Ik weet waar je jouw onverwerkte emoties opbergt!

Zijn er gebeurtenissen in jouw leven die je niet hebt kunnen verwerken? Die te groot, te veelomvattend waren voor het moment dat ze je overkwamen? Of heb gevoelens die je, om wat voor reden dan ook, negeert? Weg wilt stoppen? Ontkennen en nooit meer aan wilt denken? Vast wel. De vraag is: waar laat je ze?

Vanuit het Oosters denken komen ze linksom of rechtsom in je energetisch veld terecht. Fysiek in de regio rond je buik. Lekker diep down under. Uit het zicht. Maar helaas niet uit het hart. Hierdoor komt op gezette tijden de emotie, die je zo keurig had opgeruimd, weer even boven. Als een herinnering waarvan je niet meer wist dat je die nog bij je droeg.

Gescheiden werelden

De Chinese geneeskunde is gebaseerd op oude boeken en interpretaties van die boeken. Soms spreken ze elkaar tegen. Of is het ronduit vaag. 1 ding staat buiten kijf: lichaam en geest zijn geen twee gescheiden werelden. Maar één en hetzelfde. Lichamelijke klachten kunnen een mentale, emotionele oorsprong hebben. En omgekeerd. Angst, verdriet, boosheid kunnen getriggerd worden door de staat van de organen in je lichaam.

Emotionele arbeid

TCM, de traditionele Chinese geneeskunde, stelt dat emoties je eerst raken in je Hart. Linksom of rechtsom is je Hart in emotionele zaken de kop van Jut. Ontvangt de Woede van de Lever, de Angst van de Nier, het Verdriet van de Longen, het Piekeren van de  Milt. Met een beetje geluk beleeft het Hart zelf nog wat Vreugde als compensatie voor zijn emotionele arbeid. Het is ook niet voor niets dat de Chinezen het Pericard hebben aangesteld als bliksemafleider voor het Hart.

Da Bao

De eerste versie van je emoties komen dus terecht bij het Hart. Of nauwkeuriger: in de buurt van het Hart. Bij het grote Luo vat van de Milt (Da Bao, Milt 21). Deze zit op vier vingers onder de okselholte aan beide zijden van het lichaam. Als je je emoties kunt verwerken, worden ze hier verteerd en opgenomen in je systeem. Lukt dit niet dan worden ze via de Bao Mai, het Uterus Vessel, vervoerd naar de Dai Mai. Hierdoor gaan ze een laag dieper in je energetisch systeem. Van Bloed naar Jing-niveau. Van Hart naar Nieren.

Oer-energie

De Dai Mai is 1 van 8 extra meridianen. Ook wondermeridianen of ExtraOrdinary Merdians. Deze meridianen vormen de basis-energetica van je lichaam. Ze ontstaan tijdens de vorming van je lichaam in de baarmoeder. Ze definiëren jou op constitutioneel niveau. De Extra Meridianen zijn bijzonder omdat ze niet verbonden zijn met meridiaanstelsel van de Zang-Fu, de organen. Ze liggen daaronder. Als een basis. Ze conserveren jouw oer-energie. Jouw diepste energetische laag. Klinkt dit vaag? Ja! Lees door!

Dai Mai

De Dai Mai loopt van het hoogste punt van je heup, over je onderbuik, naar de andere heup. En vandaar over de lumbale regio van je rug terug naar de heup. Hij omcirkelt je als een riem. Het is de enige horizontale meridiaan in je lichaam en wordt Girdling Vessel genoemd.

Verbinden

De functie van de Dai Mai is verbinden. Van je bovenlichaam met je onderlichaam.Van de voorkant van je lichaam met de achterkant. Aangezien de Dai Mai veel relaties onderhoudt met de Galblaas-meridiaan, is ook de zijkant je lichaam betrokken. Verder heeft de Dai Mai een innige relatie met de Maag-meridiaan.

Ook op mentaal vlak heeft de Dai Mai een verbindende functie. Namelijk van jouw binnenwereld met de buitenwereld. Het episch centrum waar je emotionele problemen kunt verwachten.

Lichamelijke klachten

Omdat lichaam en geest 1 zijn, kunnen weggestopte emoties lichamelijk klachten ontwikkelen. De vrije stroom van Qi is dan in het geding . De Dai Mai kan dan te los of te strak komen te staan.

Dit kan leiden tot klachten als:

  • Pijn of hernia in onderrug
  • Bekkeninstabiliteit
  • Blaasontsteking
  • Menstruatieklachten
  • Zwakte van de benen
  • Witte vloed
  • Hoofdpijn
  • Woede-aanvallen

Emotie geparkeerd

Je lichaam geeft onverwerkte emoties dus een plek. Omdat ze niet echt verteerd maar geparkeerd zijn, blijven ze inwerken op je energetica. Dit kan je belemmeren in je geestelijke groei. In het vervolgen van je levenspad. Je wilt wel verder, maar de ballast van het verleden, houdt je vast. Bewust of onbewust.

“Shiatsu is een therapie waarbij je zonder praten in contract kunt komen met je diepste zelf”

Levenspad

Wat kun je hier aan doen? Shiatsu en acupunctuur kunnen je helpen je energie weer te laten stromen. Een shiatsu behandeling werkt op lichamelijk, emotioneel, energetisch en psychisch niveau. Het is een therapie waarbij je zonder praten in contract kunt komen met je diepste zelf. Met de kamers van je gevoelsleven waarvan je de deur lang geleden in het slot hebt getrokken. Shiatsu kan je het vertrouwen en de kracht geven om deze te openen. Om los te kunnen laten. En je levenspad te vervolgen.

Zie ook:
Point-to-point-acupuncture.com
Prezi-presentatie over Dai Mai

Afbeelding Dai Mai: Wellcome Images