Shiatsu lovers opgelet: de Proeverij komt er weer aan!

Op 2 maart 2019 vindt in Amsterdam alweer de derde editie van de Shiatsu Proeverij plaats. Een dag lang onderdompelen in shiatsu en je informeren over nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. De Proeverij is vooral bedoeld om andere ‘shiatsu lovers’ te ontmoeten en samenwerking in de Nederlandse shiatsu gemeenschap te stimuleren.

Verdubbelaar

“Toen we in 2017 de proeverij voor het eerst organiseerden, stonden er onverwacht 60 mensen op de stoep. We hadden ineens een event! ” vertellen Bart Bloemers en Karlijn Eickmans, de drijvende krachten achter de Proeverij. In 2018 verdubbelde nogmaals het aanbod van sessies en belangstellenden. Dus hopen ze ook voor 2019 op een moeiteloze groei.

Positionering van shiatsu

“We zien het niet als ‘ons’ event. Wij brengen mensen die shiatsu een warm hart toedragen samen. Om vorm te geven aan de samenhang van de shiatsu gemeenschap in Nederland. Eilandjes met elkaar te verbinden,” vertelt Bart. Samenwerking van shiatsu mensen in Nederland is ook hoog nodig, voor de ontwikkeling en positionering van shiatsu.

Antwoorden

“Shiatsu verdient die eigen plek. We zitten nu nog te veel tussen tafellaken en servet. Is het preventieve zorg, is het medisch, is het alleen voor ontspanning? Bij wat voor soort klachten kun je shiatsu inzetten? Dit is een ontdekkingstocht waarmee veel therapeuten worstelen. Door dit soort events, door elkaar te ontmoeten, komen we tot antwoorden en kunnen we shiatsu onderscheidend vormgeven in het aanbod van gezondheidszorg,” zegt Bloemers.

Karlijn Eickmans: “Ik zie het zelf meer als een nascholing in de breedte, dan als het uitdiepen van een onderwerp. Het is letterlijk proeven”

Diverse gezichten van shiatsu

Bij de komende editie van de Proeverij zijn tot nu 4 Nederlandse shiatsu opleidingen vertegenwoordigd: Hands On Tao van Jaana Siltasalmi, de Iokai Shiatsu Opleiding, Qing Bai en de Zen Shiatsu Opleiding van Joyce Vlaarkamp. Docenten van deze opleiding verzorgen sessies van circa een uur en geven de bezoekers een kijkje in de keuken van de opleiding en de diverse gezichten van shiatsu.  Het klinkt zo logisch, maar dit is écht uniek want nog nooit eerder vertoond in de prille Nederlandse shiatsu geschiedenis.

Collectiviteit

De Proeverij is voor verschillende bezoekers: shiatsu therapeuten, shiatsu studenten en belangstellenden. Voor shiatsu therapeuten telt deelname aan de Proeverij als nascholing voor een beroepsvereniging. Karlijn: “Ik zie het zelf meer als een nascholing in de breedte, dan als het uitdiepen van een onderwerp. Het is letterlijk proeven. Het elkaar ontmoeten staat centraal. Bij de vorige edities kregen we vaak te horen: wat zijn er veel mensen bezig met shiatsu! Dat gevoel van collectiviteit, kun je kwijt raken als je bijvoorbeeld alleen werkt in je praktijk in Eindhoven.”

Mooie locaties

Is Amsterdam dan het episch centrum van shiatsu in Nederland?
“Nee, absoluut niet. Shiatsu opleidingen zijn over heel Nederland verspreid. Van Apeldoorn tot Friesland en Nijmegen. Karlijn en ik hebben hier onze opleiding gedaan en we wonen hier. Voor de Proeverij hebben we nu twee mooie locaties in hartje Amsterdam gevonden. Maar Den Haag of een andere stad zou ook prima zijn.”

European Shiatsu Congres 2020

Misschien ook goed om te weten: deze Proeverij is de generale repetitie voor het European Shiatsu Congress dat in 2020 in Nederland (Amsterdam 😛 ) plaatsvindt. De vorige editie was in 2017 in Wenen. Hier kun je er nog wat over teruglezen.

En jij?

Ben je ook van de partij op de Proeverij op 2 maart 2019 (dat is over minder dan 3 maanden)?
Maak dan gebruik van de (early) early bird aanbieding. Je leest er alles over op de website van de Proeverij.

En lees het interview met Bas van der Paardt, één van de sprekers op de Proeverij.


Over de mensen achter de Shiatsu Proeverij

Bart Bloemers is coördinator van het Shiatsu Centrum Amsterdam, doceert de Tao van het ondernemen en shiatsu.

Karlijn Eickmans studeert aan de Zen Shiatsu opleiding (‘shiatsu therapeut to be‘) en werkt als event organisator bij OAK events.