Het zijn onzekere tijden. Wat begon met een nietsvermoedende Chinees die te goeder trouw een vleermuis in z’n soep stopte, is ontaard in een tijd waarin ieder mens op minder dan 150 cm afstand een risico vormt. Best case krijg je een milde griep. In het andere uiterste betekent het het einde van jouw aardse bestaan. Daarmee zijn we officieel in een sciencefiction nachtmerrie beland. Aangewezen op onszelf. Aanraken en nabijheid zijn gevaarlijk. Rijst de vraag: is shiatsu op afstand mogelijk?
Ik loop buiten met excuus. Hondje moet uit. In de verte zie ik wandelaars opdoemen. Ze houden afstand van elkaar. Mijn geest argwaant. Wie samen wandelt, wandelt dichtbij elkaar. Ook in grafische communicatie is dat een wet: dat wat bij elkaar staat, heeft een relatie. Visuele hiërarchie. Die regel geldt niet meer in de huidige realiteit. Afstand is de nieuwe norm.
Geen garantie
Hoe overleef je dit? Sociale distantie, vaak handjes wassen, niet aan je gezicht zitten, binnen blijven. Maar na twee weken ben je het thuiswerken al zat. Je weet pas wat je mist, als je het niet meer hebt. De oudere generatie en Oosterse wijzen hadden al die tijd écht gelijk: gezondheid is het belangrijkste in het leven. Een Zwitserse bankrekening, een Tesla of een Rolex bieden nu even geen garantie.
Vitaal
Ook de zorg wordt voor even in ere hersteld. Vond een specifiek deel van de NL-populatie het serieus leuk om met Oud en Nieuw zorgprofessionals te bashen, blijken deze mensen nu opeens vitaal te zijn. Verplegend personeel ontvangt applaus voor hetzelfde wat ze altijd al doen. Dan vraag ik je: als deze crises voorbij is, denken we dan ook nog aan een structurele verhoging van het inkomen van deze vitale werkers? Of nemen we ze dan maar weer voor lief?
En jij?
Wat doe dit met jou?
Hoe blijf je overeind in deze vervreemdende wereld?
Wat doet dit met jouw geest?
Ik denk: heel veel.
Kan shiatsu hier iets in betekenen?
Ik denk het niet.
Waarom niet?
Vanuit officiële hoek, verneem ik dat ‘behandelen op afstand’ een mogelijkheid is en zelfs wordt vergoed door sommige zorgverzekeraars. Een ongemakkelijke maar overbrugbare stap voor therapeuten die met taal werken. Denk aan psychologen, hypnotherapeuten. Voor lichaamstherapie is dit een ander verhaal.
Reiki
Shiatsu gaat over aanraken. Niet op 1.5 meter. Maar full-contact op een lichaam. Met duim, vingers, handpalm, elleboog, knie, voet. Diepte van druk, qi in beweging brengen. Zo werkt shiatsu. 12 meridianen lang. En nog een paar Extra. Enkele shiatsu-therapeuten claimen resultaat met behandelen op afstand: zij instrueren hun cliënten bijvoorbeeld tussen twee kaarsen te gaan liggen waarna een voor mij onbekende behandeling ‘op afstand’ volgt. Ruikt naar Reiki. Prima. Noem het dan geen shiatsu.
Begrijp me niet verkeerd. Iedereen heeft eigen motieven om iets te doen of laten. Shiatsu op afstand overschrijdt echter de mogelijkheden van mijn spirituele ratio. Shiatsu zonder fysiek contact is geen shiatsu. Vraag maar na bij Masunaga 🙂
Wat dan?
Resteert de vraag: wat kunnen je nog wel doen in deze tijden?
Goed voor jezelf zorgen, rust nemen. Want wie niet goed voor zichzelf zorgt..
En vooral het hoofd koel houden.
Je weet inmiddels dat verandering het enige constante is.
En..doe blijvend lief voor je medemens en zorgprofessionals in het bijzonder.
O ja, en zoek je tóch nog wat shiatsu inspiratie, kijk dan op het Shiatsu Platform, een initiatief van de mensen achter het European Shiatsu Congress 2020 in Amsterdam.