Het is herfst: tijd van het element Metaal

In de Vijf Elementen-leer is het element Metaal verbonden aan de herfst. Loslaten en vasthouden zijn de thema’s die in dit element overheersen. Ook in het lichaam en de geest komen we dit tegen. Lees meer over het element Metaal en jouw gezondheid.

In de leer van de Vijf Elementen is ieder element verbonden aan een seizoen. Het element Aarde, de voorganger van Metaal, markeert met de nazomer de omslag van de warme zomer naar de winter. Maximaal yang verandert in jong yin. Net als het Hout de boodschapper is van de zomer, kondigt Metaal de Winter aan. Je ziet dit terug in de natuur. Daglicht vermindert, de temperatuur daalt, het wordt stiller. De aandacht verschuift naar binnen.

Introspectie

Ook de mens, als onderdeel van de natuur, maakt deze beweging door. De zomerjurken, t-shirts en teenslippers worden verruild voor warme jassen, sokken, sjaals. We isoleren het lichaam beter tegen wind en koude. Wie zich niet aanpast, loopt een grotere kans om ‘kou te vatten’, ziek te worden. Met de dikkere kleding en een buitenwereld die verstilt, verschuift de aandacht van de geest als vanzelf naar binnen. Introspectie hoort bij de herfst en de winter. We kijken terug op het afgelopen jaar en maken de balans op.

Tevreden of onvoldaan?

Als levensfase is Metaal verbonden met de herfst van het leven. Pakweg het 45e tot het 60e levensjaar. De yange, actieve jaren van het Hout en Vuur zijn voorbij. Ook in deze fase vervult achteromkijken, evalueren, een prominente plek in het gevoelsleven: wat heb ik bereikt? Hoe verhoudt dit zich tot mijn verwachtingen, mijn dromen? Overheerst een gevoel van tevredenheid of juist van onvoldaanheid, frustratie?

Verdriet

Dit laatste kan snel omslaan in gevoelens van verdriet. De emotie die bij Metaal hoort. Verdriet over verlies van goeie jaren, achteruitgang van gezondheid, relaties die niet tegen de tand des tijds bestand bleken, materiële zaken of dierbaren die je ontvallen zijn. Het besef dat niets voor altijd is.

Wijsheid

Metaal brengt niet alleen gevoelens van verdriet en nostalgie: de jaren hebben ook ervaring en inzicht gebracht. Met het ouder worden zijn we een ander mens geworden. Weten beter wat belangrijk is. Zijn in staat structuren, herhalingen, in het web van het leven te herkennen en waarderen. Innerlijke schoonheid en wijsheid geeft ons een beter beeld van wat belangrijk is, zodat we beter kunnen bepalen wat we willen behouden of loslaten. Als we goed in balans zijn, stelt Metaal ons in staat om een gevoel van rechtschapenheid te ervaren: op een juiste manier te leven. voelen en denken, in lijn met de universele wijsheid.

Alchemist

Een belangrijke eigenschap van Metaal is dat het van vorm kan veranderen. Van vloeibaar naar vast. Van wendbaar en beweeglijk naar onwrikbaar, koud, verstild. Metaal is ook het materiaal van de alchemisten: zij zijn in staat om lood, metaal van de aarde, om te vormen tot goud, metaal van de hemel. En hoewel velen hierin een materieel gewin zien, is een hoger bewustzijn de werkelijke rijkdom; een diepere verbinding met de kracht van het universum. Het prototype van een mens met veel Metaal-eigenschappen, wordt ook wel ‘de alchemist’ benoemd. Hij die de standaarden bepaalt. Vaststelt wat waarde heeft, behouden moet blijven, en wat niet meer nodig is, losgelaten kan worden.

Levensenergie

Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde zijn twee organen met het element Metaal verbonden: de Long en de Dikke Darm. De Longen leveren met de Milt onze levensenergie. De Milt haalt energie uit voeding, Gu Qi. De Longen uit de lucht, Kong Qi. Ze komen samen in de borstkas, de ‘Zee van Qi’,  en vormen daar het Zhong Qi, de energie voor onze lichaamsfuncties. De Longen verspreiden deze vervolgens door het lichaam.

Ademhalingsoefeningen

Bij de inademing nemen we zuivere energie op uit de buitenwereld. Bij de uitademing geven we onzuiverheden, afvalstoffen, terug. In een constant ritme. De kwaliteit van de lucht en de kracht van de inademing is bepalend voor onze levensenergie. Dit betekent dat hier ook een sleutel ligt om onze energie te versterken. Ademhalen is immers een lichaamsactiviteit die we zelf kunnen sturen en verbeteren met ademhalingsoefeningen.

Herfst seizoen van Metaal

Snel verkouden

Omdat de Longen in een open verbinding met de buitenwereld staan, worden ze ook wel een delicaat orgaan genoemd. Verzwakte Long energie kan leiden tot een verminderde weerstand en biedt schadelijke invloeden (‘klimaten’) uit de buitenwereld de mogelijkheid om het lichaam binnen te dringen. Als je vaak of snel verkouden bent, duidt dit op verminderde weerstand. Het is dan ook belangrijk om juist in yinne seizoenen zoals de herfst en winter je nek en schouders te beschermen tegen wind en koude, bijvoorbeeld door een sjaal te dragen.

Huid

De huid weerspiegelt de gesteldheid van de Longen. De huid wordt gevoed door de Longen. Een droge, ruwe huid, kan duiden op droogheid in de Longen en een verminderde weerstand. De neus, het reukvermogen, de kracht van iemands stem zijn ook indicatoren voor de staat van het element Metaal.

Dikke Darm

De Longen en Dikke Darm vormen samen het orgaanpaar van Metaal. De Longen zijn yin. De Dikke Darm is yang. Het thema loslaten wordt hier wel heel tastbaar. In goeden doen is de Dikke Darm het laatste orgaan dat nog een zuiveringslag op de stoelgang uitvoert. Loslaten is poepen. Vasthouden is constipatie. Opvallend is wel dat constipatie vaak eerder aan de Lever of Milt-functie ligt dan aan de Dikke Darm.

Hoe kun je je Metaal element versterken?

Merk je dat jouw Metaal element wel wat versterking kan gebruiken, dan zijn er verschillende opties. Allereerst voeding. In de Vijf Elementen-cyclus wordt het element Metaal gevoed door het element Aarde. Dit element staat in het teken van voeding, goed eten. Een verzwakte Milt en Maag leiden onherroepelijk tot problemen in Metaal. Wil je weten wat voeding voor jou kan betekenen, doe dan eens inspiratie op bij TCM-voedingstherapeuten zoals Lobke Brouwer of Jutta Koehler.

Acupressuur

Wil je zelf aan de slag, dan kan dat ook, bijvoorbeeld met acupressuur. Masseer hiervoor hét loslaat-punt Dikke Darm 4. Je vindt dit op rug van je hand. In het web tussen je wijsvinger en duim. Masseer dit punt zachtjes met roterende bewegingen van je duim. Aan de achterkant van Dikke Darm 4, aan de binnenzijde van je hand,  ligt Long 10. Als je toch bezig bent, kun je deze gelijktijdig met Dikke Darm 4 masseren. Doe het zo lang het goed voelt en je er je aandacht bij kunt houden. Je hoeft niet hard te drukken.

Acupunctuurpunt Dikke Darm 4
Acupunctuurpunt Dikke Darm 4 (bron: TsuBook.com)
Acupunctuurpunt Long 10
Acupunctuurpunt Long 10 (bron: TsuBook.com)

Ontspullen

Een ’therapie’ die Jeanine Hofs in haar boek ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen‘ aanraadt is opruimen. Dit past goed in de trend van ontspullen. Begin klein, met een laatje, eindig groot met een opgeruimd huis en dito geest.

Shiatsu

Wil je liever direct resultaat? Kies dan voor shiatsu, een zachte, energetische lichaamsmassage. Met name voor stoornissen in het Metaal-element is shiatsu een uitgesproken oplossing. De Longen communiceren via de huid en worden direct aangesproken door de druk van een shiatsu massage. Hierbij wordt gewerkt op de Metaal-meridianen op de armen en borstkas of via de voedende cyclus op de Maag en Milt-meridianen. Ook een massage van jouw hara, zal je beter in balans brengen.