Shiatsu door jou

Van de zomer vertelt m’n broer vol trots hij dat hun konijn heeft geleerd welk deel van z’n hok het toilet is. Een hele prestatie, petje af! Maar als een paar weken later konijn Gijs bij mij arriveert, blijkt hij dat óók te weten. Het deel waar niemand hem kan zien. Een grote boodschap verricht je immers het liefst in privacy. Moraal van dit verhaal: mijn broer doet iets voorkomen als zijn verdienste, maar het is ouderwets bedrog. Het lijkt op de problemen die ik op zou lossen met shiatsu.

Wat zeg je nou? Ik hoor je denken. Lekker verkoopargument! Wat ik bedoel te zeggen: mijn shiatsu massage lost jouw lichamelijke en/of geestelijke problemen niet op. Dat doet jouw lichaam. Dat doe jij. Ik geef het lichaam slechts een boodschap. Stimuleer een meridiaan om er een schepje bovenop te doen,  een andere om een beetje te relaxen. Het lichaam pakt die boodschap op. Of niet.

RABBIT
Unieke jou

En ieder lichaam, ieder mens, is uniek. Geen one size fits all. En mijn anamnese kan ook gewoon fout zijn. Don’t blame me. Ook maar mens, iedere dag lerend door fouten te maken. Ik moet wel zeggen dat ik steeds beter word, naarmate ik langer meedraai. Soms hoef je gewoon niet zo veel te doen om resultaat te boeken. Ook fijn.

Jij doet het werk

Laten we wel wezen:  jij verricht het meeste werk. Als je m’n huispraktijk verlaat, weer terug gaat naar je eigen leven, onze energieën uit elkaar gaan, sta je er weer alleen voor. Samen met het universum. Soms hoor ik cliënten dat ze een advies van mij hebben opgevolgd. Warm ontbijten, eerder naar bed om je je yin te voeden, voetenbadje nemen voor het slapen gaan. Dat soort eenvoudige dingen. Had je oma je ook kunnen vertellen. Soms ook minder voor de hand liggende dingen. “Van jou moest ik minder gaan werken. Dat heeft een hoop ruimte gebracht,” zei iemand laatst. Ik kan me dat advies niet herinneren 🤭, maar meer ruimte voor je eigen ontwikkeling is écht een goed idee.

Het is aan jou

Dus ik neem geen credits voor werk dat ik niet heb gedaan. Met shiatsu stop ik een kwartje in jouw lichaam. Wat er daarna gebeurt, is aan het universum. En aan jou uiteraard 🙏.


Afbeelding: Anna Shvets

Plaats een reactie