Meer rust met Yintang

Tussen je wenkbrauwen ligt het acupunctuurpunt Yintang. Hindoevrouwen plaatsen hier een stip. Het is het derde oog, het zesde chakra of het bovenste Dantien. In de traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft Yintang een bijzondere functie: het kalmeren van de geest.

Yintang wordt gelokaliseerd in de glabella, een kuiltje in de botstructuur precies tussen de wenkbrauwen. Als je met je vinger vanaf het topje van je neus naar je voorhoofd glijdt, val je er vanzelf in.

Shen

In de acupunctuur wordt Yintang gebruikt bij hardnekkige hik, frontale hoofdpijn, een zwaar hoofd, verstopping van de neus en Wind-klachten. Het punt staat echter vooral bekend omdat het de Shen, de geest, kalmeert. Het is een makkelijke keuze bij klachten als slapeloosheid, overmatig piekeren of agitatie.

Yintang is een zogenaamd “extra punt”. Het maakt geen onderdeel uit van een meridiaan, maar heeft een eigen status in de meridiaanleer. Dit is opmerkelijk omdat Yintang op het traject van de DuMai-meridaan ligt, tussen DuMai 24 en DuMai 25.

De weg naar binnen

Op Yintang bevindt zich ook het zesde, Ajna chakra. De poort naar de geest en het intuïtieve weten. Dit zou weer de Engelse vertaling van Yintang als “Hall of Impression” kunnen verklaren: Yintang als de weg naar binnen, naar de geest.

3 x meer rust met Yingtang

Maar nu even praktisch. Yintang is dus vooral een punt dat je rust kan geven op het moment dat je geestelijke overloopt.  Met wat hands-on acupressuur kun je je geest tot rust brengen.

Bijvoorbeeld:

  1. Sluit je ogen, zet je duim op Yintang en geef zachte roterende druk op dit punt. Doe dit zolang het goed voelt.
  2. Sluit je ogen, masseer met beide wijsvingers het gebied rond Yingtang. Draai afwisselend met de klok mee en tegen de klok in.
  3. Sluit je ogen. Breng je aandacht naar het Yintang. Adem vijf maal in en uit. Nog mooier: stel je voor dat je in en uitademt door dit punt.

Het voordeel van de ligging van het punt is dat je het ook op je werk of in de trein kunt masseren. Dus gewoon relaxen met de buitenwereld binnen handbereik!

Eenheid

In een shiatsu-behandeling zal Yintang vaak onderdeel uitmaken van een gezichtsmassage. Het is een mooi punt om een behandeling mee te beginnen of juist te eindigen, omdat je er een gevoel van eenheid door kunt ervaren.

En nu jij! Laat me hieronder even weten wat jouw ervaring is met Yingtang. Meer rust of helemaal niks? Ik ben benieuwd!