Proeverij 2019: “Shiatsu is een vechtsport”

Gisteren vond in hartje Amsterdam de derde Shiatsu Proeverij plaats: een dag lang workshops voor shiatsu therapeuten. Een impressie.

Het is vroeg. Amsterdam is nog maar net aan het ontwaken. Op de Prinsengracht haalt een dame een doekje over de tafeltjes voor een café. Ik vraag haar of ze weet waar de Amstelkerk is. Op een of andere manier is het laatste detail van de reis altijd een uitdaging. Ze haalt haar schouders op. “Ik heb geen idee. Ben niet zo van de kerken,” zegt ze.

Hexagram

300 meter verderop vind ik m’n bestemming. Een ietwat verbleekte vlag van het Shiatsu Platform, de naam waaronder Karlijn en Bart hun shiatsu activiteiten organiseren, wappert boven de deur van de Amstelkerk. Binnen in de kerk vormen zwarte matten rond een futton een mysterieus hexagram. Hier gaat duidelijk iets Oosters gebeuren. Dat kan iedereen zien. Maar waar is iedereen eigenlijk?

Hexagram in Amsterdam shiatsu proeverij 2019

Herkenbaar uit duizenden

Iedereen blijkt aan de overzijde van de gracht te zijn. In ‘De Duif’,  een andere kerk en de hoofdlocatie van De Proeverij. Er staat zowaar een rij met bezoekers voor de ingang. Blije gezichten, vrije geesten. Vooral vrouwen. Achter me staat Jaana Siltasalmi, ze runt de shiatsu opleiding Hands on Tao in Wageningen en geeft vandaag ook een workshop. Ze is herkenbaar uit duizenden, al heb ik haar nog nooit eerder ontmoet.

Onwetend

De eerste workshop van de Proeverij. Norbert Grote Beverborg, docent en bestuurder van de Iokai Shiatsu opleiding, vertelt  over de behandeling van schouder- en nekklachten via de Lever-meridiaan op de arm, een Zen-shiatsu aftakking. Je merkt dat hij gewend is aan het doceren. Duidelijk, instructief. Op het futton ligt zijn proefmodel, Yvonne van Remmen (“ik hou van alles wat van vilt is”), al volledig ontspannen. Norbert spreekt en doet voor. Daarna mogen we zelf aan de slag. Gelukkig ontmoet ik Christiaan van m’n opleiding, even onwetend als ik over deze Lever-aftakking.

Proeverij Yvonne van Remmen en Norbert
Norbert Grote Beverborg en Yvonne van Remmen na afloop van de workshop

Zensitief

Terwijl mijn duimen twijfelend hun weg zoeken op de bovenarm van Christiaan, ergens tussen Long- en Hart-meridaan, hoor ik een dame naast me zeggen: “ik voel ‘m uit de diepte opkomen”. Al mijn aspiraties als shiatsu master verdampen. Want ik voel wel iets, maar niet dát. Waarschijnlijk ben ik niet zo Zensitief. Snel accepteren en weer terug in het moment voordat twijfel vaste grond aan de voet krijgt.

Shiatsu contact

Terug naar De Duif. Het is een parel, een tempel. Met veel warmte en een mooie akoestiek. Groot zonder op te vallen. Carola Beresford Cooke past prachtig in dit decor. Haar boek, het eerste over shiatsu in het Nederlands, is een klassieker en heeft haar naam en faam in Europa verspreid. Met de workshop “Stillness and Movement in Shiatsu Technique” beleeft ze haar Nederlandse primeur. Ik zie Water: haar rijke ervaring heeft zich geconsolideerd tot een subtiele vorm van shiatsu contact. Je voelt hoe de deelnemers aan haar lippen hangen. Ieder woord opnemen, wegen, verteren.

Proeverij Carola Beresford

Carola Beresford-Cooke anno 2017: Shiatsu in sound & vision

Essentie

Het is geen alledaags moment op de shiatsu mat. Het klinkt zo voor de hand liggend. Zo eenvoudig. Het gebruik van moeder- en werkhand. Het verbinden van het yin en yang. Het buiten de tijd stappen. Het contact maken met de Qi van de ontvanger in dat ‘moment van stilte tussen de in- en uitademing’. Het verbinden met je eigen Qi. Ze raakt de kern van shiatsu in een paar simpele woorden. Het vraagt een leven om deze essentie te absorberen. Gelukkig zijn we allemaal beginners en is tijd slechts een construct.

Vijf Elementen kokkin

De lunchpauze. Yvonne van Remmen blijkt multi-inzetbaar en schept ruimhartig en met welgevoede Lever-energie de soepen van Lobke in 200 soepkommen. De Vijf Elementen kokkin zelf lijkt wat minder blij. Er is gedoe in de keuken en een soepdebacle. Dit gaat volledig voorbij aan de deelnemers van de Proeverij. Het is immers een feest om hier met vakgenoten samen te zijn, elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen.

Lobke Brouwer: “Ik zorg dat iedereen zich gevoed voelt”

Wu Wei

In de middag luister ik naar de workshop ‘Tao in Ondernemen’ van Bart Bloemers, zelf al meer dan 25 jaar ondernemer. Als coördinator van het Shiatsu Centrum Amsterdam, als organisator van de Proeverij en volgend jaar van het European Shiatsu Congres. Zijn boodschap is “Make it happen, with the things that happen”. Ofwel: neem het ondernemerschap zoals het komt. Bepaal je doel of intentie en laat de uitvoering over aan de Tao, aan de tijd, aan wat je onderweg tegenkomt. Ga minder krampachtig monitoren of je eenmaal onderweg nog wel op koers ligt. Laat meer Wu Wei in je shiatsupraktijk toe.

Nuchter

“Durf te vertrouwen om op een niet lineaire manier in de stroom te stappen,” zegt Bart. Het klinkt mooi. De touwtjes laten vieren en je bestemming bereiken via de bedrijfsvoering van de Tao. Ik moet het even laten bezinken. Gelukkig is er een praktische collega uit het Hoge Noorden die het voor me plat slaat. “Jij moet gewoon meters maken,” zegt ze nuchter.

Wonderpil

De laatste workshop is van Bas van der Paardt, een marketingmens. Hij voelt zich thuis in Oosterse visies. Vandaag zet hij onbaatzuchtig zijn marketing vakmanschap in om shiatsu therapeuten hun onderneming van een afstand te bekijken. Want wat is shiatsu eigenlijk? Bas vroeg het aan wildvreemden. Het antwoord: “een vechtsport”. En waar gebruik je shiatsu voor? Het antwoord: “het is een wonderpil”. Kan overal voor gebruikt worden. Van RSI tot slapeloosheid.  Wat Bas laat zien is dat shiatsu geen grote naamsbekendheid geniet. Bovendien is het lastig te duiden welk probleem je met shiatsu oplost. Dit maakt het voor therapeuten weer moeilijk hun diensten aan de man te brengen en een financieel gezonde praktijk op te zetten.

“Denk niet: ze komen wel naar mij toe. Doe moeite voor je klanten”

Ideale klant

Hij stelt voor dat je moet kiezen. Shiatsu als hobby of als onderneming? En wat bied je dan aan? Shiatsu als iets voor iedereen en dus niets voor iemand? Of kies je voor focus op een ideale klant en welk probleem los je dan voor die klant op? Hoe zorg jij dat de kosten die een klant maakt, waaronder de reis naar je praktijk en de investering in tijd, opwegen tegen de opbrengsten van jouw shiatsu behandeling? En, ook niet onbelangrijk, hoe zorg je dat die klant terug blijft komen?

Shiatsu tempel De Duif tijdens Proeverij 2019

Verbondenheid

Het zijn prikkelende, niet alledaagse vragen. De antwoorden hangen in de lucht als via de openstaande deur pianomuziek naar binnen stroomt. Het is het intro van het slot van de Proeverij: een do-in dansworkshop rond het futton in het midden van De Duif.

Ik volg de tonen, via de saké naar buiten, waar het winkelend publiek, onwetend van alle verbondenheid van vandaag,  de Tao van het shoppen beproeft.

 


Kon je er niet bij zijn en wil je een impressie van deze mooie dag, kijk dan deze video.