Shiatsu Qi nodig? Kom naar het European Shiatsu Congress!

Van 28 september tot 1 oktober is Wenen het podium van het vijfde European Shiatsu Congres (ESC). Het thema van deze editie: ‘shiatsu als therapie. Is shiatsu de therapie van de toekomst?’ Hoe kan shiatsu zich verder ontwikkelen? Dit wordt uitgediept in workshops en presentaties door meer dan 30 sprekers met (tot nu toe) 450 deelnemers uit 25 landen. Bovenal is het ESC een ontmoetingsplaats en bron van inspiratie voor shiatsu beoefenaars. Organisator Mike Mandl heeft hoge verwachtingen en is klaar voor de ‘shiatsu magic’.

European Shiatsu Congres Wenen 2017

Het ESC wordt sinds 1999 iedere drie jaar gehouden. De eerste editie was in Wenen. Daarna vier keer in het Kientaler Hof, hoog in de bergen in Zwitserland. Nu is het ESC weer ‘back in town’. “The Kiental is a wonderful place, but actually, a little isolated. I wanted to go back to Vienna with a big event. To give shiatsu, practitioners, schools, the whole community an inspiring and vital boost. This is what shiatsu needs right now,” vertelt Mike Mandl.

Wie komt er naar het shiatsu congres?

“Het programma is gericht op shiatsu practitioners. De meeste deelnemers hebben dus een shiatsu achtergrond. In praktische workshops reiken we veel onderwerp aan. De diepgang is wel beperkt: een workshop duurt meestal iets van 3 uur. Het is een start. Vooral bedoeld als kennismaking met andere practioners, die soms al jaren bezig zijn met een bepaald onderwerp of thema.” Ook handig: deelname aan een workshop, telt als bijscholing.

“A global community that wants to spread health, love and insight with their hands”

Is praten over shiatsu niet saai? Gaat het niet juist om het doen?

“Ik werk nu 20 jaar full-time as shiatsu practioner en ervaar je hoe belangrijk het is om te praten over shiatsu. Om Gelijkgestemden te ontmoeten. Inzichten te delen, vragen te stellen, feedback te ontvangen. Het vorige congres inspireerde mij enorm. Ik voelde me onderdeel van een groter geheel, een internationale beweging, een global community that wants to spread health, love and insight with their hands.”

Als je tijdens het congres maar naar 1 workshop mag gaan, welke zou dat dan zijn?

“Ik zou dan naar een workshop gaan van een van de mensen die door Masunaga zijn getrained. Everyone relates to Masunaga in one way or the other, maar er zijn er maar weinig die met hem gewerkt hebben. Ik ben benieuwd wat hij zijn studenten heeft geleerd. Dus ik ga in ieder geval naar Saito of Endo.”

Portret van Mike Mandl, organisator European Shiatsu Conference 2017 in WenenKun je als deelnemer ook een shiatsu massage krijgen of geven?

“Het programma overdag is best wel vol en het hangt af van de spreker in welke mate een workshop praktisch is. In de avond is er wel tijd en ruimte voor hands-on shiatsu. We hebben een aparte ruimte where everyone can give or receive Shiatsu, if they feel to. We hope that many practitioners make use of this and will do a lot of Shiatsu.”

Wat is de ‘dress code’ tijdens het congres?

Mike: “Comfortable stuff during the day. And for the gala evening bring your best suit!”

ESC in het kort

Waar: Mariahilferstrasse 115, 1060 Vienna
Wanneer: 28 september tot 1 oktober 2017
Het programma
De sprekers

De rest: www.europeanshiatsucongress.eu


Op het congres zijn diverse shiatsu opleidingen en federaties vertegenwoordigd. Ik heb geen Nederlandse afvaardiging kunnen vinden. Omdat iemand het landsbelang moet behartigen, ga ik er naar toe 🙂 Daarom kun je hier de komende tijd meer info over het ESC verwachten en zal ik ook een (steenkolen) Engelse versie van m’n blogs plaatsen. Ben je ook van plan om te komen, laat het me weten! Misschien kunnen we samen optrekken…