Omgaan met verdriet, hoe doe je dat?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zijn emoties energiepatronen waar je ziek van kunt worden. Eén van de 7 emoties is verdriet. Het gaat dan niet om een kleine tegenslag, maar één die je in het hart raakt. Hoe gaat de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) om met verdriet? En kun je verdriet met een shiatsu massage oplossen?

Verdriet is een universele emotie. Verbonden aan verlies. Aan iets dat je voedde maar dat er niet meer is. Dat je gedwongen wordt los te laten. Denk aan het overlijden van een dierbare, maar bijvoorbeeld ook aan het verlies van de jeugd of een vriendschap.

Teleurstelling

Je hebt verdriet en je hebt verdriet. We krijgen allemaal te maken met tegenslagen in het leven. Een goeie deal die op het laatste moment niet doorgaat. Toch niet uitgenodigd worden voor dat sollicitatiegesprek. Het zit eerder in de hoek van teleurstelling of frustratie dan verdriet. Een ‘jammer-gevoel’.

Groot verdriet

Groot verdriet komt kijken bij overlijden van een dierbare. Als je je realiseert wat je had maar niet meer hebt (“You don’t know what youve got till it’s gone”).  Rouwen is hierop een natuurlijk antwoord. Verdriet kan pas ziekmakend worden als je de bron ervan weigert te accepteren. Als je blijft hangen in ontkenning. Weigert de realiteit onder ogen te zien. Dit soort verdriet wordt in TCM bedoeld met ‘Bei’, een van de ziekmakende factoren.  Het blokkeert je energie op een basisniveau en berooft je van je essentie, je levenskracht. Laten we het chronisch verdriet noemen.

Acceptatie

In TCM zijn de Longen verbonden aan dit soort chronisch verdriet. Deze emotie leidt tot een tekort of blokkade in de energiestroom van de Longmeridiaan. Vaak kun je dit ook echt voelen, als een beklemmend gevoel in de borst. Alsof je niet goed kunt ademen. Door ruimte te maken in het lichaam en de energie in dit gebied weer in beweging te brengen, kun je met shiatsu het acceptatieproces op gang brengen. En hierdoor uiteindelijk het verdriet te verminderen.

De longen vanuit Oosters perspectief

In TCM zijn de Longen de ‘Eerste Minister’. Ze staan hoog in de orgaanhiërarchie en komen direct na het Hart, de keizer. De Longen zijn een ‘delicaat’ orgaan en hierdoor kwetsbaar. Ze worden als eerste geraakt door verlies en verdriet. Bovendien zijn de Longen de ‘Master of Qi’, heerser van de energie in het lichaam. Alle fysiologische processen in het lichaam staan onder besturing van de Longen. Dit verklaart waarom je zo moe kunt worden van verdriet.

Verdriet en shiatsu

Emoties zijn schadelijk voor lichaam

In TCM zijn lichaam en geest niet van elkaar gescheiden. Fysieke klachten kunnen een uiting zijn van een geestelijke gesteldheid. En omgekeerd: een emotie kan leiden tot lichamelijke problemen. Als een emotie te lang aanwezig blijft, kan deze het lichaam schaden (zie bijvoorbeeld ook deze blog over de relatie emoties-lichaam in TCM )

Symptomen chronisch verdriet

In geval van chronisch verdriet zul je vaak klachten krijgen die horen bij de bovenste warmer (Longen en Hart). Symptomen zijn:

 • Een vol gevoel in de thorax
 • Gespannen schouders
 • Een oppervlakkige ademhaling
 • Vaak zuchten
 • Een zwakke stem
 • Neusbloedingen
 • Huidreacties

Onderdrukken van verdriet

Verdriet is een natuurlijke emotie. Het stelt ons in staat om te rouwen, ons gevoel uit te drukken, afscheid te nemen, een periode af te sluiten. En daarmee ruimte maken voor een nieuwe weg. Verdriet is in het westen een emotie die we alleen met onszelf of met naasten willen delen. Niet aan de buitenwereld. Het kan als een zwakte gezien worden, maakt ons kwetsbaar. Hierdoor ontstaat de neiging deze emotie te onderdrukken, weg te stoppen. Door verdriet niet uit te drukken, verdwijnt het niet. Sterker: het zet zich vast in je lichaam, belemmert de vrije stroom van Qi en zal je hinderen in het vervolgen van je levenspad.

Pulseren van de Po

In het geval van verdriet zal deze emotie worden doorgegeven aan de Po, één van de vijf mentale aspecten van de Shen, de ziel. De Po vertegenwoordigt onze verbinding met de yinne aarde. Stoffelijkheid. De Po komt na conceptie als eerste in het lichaam en verlaat het als laatste bij de dood. De Po is verbonden met de ademhaling, ‘het pulseren van de Po’ .

Verminderde Essentie

Lichamelijke sensaties, tastzin, pijn, zijn allemaal uitdrukkingen van de Po. Verdriet belemmert de beweging van de Po. Dit wordt ook wel ‘het komen en gaan van de Po’ genoemd. Dit leidt tot een verminderde stroom van Essentie, de levenskracht van de Nieren. Naast de energie van de Longen zal bij chronisch verdriet op termijn dus ook de energie van de Nieren stagneren. Dit kan leiden tot chronische vermoeidheid en burn-out.

Wat kun je zelf doen aan chronisch verdriet?

 • Ademhalen (en vooral uitademen). Ik weet zeker dat je het op dit moment doet  😉 , maar richt je aandacht eens bewust op je ademhaling. Waar zit je adem? Hoog in je borstkas of dieper richting je buik. Door bewuster adem te halen ga je vanzelf dieper en langzamer ademhalen. Je zult merken dat dit effect heeft op je lichaamsbewustzijn. Zoek voor inspiratie eens wat ademhalingsoefeningen op Google.  Of doe eerst even die oefening die Google je in het zoekresultaat voorschotelt.
 • Voeding. De Longen zijn gevoelig voor droogte. Bepaalde voedingsmiddelen hebben een verwarmend effect en kun leiden tot droogte in de Longen. Hierdoor verzwakt de energie van de Longen nog verder en voed je onbewust het verdriet. Meer weten: lees voeding voor de Longen van Jutta Koehler.
 • Beweeg! Zet je Po en je Longen aan het werk! Bijvoorbeeld met de Long en Dikke Darm strekking uit de Makko Ho serie. Wandelen is overigens ook een prima alternatief.
 • En natuurlijk: neem een shiatsu massage…

Shiatsu massage en verdriet

De Po en de Longen staan voor lichaamsbewustzijn. Door chronisch verdriet ontstaat een naar binnen gerichte energiestroom. Je loopt vast in je lichaam, in gedachten met zelfkritiek of schuldgevoelens. Shiatsu haalt je uit je hoofd. Geeft je lichaam een impuls. Je wordt aangespoord weer met je hele zijn te voelen. Je lichaam en geest in balans, in eenheid te ervaren. 

Jij en verdriet

Herken jij je in de symptomen die bij chronisch verdriet horen?
Heb je gevoelens van verdriet en wil je dit met shiatsu oplossen?
Maak dan een afspraak met mij voor een behandeling.