Waar word jij 😡pislink van ?

Weet je het nog? Corona-days? Wat waren we bang! Maar wat waren we ook verbroederd. Net als getuigen van een ongeluk spontaan met elkaar gaan praten, waren we een natie van 17 miljoen mensen die met elkaar in gesprek ging. Verbonden in angst stonden we open voor elkaar. Gingen we om ‘elkaar heen staan’.  Gelukkig is dat kleffe gedoe voorbij!

In die dagen werd een deel van de Nederlandse bevolking tijdelijk gepromoveerd. Een intelligente lockdown. Je moet immers intelligent zijn om daar aan deel te nemen. Opeens was iedereen een gelijke. Laaggeschoold, ongeletterd, digibeet, gehandicapt, maar ook de welgestelde dames en heren uit de Raad van Bestuur moesten hun handjes vaker wassen, niezen en hoesten in de elleboog en drukte vermijden. Gevangen in dezelfde situatie: mensch zijn.

#Vermijd drukte

We verbroederden. Wensten iedereen “veel gezondheid”. Vroegen vaker en meer gemeend dan ooit: “Hoe gaat het met jou?” Hingen t-shirts met een hart aan het raam. Zogenaamd uit dankbaarheid voor de helden in de verpleging. Zij die het onzichtbare corona monster in de ogen durfden te staren. Iemand hing zelfs posters door heel Nederland met de tekst: “Het wordt weer beter”. Die zag jij natuurlijk niet, want je ging niet nodeloos op pad en vermeed drukte.

Ieder voor zich

Gelukkig is dit verleden tijd. Uiteraard, voorzichtigheid blijft geboden en houd zekerheidshalve minimaal 150 cm afstand. Maar we zijn toch redelijk terug bij hoe het was. Vanaf nu moet je weer gewoon een muntje in een winkelwagen doen, staan er geen jongelui meer die je karretje geschoond met mondwater voorrijden en mag je weer op pad met de auto voor zinloze bezigheden (joepie!). Bovendien is het gedaan met dat saamhorigheidsgevoel. Vanaf nu is het weer ieder voor zich. Een god of profeet, zo je wilt, voor ons allen.

Pislink

We mogen het Water uit en belanden met vertraging in het Hout. Van al die huiselijke detentie stagneert een mens. Stagnatie betekent opwarming. Opwarming vertaalt zich in irritatie, frustratie of zelfs woede: de emotie van Hout. Dat brengt ons bij de Man-Bijt-Hond vraag:

“Waar word jij eigenlijk pislink van?”

Die kan ik moeilijk beantwoorden tenzij ik Maurice de Hond ben.
Dus beantwoord ik ‘m voor mezelf.
Op welke momenten voel ik irritatie?
Dit is mijn irritatie top 11.
Zoals je ziet overheersen verkeerssituaties.
Ga ik aan werken 😉

Mijn irritatie top 11:

 1. Weggebruikers die niet opschieten. Betreft verschillende categorieën: met name ouderen in nieuwe auto’s (Renault Kaptur!) zijn relatief oververtegenwoordigd. Rijden 40 waar je 50 mag. Of nog erger: 30! 😡
 2. Weggebruikers (meestal ouderen of vrouwen) die vaak en nodeloos remmen.
 3. Weggebruikers die herrie maken 🔊 bijvoorbeeld met knaluitlaat of pittige motorrijders. Meestal mannen, petjes of tokkies.
 4. Weggebruikers die onverwachts en zonder aanleiding uitwijken. Zitten meestal te ☎️.
 5. Mensen die met dubbeltjes en kwartjes bij de kassa van de supermarkt betalen. Duurt te lang. Ga alsjeblieft elders je spaarpot legen 💰. @Centrale bank: kunnen we niet stoppen met chartaal geld?
 6. Mensen die opeens stilstaan zodat je bijna op ze botst. Meestal iemand met wie je geen fysiek contact wenst 🐢. Met name 50+. Zie ook 7.
 7. Onbeslisten. Mensen die niet weten wat ze willen.
  “Links of rechts?”,
  “Koffie of thee?”
  “Maakt mij niet uit”
  🤷‍♂️De oude Chinezen zeggen: Galblaas-probleempje.
 8. Kinderen die huilen of luidruchtig zijn 👶. Grofmazig: alle kinderen.
 9. Nodeloze bordjes langs de kant van de weg ⚠️. Denk: “Let op: slecht wegdek!” In de tijd die gestoken is in het maken en plaatsen van dat bordje, had je immers ook de weg kunnen repareren. Hou daar mee op!
 10. Sowieso nodeloze informatie. Denk “Deze deuren kunnen met de hand bediend worden!” bij een  supermarkt. Echt? Goed om te weten! Frankly my dear…
 11. Knullige communicatie 📯. Neem deze reactie van een Fietswinkelgigant: “Wij hopen op uw begrip en wensen je voor nu nog een fijne dag!”. Hoezo ‘voor nu’? Het moet wel van diep komen hè? Guttegut.

Eindelijk tijd voor irritatie!

Dat waren ze! Na een periode van verbroedering eindelijk tijd voor irritatie, assertiviteit, agressie. Let it go! Geloof me: als je binnenvet wordt het alleen maar erger. Het kan je zelfs ziek maken. Heb je corona overleefd, krijg je dat weer! Begrijp me niet verkeerd. Dit is geen oproep om je buurman op z’n gezicht te timmeren (moet hier een disclaimer?), maar om je emoties te onderkennen. Om ze ruimte te geven. Te laten bewegen. Pas dan kunnen ze oplossen.

Wil jij je emoties de ruimte geven die ze vragen? Neem dan contact met me op voor een shiatsu behandeling.
Geen idee waar ik het over heb? Lees dan: Wat is shiatsu?


Afbeelding: Negativespace