Leven vanuit je hara, hoe doe je dat?

In m’n opleiding tot shiatsu therapeut leren ze je om te bewegen vanuit je hara, je buik. Sterker: je wordt uitgenodigd te leven vanuit je hara. Wim Sanders, een van m’n docenten aan de opleiding, noemt werken vanuit de hara een truc. Iets wat iedereen kan leren. Wat is de truc en wat heb je er sowieso aan?

In het boek ‘De weg van hara’ schrijft Seigen Yamaoka over het belang van de hara. Hoe de hara is verankert in de Japanse cultuur en taal. Bijvoorbeeld in de vechtkunst (judo, aikido, karate),  in de theeceremonie (sado), het bloemschikken (kado) en de kaligrafeerkunst (shodo). Bij deze activiteiten vervult de hara verschillende functies. Als bron van stabiliteit of juist van kracht.

Allereerst: waar zit je hara?

De hara is het gebied tussen het einde van je borstbeen en je schaambeen. Het wordt ook aangeduid als abdomen, buik, maag. Het middelpunt van je hara is je navel. Of eigenlijk is dat het gebied ’tanden‘. De tanden ligt ongeveer drie vingersbreedtes onder je navel en twee vingerbreedtes achter je navel. De Chinezen noemen dit gebied (de lage) Dantien.  De yogi’s lokaliseren hier het svadhishthana chakra. En de Sufi’s noemen het Kath.

Hara zone op buik Centrum fysieke lichaam

Als in diverse culturen zo veel aandacht is voor een lichaamsgebied, dan moet hier wel wat te halen zijn. En dat is er zeker. Hier vindt namelijk de transformatie plaats van Jing (een zeer geconcentreerde vorm van energie) naar Qi, de bron van leven die ons laat bewegen en ademhalen. In je hara bevindt zich dus de energiecentrale van je lichaam. Bovendien is het ook het centrum van je fysieke lichaam; het dragende midden. Waar boven- en onderlichaam samenkomen.  Waar jouw perfecte balans is.

Stabiliteit

In de vechtkunst wordt de hara gebruikt om te aarden. Door de aandacht in de hara te brengen, verplaats je het zwaartepunt van het lichaam (“energy follows thought”).  De hara gebruiken als verblijfplaats voor de geest, de gedachten, maakt je zo stabiel als een berg.

Geen geest

In de Westerse samenleving ligt de nadruk op denken, ratio. Hierdoor stroomt alle aandacht naar het hoofd, de hersenen. Dit leidt tot een onevenwichtige verdeling van energie. Als we denken, zijn we immers niet meer in het lichaam. Als dit onevenwicht lang duurt, zullen we spanning of stress ervaren. Het lukt echter niet om deze spanning weg te denken, want dit vraagt meer denken en dus meer spanning. De hara, het lichaam, biedt hiervoor een uitweg.  Je brengt je aandacht naar je hara en neutraliseert hierdoor emoties, gedachten. Dit wordt ook wel  ‘geen geest’ genoemd.

Hara en shiatsu

In een shiatsu-behandeling is de hara beheersing van een behandelaar cruciaal. Het zorgt ervoor dat je een stabiele houding hebt. Dat je druk geeft vanuit het midden. Dat je deze druk kunt doseren en niet vanuit kracht werkt. Ook de ‘geen geest’-werking van de hara heb je nodig. Je kennis van TCM wend je vooral aan tijdens de diagnose. Een shiatsu behandeling doe je uit je hara, bron van fysiek en geestelijk evenwicht. Misschien is het een truc. Maar dan wel een hele goeie.

Afbeelding: Wikipedia