Verminder zelf stress en vermoeidheid met een…oormassage

De winter is verbonden met het Water-element. Het meest yinne seizoen. Yin staat voor donker, rust, voeding en ontspanning. Wie zijn basisenergie wil conserveren, doet er goed aan om het ritme van de natuur te volgen. Dus: het in de winter iets rustiger aan te doen. Bijvoorbeeld met een…oormassage!

“De Nieren openen zich in het oor” is een basisuitspraak uit Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). De Nieren horen bij het Water-element en vormen de basis van je levensenergie. Dus is het slim daar zuinig mee om te gaan. Een makkelijke manier om je Water-element, en daarmee je Nieren, te voeden, is door jezelf een oormassage te geven. Doordat er veel zenuwuiteinden bij het oor liggen, heeft  dit ook vanuit het Westers ‘mensbeeld’ een stressverlagend en vitaliserend effect op lichaam en geest.

water element

Hoe werkt het?

Ga ergens zitten of liggen waar je niet gestoord kunt worden. Pak je oorlelletje tussen duim en wijsvinger. Beide oren tegelijkertijd. Voel waar het gevoelig is, varieer de druk. Trek er ook gewoon lekker stevig aan, want je voelt zelf waar de grens ligt. Ga dan langzaam omhoog over de buitenrand (helix) van je oor. Je oren worden warmer door de gestimuleerde doorbloeding. Eenmaal bovenaan ga je via de binnenkant van je oorschelp al masserend weer naar beneden. Maak bij de gehooringang roterende bewegingen met je duim en sluit af bij je ‘oordopjes’.

Opkikker

Omdat je beide oren tegelijkertijd kunt behandelen, kun je in vijf minuten al een volledige behandeling aan je oren geven.  Het is natuurlijk geen shiatsu behandeling, maar het is snel, makkelijk en je kunt het als opkikker toepassen. Heb je de smaak te pakken? Kijk dan voor meer tips en trucs naar deze video.

Afbeelding: https://wellcomecollection.org/