Lobke Brouwer: “Ik zorg dat iedereen zich gevoed voelt”

Lobke Brouwer geeft voedingsadvies op basis van de Vijf Elementen voeding. Ze is opgeleid door Jutta Koehler en gek op koken én eten. Ze werkt als kok in een vegetarisch restaurant en heeft het over een “blije buik” en “heerlijke soepjes”. Als ze praat, is dat met een lach: Vuur voedt haar Aarde. Het mooiste van alles: op zaterdag 2 maart geeft ze wederom een workshop op de Shiatsu Proeverij in Amsterdam.

Vijf Elementen en voeding

Begin deze maand had ik het genoegen om samen met Lobke een bijscholing te mogen geven over de Vijf Elementen en Voeding. We waren te gast bij de Nederlandse Vereniging voor Voetreflex Therapeuten. Ik deed een luchtige herhaling van de theorie van de Vijf Elementen en Lobke ging de diepte in met de vijf smaken, seizoenen, thermische energie van voeding en het pannetje in je buik. Ze had een reuzepan met snert meegebracht, om te laten voelen wat voeding met je doet. Wat een feest was die dag! Tijd voor een nadere kennismaking met Lobke Brouwer. Om het behapbaar te houden, heb ik 5 vragen voor haar.

Lobke Brouwer aan het strand, in haar element

1. Waar wordt jouw buik blij van?

“Bijvoorbeeld ’s morgens een rijstpapje met peertjes, amandeltjes en wat citroensap..o heerlijk. Of warme appeltaart met slagroom haha.”

2. In de workshop had je het over “scheetjes”. Wat is er mis met scheetjes in relatie met voeding?

“Als je verteringsvuur te hoog is of je gebruikt voeding die je eigenlijk niet kunt verteren, dan vormt zich een composthoop. En daarvan kan je windjes laten. Het is dus een signaal dat je naar je voeding mag kijken. Ik heb net in het restaurant soja gegeten en die vormen voor mij ook gas. Soja is hier in Nederland vaak niet meer natuurlijk, genetisch gemanipuleerd, en voor mij zwaar verteerbaar. O ja, en heel veel mensen kunnen niet tegen bouillonblokjes met gist. Goed kauwen en zo natuurlijk mogelijk eten kan dit voorkomen.”

“Heb je al naar de maan gekeken? Hij is zo mooi. Als je wat minder energie hebt, word je gewoon opgeladen door de maan! Hoe lang dat duurt? Drie uur haha. Nee een kwartier of zo.”

(Een terzijde van Lobke)

3. Met eten volgens de Vijf Elementen wordt het belang van een royaal en warm ontbijt benadrukt. Als je ’s ochtends opstaat en je hebt geen honger, wat zegt dat dan over je voeding?

“Het kan zijn dat je te laat hebt gegeten of dat je iets hebt gegeten dat je lichaam niet kan verteren in de avond. Letterlijk zwaar op de maag valt in de tijd dat de Maag, van 19.00 tot 21.00, laag in zijn energie zit. Een vriendin van mij eet ‘s avonds vaak vlees, gebakken aardappels en salade. Dat zijn drie dingen die zwaar verteerbaar én veelal heet bereid zijn. Zij krijgt ’s ochtends niets door haar keel. Dat zou dus goed verklaarbaar zijn.”

4. Waarom is koffie niet goed, volgens de Chinezen?

“Koffie is niet per definitie fout. Koffie is voor vrouwen sowieso belastend voor de Nieren en Blaas. Het is een bittere smaak en leidt voeding  sneller naar beneden. Stel je ontbijt met nasi en drinkt daarna 3 koppen koffie, dan heb je weer sneller honger. Koffie is yang. Ons lichaam heeft meer yin nodig, omdat we al zo yang zijn. Kunnen we nog wel voelen waar onze energie zelf vandaan komt? Of kunnen we dat alleen nog maar door stimulerende middelen?”

5. Wat ga je doen op de Proeverij?

“Ik hoop te zorgen dat iedereen zich gevoed voelt. De trainers zorgen voor voeding van de geest. Ik voor voeding van de buik, een warm en vredig gevoel. In de workshop maken we een seizoensoep. Het lijkt me leuk om brandnetelsoep te maken. Ik ga de middag daarvoor het bos in om brandnetels te plukken. Ik hoop dat het lukt, want nu zijn ze nog heel klein. Het is heerlijk. Met een beetje rijst, wat selderie, misschien knoflook. Dat voelt vitaal voor heel je lijf. Het is bitter, van het Vuur element, maar het heeft de kiemkracht van Hout, het werkt ontgiftend. Supersoep!”

Toch nog een laatste vraag: je zei dat jij een soort standaardlijstje heb met voedingsmiddelen. Wat staat er altijd in jouw keukenkastje?

“Koud geperste olie zoals sesam, olijf of zonnebloem, verse gember, citroen, grof zeezout, 4 seizoenen peper, speltbloem, pak rijstemelk, amandelmelk of havermelk, aantal eieren zo vers mogelijk, een graan naar keuze gierst,rijst, quinoa, gerst.., een zeewier zoals kombu, een aantal milde kruiden, goeie bio roomboter, fruit en groente van het seizoen en naar smaak zoveel mogelijk. Dit kan je aanvullen met kiempjes, vlees, vis, noten,zaden, zuivel…”

Wil je ook weten waarom en waar jij met voeding op moet letten? Geef je dan op voor de workshop van Lobke bij de Shiatsu Proeverij op 2 maart 2019. Je vindt meer info over Lobke op haar website.

Wilt je weten welke workshops je verder nog kunt volgen op de Shiatsu Proeverij, bekijk dan het programma.

Hier vind je het volledige overzicht van de trainers op de Proeverij.