Tsubook geeft shiatsu-gemeenschap eigen app

Tsubook is de één van de eerste apps die zich richt op shiatsu-therapeuten. De gratis versie (voor Android en Apple)  is eigenlijk al too good to be true. Hierin worden de 360 acupunctuurpunten van de 12 hoofdmeridianen overzichtelijk afgebeeld op een 3D-model. Het is een handige tool om onderweg of aan de koffietafel je puntenkennis bij te spijkeren. Ik sprak met de makers.

Tsubook logo Carla Sofia, een Italiaanse designer en shiatsu-therapeute en Nicolas Form, een Franse ICT-er, zijn de ontwikkelaars van Tsubook. Het idee voor de app begon tijdens de  shiatsu-studie van Carla. Ze vond het lastig om voortdurend met dikke boeken te slepen.  Met haar vriend, Nicolas, maakte ze in een weekend een prototype voor de app. Haar medestudenten reageerden enthousiast. Dit leidde in maart 2016 tot Tsubook 1.0.

Inmiddels zitten we op versie 2.3, zijn er meer dan 1000 Tsubook-ers die de app maandelijks gebruiken en is de ontwikkeling van de app voor Carla en Nicolas een full-time bezigheid.

Wat zit er in de gratis versie van Tsubook 2.3?

  • Van de 12 orgaanmeridianen: de naam en lokalisatie van alle acupunctuurpunten, afgebeeld op een geslachtsloos 3D-model.
  • Voor de Long-meridiaan: bij welke indicatie een punt ingezet kan worden (bijvoorbeeld ‘cough’) en de TCM-beschrijving van de werking (‘Regulates Long-qi’).

Dat is dus eigenlijk al heel veel. De meeste acupunctuur-apps laten je hiervoor al flink betalen.

Geloof mij niet op mijn woord, maar overtuig je zelf en download de gratis versie van Tsubook.com

Tsubook schermafbeeldingen

En wat zit er in de betaalde versie (27,99 euro, Apple en Android)?

  • Uiteraard: de functionaliteit van de gratis versie;
  • Van alle 12 orgaanmeridianen per punt: de indicaties en een doorklik naar andere punten die ook bij deze indicatie werkzaam zijn;
  • Een zoekfunctie voor indicaties;
  • Een overzicht van de front-mu, back-shu, yuan, luo, xi-cleft en meesterpunten;
  • En to top it all off nog een lijstje met de antieke elementpunten.

Alles afgebeeld op dat 3D-model.

Tsubook Versie 3.0

Eind 2017  is de 3.0 release van Tsubook. Hierin worden punten ook op het skelet van het 3D-model geprojecteerd. Verder  worden alle meridianen aan dezelfde kant van het lichaam geprojecteerd, zodat je een beter beeld hebt van de ligging ten opzichte van de elkaar.

European Shiatsu Congres

Carla en Nicolas leiden een nomadisch bestaan. Als ik ze via Skype spreek zitten ze in Budapest. Volgende bestemming is Wenen, waar ze Tsubook presenteren tijdens het European Shiatsu Congres.  “We willen Tsubook daar onder de aandacht brengen bij docenten, therapeuten. Om te kijken wat ze van de app vinden. Hoe ze er mee werken. Om Tsubook te kunnen verbeteren. Dat is nu belangrijker dan verkopen.”

Meer weten? Zie:
http://www.tsubook.com/
https://www.facebook.com/tsubook/

Overigens: Tsubook is actief op zoek naar vertalers. Meer info vind je op hun website.