Do-in is de bewegingsleer die vaak in één adem met shiatsu wordt genoemd. Het lijkt op yoga maar is het niet. Do-In leek wat in de vergetelheid te raken. Maar Lilian Kluivers heeft het vuur weer opgestookt. Zij is auteur van twee boeken over Do-In en oprichter van de Do-In Academy. Lopend door Leiden vertelt ze over shiatsu, Do-In, yoga, haar boeken en de opleiding.
Hoe ben je bij shiatsu en Do-In beland?
“Tijdens sporten schoot het weer een keer in m’n rug. Toevallig was ik toen samen met iemand die voor shiatsu therapeut aan het leren was. Hij vroeg of hij mocht kijken of hij iets kon doen. Hij drukte wat punten op m’n rug en bij m’n pink. Daarna was de pijn helemaal weg. Ook niet meer terug gekomen. Ik snapte er niets van. Het was gewoon magie! Ik ben daarna zelf shiatsu gaan studeren en kwam met do-in in aanraking.”
Achtergrond
Yoga en Do-In zien er aan de buitenkant min of meer hetzelfde uit. Dezelfde vooroverbuigingen, strekkingen. Het gedachtengoed is wel anders. Yoga richt zich meer omhoog naar de bovenste ‘dantians’ in termen van Chinese geneeswijzen. Do-in focust juist op een sterke onderste dantian: de kracht in het centrum (hara). De uitkomst is dan ook verschillend.
Orgaanklok
“Bij do-in maakt je ook gebruik van kloppen op het lichaam, qi-oefeningen en accupresuur. Ook het effect is anders dan bij yoga. In mijn lessen volg ik altijd de Shen cyclus (5 Elementenleer) of de Chinese orgaanklok. Als je daarvan afwijkt, krijg je niet hetzelfde resultaat.”
Wat voor soort mensen hebben baat bij do-in?
“Iedereen! In mijn groepen zit van alles. Van 18 tot 85 jaar. Mensen met zware banen, mensen die niet werken, mensen die willen ontspannen, mensen met en zonder fysieke problemen. Ik zou niet kunnen bedenken voor wie do-in ongeschikt is. Het mooie van do-in is dat mensen het zelf kunnen toepassen in hun leven. Het is een soort van dagelijks onderhoud om in balans te blijven.”
Niets nieuws
De bekendheid en daarmee het gebruik van do-in in Nederland was tanende. Haar boek ‘Do-In, tao yoga voor gezondheid en energie’ keerde het tij. Binnenkort verschijnt de vierde herdruk. “Do-in is niet iets nieuws. Het bestaat al eeuwen. Het werd van leraar op leerling doorgegeven en door veel mensen beoefend. Door de boeken is het wel toegankelijker geworden. Hierdoor kunnen meer mensen er kennis van nemen. Ook do-in docenten hebben hier baat bij,” vertelt Kluivers.
Do-In Academy
“Toen ik begon was er bijna niemand in Leiden die Do-In gaf. Nu zijn er wel tien, twaalf docenten”. Een deel daarvan komt overigens van haar eigen academy. “De opleiding bestaat uit drie leerjaren. Ieder jaar staat op zichzelf. Zodat je na ieder jaar zelf kunt bepalen of je verder wilt gaan of dat het goed zo is. Mensen die shiatsu hebben gestudeerd stromen in het twee jaar in. Er zitten ook mensen op die niet van plan zijn ooit les te geven.”
Makka-Ho
In de opleiding grijpt Kluivers terug naar de basis van Do-In: het taoisme. Er is aandacht voor TCM, voeding, meditatie, ademhaling. “Dus Do-In als levensstijl. In plaats van alleen als oefenvorm. Do-in kun je heel klein houden. Als je de Makka-Ho-strekkingen doet, ben je in tien minuten klaar. Zijn alle meridianen geopend. Je hoeft er ook niet uren mee bezig te zijn. Het is juist zo heerlijk praktisch.”
Bibliografie:
Meer Lilian Kluivers: