Hoe gezond ben jij? Je tong vertelt het

Geloof het of niet, maar je tong vertelt belangrijke informatie over je gezondheid. De kleur, de vorm, het laagje op je tong: het zijn aspecten die iets vertellen over jouw gezondheid. Tongdiagnose is een belangrijk onderdeel van een intake bij een shiatsu-therapeut.  Wil je weten wat je tong je vertelt?

Toegeven, het is in het begin wennen als iemand je vraagt om je tong uit te steken en daar vervolgens naar nauwkeurig naar kijkt. Je tong houd je immers liever voor jezelf. Het is een beetje privé. Daar dachten de oude Chinezen anders over. Die zagen de tong juist als een veilig gebied. Niks privé dus.

Staat van Organen

De eerste geschriften die de tong beschrijven zijn de Yellow Emperor’s Inner Classic en de Classic of Difficulties (Nan Jing). Deze dateren van zo’n 400 jaar voor de jaartelling. Tongdiagnose heeft de tand des tijds doorstaan en daarmee zijn klinische waarde in de praktijk bewezen. Eén van de uitgangspunten van Chinese geneeskunde is ‘zo binnen zo buiten’. De buitenkant van je lichaam laat zien hoe het er van van binnen voor staat, wat de staat van de Organen is. De kleur van het gelaat, de glans van het haar en de ogen, je nagels, de kleur en droogte van je huid; ze zijn gekoppeld aan een Orgaan of één van de Vijf Elementen en zeggen is over je gezondheid. En dus ook de tong.

Heftige emoties

Vaak worden de uitkomsten van de tongdiagnose gecombineerd met die van de polsdiagnose. Terwijl de pols de toestand van een persoon op dat moment aangeeft, heeft de tong betrekking op de afgelopen periode. Denk in weken. Na afloop van een shiatsu behandeling zal de behandelaar via de pols kunnen vaststellen of er meer balans in het lichaam is. De tong reageert  veel later. Pas bij een volgende bezoek kun je zien of er iets is veranderd. Enige uitzondering hierop zijn heftige emoties. Deze zijn direct op de voorkant van de tong zichtbaar met rode puntjes.

Filmpje!

Laten we eens wat dieper op de materie ingaan. Te beginnen met dit filmpje van het Alberta College of Acupuncture & TCM. In het begin van het filmpje zie je trouwens die rode emotie-puntjes op de tong.

Wat ligt waar?

Op de tong zijn alle interne organen, de Zang-Fu, afgebeeld. Op het puntje van de tong ligt je Hart. Daarachter de Longen. Het middengebied toont de staat van je Maag en Milt. Daarachter, richting gehemelte, liggen Nieren en Blaas. In de loop der jaren is de topografie van de organen ook hier en daar bijgesteld. Zo liggen Lever en Galblaas nu ‘de-facto’ in twee banen aan beide zijkanten van de tong, maar er zijn ook bronnen die de Galblaas links en de Lever rechts projecteren.

Waar let je op?

Je zult versteld staan over hoeveel type ’tongen’ er bestaan. Voor een basis tongdiagnose kijk je naar 4 dingen: de kleur, vorm,  het beslaglaagje en de vochtigheid van de tong.

Kleur

De kleur van de tong valt direct in het oog. Een gezonde tong is roze. Als er Hitte in het lichaam is, kleurt de tong rood. Bij koude is de tong bleek of zelfs blauwig. Heb je een paarse of zwarte tong, dan is het tijd om naar de dokter te gaan.

Vorm

Een tong kan lang, kort, breed, slap of gespannen zijn. Een lange tong duidt op Hitte. Een korte tong op Koude. Een brede tong met tandafdrukken of tractorsporen aan de zijkanten wijst op leegte van de Milt. Je kunt je Milt versterken door meer verwarmende voeding te eten en minder koude dranken te drinken. Als je groeven (cracks) in je tong hebt, dan is een orgaan verzwakt en heeft het aandacht nodig.

Beslag

De coating op je tong toont de kwaliteit van je spijsvertering. Beslag kan dik of dun zijn. Dik beslag wijst op Damp, een stagnatie van vloeistoffen of yinne energie in de Maag en Milt. Je kunt dan ook last hebben van een opgeblazen gevoel na het eten, vertraagd denken of een wattig gevoel in je hoofd. Het ontbreken van beslag duidt op Hitte. Het beslag is dan ‘verdampt’. Neem in dit geval voldoende rust of kijk hoe je in een lagere versnelling kunt gaan leven, want je verbruikt je reserves. Een gezond beslag is als een dun wit  filmlaagje.

Vochtigheid

Het laatste kenmerk is de vochtigheid van de tong. Staan er plassen voor speeksel op je tong, dan duidt dat op een verminderde circulatie van Vloeistoffen. Het is een eerste teken dat yange energie in het lichaam verstoort is. Een droge tong wijst op yin-deficiëntie. Er is Hitte in het lichaam, waardoor de Vloeistoffen en het beslag verdampen.

Wil je weten hoe gezond je bent?

Beoordeel dan zelf je tong voor de spiegel. Let op de kleur, vorm, beslag en vochtigheid. Heb je een roze tong, niet te lang en niet te kort, met een dun laagje beslag? Dan zit het wel goed. Zie je afwijkingen en/of ervaar je fysieke of psychische klachten, overweeg dan een bezoek aan een shiatsu therapeut. Toevallig ken ik er één 🙂 Maak een afspraak voor een behandeling.