voor lief genomen, maar ze brengen je dag in dag uit waar jij wilt zijn. En ze kunnen juist in dit seizoen wel wat extra aandacht van jou gebruiken. Ik geef je 3 voetentips. Belangrijkste is: houd je voeten warm.

Yinmeridianen

Bij dalende temperaturen stijgt vocht en kou van de vloer op. Dat betekent eerder koude voeten. Misschien neem je het wel waar, maar vind je het niet belangrijk. Misschien helpt het als ik vertel dat de yinmeridianen van de Nier, Milt en Lever hun oorsprong vinden op je voet. En dat de meridianen van Maag, Galblaas en Blaas hier eindigen. Deze meridianen zijn de externe tak richting dezelfde organen in je lichaam.

Leukere dingen

Ik hoor je denken: boeiend, maar wat zeg je eigenlijk? De yinmeridianen voeden de yin-organen in je lichaam. Deze vormen de stille basis van je bestaan. Als deze onvoldoende gevoed worden, ontstaat vroeg of laat onbalans, ongemak, ziekte. Het is dus belangrijk om juist nu je voeten te koesteren. Zorgen dat ze warm en bewegelijk blijven, jij je lichaam beschermt tegen de veranderende seizoensinvloeden. Anders gaat er onnodig yange energie verloren voor het verwarmen van je lichaam. Energie die je ook voor leukere dingen kunt aanwenden. Denk aan sex of gewoon langer leven. Als je dat tenmiste leuk en relevant vindt.Geen koude voeten meer

3 Tips om je voeten warm te houden

Dus, nogmaals feit: houd je voeten warm. No matter what. Hoe doe je dat? 3 tips.

1. Smeren
Ik weet niet of je onder behandeling bent van een pedicure. Naarmate je leeftijd vordert, zul je ervaren dat dit geen luxe is. Die van mij hamert erop dat ik iedere avond voor het slapen gaan m’n voeten moet insmeren. Waarmee heeft ze niet gezegd. Maar ik heb een favoriet gevonden: Hansaplast herstellende voetencrème. Gehwohl heeft ook lekker spul. Je masseert je voeten voordat je in bed stapt en ze worden er heerlijk warm en zacht van. Hierna niet meer aan de wandel zonder sokken, want je gaat gegarandeerd op je bakkes  😉

2. Neem een voetenbad voor het slapen gaan
Pak een teiltje met niet te heet water, beetje olie erin en hoppa, genieten maar. Ik weet dat het oubollig klinkt maar het is een weldaad voor je voeten en helpt de bloedcirculatie. Je voeten blij, jij blij. Als je deze combineert met de vorige tip, dan is het helemaal feest. Bovendien helpt het je om in slaap te vallen: de warmte brengt je energie naar beneden, uit je hoofd. No more worries door een voetenbadje. Geloof jij het? Ik wel! En ik heb al een hoop van m’n klanten blijgemaakt met deze eenvoudige tip. Test het en ervaar het zelf.

3. Draag sloffen of sokken in huis
Tuurlijk op blote kakkies lopen is heerlijk in de zomer. In de herfst in de winter is dat helaas not done. Je verzwakt je systeem op meerdere niveaus. Dus: niet doen. Ik was vandaag op zoek naar ouderwetse geitenwollen sokken bij de Hema. Maar dat is blijkbaar niet meer normaal want onvindbaar. Gelukkig ontving ik vandaag wel m’n Tofvels, hele hippe en bovendien duurzame sloffen uit Nepal. Ze zitten als gegoten en staan nog geinig ook. Mijn voeten zitten er warmpjes bij deze winter. En die van jou? O ja, denk ook eens aan schoenen die gevoerd zijn met lams- of schapenwol. Het is echt geen luxe. En van Uggs of andere semi-lompe gevoerde schoenen kijkt echt niemand meer op.

Genoeg tips. Aan de slag nu!
Geef je voeten wat ze verdienen: aandacht👣 , liefde ❤️‍🔥, warmte 🌞

Afbeelding:  Lum3n via Pexels