Shiatsu is geen wondermiddel

Qi is de basisenergie van het lichaam. Als qi uit balans is, ontstaan fysieke en mentale klachten.  Dit leidt tot 2 simpele ‘shiatsu regels’:

1: Qi moet stromen
2: als qi niet (juist) stroomt, ontstaan er klachten

Over wat voor klachten gaat dit? En lost shiatsu alles op?

 

Shiatsu is een lichaamstherapie waarbij wordt gewerkt met de energie (qi) in het lichaam. Vaak wordt qi vergeleken met water. Qi als een reservoir, een zee, met rivieren (meridianen) en aanlegplaatsen (acupunctuurpunten). Als qi niet goed stroomt, ontstaan klachten. Bijvoorbeeld toenemende vermoeidheid, verminderde eetlust of kortademigheid. Misschien niet iets waar je direct van wakker ligt. Als de balans niet herstelt, zullen klachten/symptomen toenemen. Je kunt dan last krijgen van zinkend of rebellerend qi.

Stromen van qi

De diverse vormen van qi in het lichaam hebben allemaal een eigen stroomrichting. Zo gaat Maag qi naar beneden voor verwerking van voedsel in de darmen. Milt qi, de yin-tegenhanger van de Maag, stuurt ‘zijn’ qi omhoog. En vermengt zich in de thorax met qi van de Longen. De Lever is een druk baasje: zijn qi stroomt door het hele lichaam.

Hernia

Zinkend qi zorgt ervoor dat er onvoldoende energie is om de opwaartse qi-stromen te voeden. Je kunt dit geestelijk (meer negatieve gedachten tot aan depressie) of lichamelijk ervaren. Een rughernia is bijvoorbeeld een gevolg van zinkend qi. Met shiatsu wordt de qi weer in beweging gebracht. Een hernia kun je niet meer terugdraaien, maar je kunt wel het systeem voeden en hiermee mogelijk nieuwe verzakkingen voorkomen.

Hikken, boeren, braken

Bij rebellerend qi gaat de energie tegen zijn ware aard in. Het stroomt de verkeerde kant op. Een bekend voorbeeld is rebellerend qi van de Maag. Maag qi zou naar beneden moeten, maar gaat naar boven. Dit resulteert in ‘hikken, boeren, braken’. Met shiatsu corrigeer je de richting van het qi.

Op de kast

Vaak ligt aan rebellerend qi een stagnatie ten grondslag. De qi zit dan verstopt in een orgaan of meridiaan (gevalletje tuinslang) . Dit leidt tot klachten als een opgeblazen gevoel in de borst of buik. Ook een brok in de keel valt in deze categorie. Zo eentje die je niet weg kunt slikken. Als je last hebt van een qi-stagnatie dan merk je dat vaak aan je humeur (opgejaagd, gespannen, snel op de kast). Je zucht en gaapt vaker. Het is ‘het niet lekker in je vel’-gevoel. Met bijvoorbeeld strekkingen en rotaties hef je met shiatsu de qi-stagnatie op.

Shiatsu wondermiddel?

Als je dit zo leest is shiatsu een wondermiddel. Maar een voorbehoud is op z’n plaats. Net als andere vormen van therapie, lost shiatsu niet al je geestelijke of lichamelijke problemen op. Mijn ervaring is wel dat shiatsu uitermate geschikt is voor ‘vage, herhalende klachten’ waarvan wordt gezegd dat je er maar ‘mee moet leren leven’. Juist voor die gevallen, zou je shiatsu kunnen proberen. Er mee leren leven kan immers altijd nog…

Foto: https://www.pexels.com/photo/adult-background-beach-blue-296282/