Ren Mai: Voor zelfliefde en compassie

De Ren Mai is de meridiaan van (zelf)liefde. Hij ontstaat in het embryo als één van de eerste meridianen-stelsels en verbindt ons met onszelf en de wereld om ons heen. De Ren Mai wordt ook wel de ‘Zee van Yin’ genoemd en bevat vrouwelijke energie. De Ren Mai staat centraal voor verbinden: eerst van het kind met de moeder, later met familie, vrienden en samenleving. Maar bovenal: de verbinding met jezelf.

Qua verloop is de Ren Mai is de makkelijkste meridiaan die je kunt bedenken. Hij loopt over de voorzijde van het lichaam, het kwetsbare deel van ons lichaam waarin genitaliën, buik en borst zich bevinden. De meridiaan telt 24 punten, begint in het perineum en eindigt in het kuiltje onder je lip.

Onafscheidelijk

Van beide kanten sluit de Ren Mai aan op de Du Mai, de zee van yang, die over de achterzijde van het lichaam loopt, over het hoofd tot aan de binnenzijde van de bovenlip. Omdat Ren Mai en Du Mai in elkaars verlengde liggen, worden ze onafscheidelijk genoemd. Vormen de yinne en yange zijde van het geheel, jouw lichaam. Je kunt deze twee energiebanen met elkaar verbinden door de punt van je tong tegen het gehemelte te plaatsen.

Verloop

Het verloop van de Ren Mai vertelt al veel over het anatomische werkingsgebied: genitaliën, uterus, prostaat, buik, thorax, keel.  In deze lijn liggen de 3 warmers (‘Dan Tiens’) van het lichaam.  Ren Mai 1 tot en met Ren Mai 8 wordt gezien als de onderste warmer. Dit gebied gaat over Jing, vruchtbaarheid en de invloeden van (voor)ouders. Ren Mai 8, in de navel, tot Ren Mai 15, onder het borstbeen, is de middelste warmer en gaat over transformatie van ‘nahemelse energie’, voedsel van lichaam en geest. De bovenste warmer loopt over het borstbeen, van Ren Mai 15 tot Ren Mai20 en gaat over spiritualiteit, liefde en helderheid. De drie warmers vormen samen een gesloten systeem: zijn van elkaar afhankelijk en beïnvloeden elkaar.

Ren mai

Front-Mu punten

Het belang van de Ren Mai wordt ook nog eens onderstreept omdat op deze centrale as maar liefst 6 van de 12 Front-Mu punten liggen. Dit worden ook alarmeringspunten genoemd. Ze geven een indicatie van de staat van een orgaan. Op de Ren Mai bevinden zich de Front-Mu punten van de Blaas (Ren Mai 3), De Dunne Darm (Ren Mai 4), de Driewarmer (Ren Mai 5),  de Maag (Ren Mai 12), het Hart (Ren Mai 14) en van het Pericard (Ren Mai 17). Als deze punten gevoelig zijn of juist heel leeg aanvoelen, dan kan dat duiden op een disbalans in de energie van deze organen.

Identiteit

Extra meridianen bevatten onze oerenergie en hebben een belangrijke relatie met de Nieren. Ze bevatten de blauwdruk van ons lichaam en geest. Bij de Ren Mai neemt het zelfbeeld een centrale plaats in. Hier ligt het antwoord op vragen als “Wie ben ik?” En “Wie ben ik in relatie tot de rest van de wereld?” besloten. Iemand met een harmonieuze Ren Mai is goed in staat zich te positioneren in het grotere geheel. Is zich bewust van eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Is in staat tot zelfliefde, kan goed voor zichzelf zorgen en brengt structuur in het leven aan. Compassie voor anderen, verbinden, is een drijvende kracht van de Ren Mai.

Levenspad

Als ouders hun kinderen te veel beschermen voor de boze buitenwereld en fouten van kinderen ten allen tijde trachten te voorkomen, bestaat de kans dat dit op latere leeftijd leidt tot issues met de Ren Mai. Te weinig zelfzorg, geen durf om het levenspad te aanvaarden, moeite met kritiek en met het aangaan van relaties. De verbinding van het individu met zichzelf en de buitenwereld is dan verminderd.

Zelf aan de slag met de Ren Mai

De Ren Mai voed je met yin: rust. Dus uiteraard door voldoende te slapen. Maar ook met het naar binnen keren van jouw aandacht, bijvoorbeeld met een rustige vorm van yoga, qi gong en meditatie. In de taoïstische traditie is de kleine hemelse kringloop een bekende ademhalingsmediatie die de Ren Mai en Du Mai met elkaar verbindt.

Hier vind je twee voorbeelden:

Veel succes  😉