Philippe Vandenabeele: “Het universum zit in onze hara”

Hij is directeur van een shiatsu opleiding in Brussel en Fukuoka (Japan), shiatsu therapeut, trainer, schrijver, heler, reiziger, echtgenoot, mens.  Ik spreek Phillippe Vandenabeele rond een uur of 10 in de ochtend, Europese tijd. Aan de andere kant van de wereld maakt hij zich op voor het avondmaal. Onze sociale distentie in corona-dagen overstrekt meerdere werelddelen.

Sinds 2019 woont en werkt Philippe met zijn levensgezelin Hiroko in Japan, de bron van shiatsu. Ze hebben een shiatsu dojo aan de rand van de stad. Uitzicht op de bergen. Ik stel hem wat vragen.

Is Fukuoka een grote stad?

“Naar Japanse normen valt dat mee. Hier wonen 2 miljoen mensen. Fukuoka ligt in het zuiden van Japan. Het leven is hier gemoedelijker dan bijvoorbeeld in Tokio. Wij zitten meer aan de Côte d’Azur. De mentaliteit is goed. Mensen zijn vriendelijk.”

Hoe is het openbare leven in Japan?

“De autoriteiten zijn stikt. Veel restaurants en cafés zijn vroeger gesloten. De burgerzin van de bevolking in Japan is groter dan bijvoorbeeld in Europa. Fysieke afstand is normaal. Kussen en handen schudden doet men niet. Men buigt naar elkaar.”

Een kus in het openbaar is dus not done in Japan?

“Dat zou heel raar overkomen.”

Waarom geef je shiatsu les?

“Lesgeven is een goeie manier om mij verder te blijven ontwikkelen. Het contact, de uitwisseling met studenten houdt mij scherp.  2 keer per jaar kom ik naar de school in Brussel om les te geven. We hebben vaak gastdocenten. Nick Pole komt binnenkort. En Joyce Vlaarkamp komt regelmatig.”

 “Als de hara in evenwicht is, krijgen we toegang tot genezing op een dieper niveau.”

Dan ben jij dus een beetje de meester uit Japan?

Hij lacht. “Ik zie mezelf nog altijd als Philippe die nog heel veel te leren heeft. Wel met de ervaring van 30 jaar praktijk en 25 jaar lesgeven. In ons metier is nog zo veel te ontdekken. Het boeiende aan les geven, is dat je iedere keer opnieuw de basis moet uitleggen: ying-yang, de vijf elementen,…. Door steeds opnieuw terug te keren naar deze fundamentele begrippen, ontdek je nieuwe dieptes. Komt ook het verlangen naar meer. Het contact met patiënten geeft nieuwe reflecties. Spiegelen een ander aspect van onszelf. Shiatsu ook het ontdekken van jezelf.”

Je hebt ook een boek geschreven. Vertel!

“Samen met mijn vrouw en ervaren vertalers hebben we de hele Ampuka Zukai en de hoofdstukken over Ampuku en Fukushin uit de Anma Tebiki vertaald uit het Japans. Deze twee klassiekers uit de Edo periode hebben een grote invloed gehad op Japans lichaamswerk, dat wat wij nu kennen als shiatsu en anma.  De Engelse editie Ampuku Abdominal Acupressure: The Classics at the Heart of Japanese bodywork is sinds 2020 verkrijgbaar. De Nederlandse versie komt in de zomer van 2021 uit.”

Gaat het hele boek over ampuku, massage van de buik?

In Ampuku ligt de focus op de behandeling van de hara, maar er wordt ook op torso, rug, armen en benen gewerkt. Het is een complete behandeling die veel diepere lagen bevat.”

Je zegt dat de hara je tweede hersenen bevatten?

“Of misschien zijn het wel onze eerste hersenen? The first brain in the hara? Het is een hologram met een eerste afdruk in de hara. Het universum zit in onze hara. Door de hara te behandelen krijgen we op een praktische wijze toegang tot het meest fundamentele aspect van onszelf. Als de hara in evenwicht is, krijgen we toegang tot genezing op een dieper niveau.”

Is het een leerboek?

“De Ampuku Zukai is geschreven voor een ruim publiek. Ook voor de leek. Maar ook therapeuten kunnen er uit leren. Het is wel zo, Shinzai Ota kon niet alles meegeven in een boek. Bijvoorbeeld over aanraking en de kwaliteit van aanraking. Shiatsu geef je van hart tot hart. Het is een non-verbale, directe overdracht. Zo krachtig. Dat moet je ervaren.”

Fragment uit Ampuka Zukai door Philippe Vandenabeele

Is dat waarom shiatsu niet zo bekend is? Dat je het moet ervaren om te weten wat het is?

“Je moet niet vergeten dat het Oosters denken pas kort in het Westen wordt toegepast. Het zal nog wel een paar generaties duren om dit echt te verankeren. Enkele decennia terug wist ook nog bijna niemand wat yoga was. Maar ik heb er vertrouwen in dat shiatsu binnen 10 tot 20 jaar meer ingeburgerd zal zijn.”

Wat is voor jou het hogere doel van een shiatsu behandeling?

“Dat is een goeie vraag! Mijn doel is om cliënten naar hun volle potentieel te brengen. Terug te brengen naar hun natuur. Eigenlijk terug naar hun hara. Zodat ze weer vanuit hun essentie kunnen leven.”


Nieuwsgierig geworden naar Philippe Vandenabeele? Bekijk de website van zijn opleiding

Of bekijk zijn boek hier.

Of koop het gewoon.