Lang Leve de Lever

Soms zijn de westerse en oosterse geneeskunde eensgestemd. Is de lever in het westen een belangrijke regelneef voor het afbreken van toxines, in het oosten is hij dat ook en staat de Lever (Gan) aan de basis van ons welbevinden. Lees hier hoe dat zit.

De belangrijkste functie van de Chinese Lever is het overvloedig laten stromen van energie door het lichaam. Of zoals het in vaktermen wordt genoemd: “De Lever regeert het vloeien en spreiden van basissubstanties.”  De Chinese Lever is dus ook een regelneef die stilletjes zijn werk doet. Hij laat echt wel van zich horen op het moment dat de zaken wat minder vlot verlopen.

Emotionele instabiliteit

De Lever houdt van een vrije stroom. En deze kan makkelijk stagneren. Bijvoorbeeld door stress. Dat kan leiden tot klachten bij de spijsvertering. Denk aan diarree of juist obstipatie, misselijkheid, maar ook aan vermoeidheid doordat de Milt wordt tegengewerkt. Of een pijnlijke (=niet vloeiende) menstruatie en emotionele instabiliteit. Vooral vanwege dit laatste symptoom is de Lever geducht.

Rood hoofd

Want als de toorn van de Lever wordt gewekt, en daar is soms niet heel veel voor nodig, krijgen we te maken met de emotie ‘ Mu’: frustratie, irritatie, boosheid en zelfs blinde woede. In dit geval stijgt de energie in de Lever-meridiaan te snel richting het hoofd en is in het onderste deel van het lichaam minder gevuld. Dit verklaart dan een rood hoofd als iemand woedend is en hoofdpijn na afloop.

Hun hoort bij de LeverEigen plan

Ook het inhouden van boosheid is geen garantie dat de Lever zich koest houdt. Op de achtergrond wordt de emotie gestapeld en zal later een uitweg zoeken, bijvoorbeeld alsnog in een ontlading van boosheid of juist depressie, timiditeit. Het is dus belangrijk om emotioneel evenwicht te behouden door voldoende rust te nemen, assertiviteit in te zetten waar nodig, grenzen te stellen aan je omgeving en je eigen plan te volgen. In dat laatste is de Lever overigens ook een kei: plannen maken. Hij wordt vaak vergeleken met een generaal. De Lever bedenkt het plan, de tactiek en de strategie. De uitvoering vindt plaats in samenwerking met de andere organen, die zich ook over de details mogen buigen.

Bestemming

De grote lijn, het grote plan vinden we terug in de Hun, de etherische ziel die verbonden is aan de Lever. Drie dagen na de geboorte komt de Hun in het stoffelijke lichaam. De Hun bevat onze bestemming in het leven, de reden waarom we op aarde zijn. Het is aan ons als mens om deze bestemming gaandeweg te ontdekken en bij leven uit te voeren. Dit vraagt rijping, wijsheid, visie. En uiteraard een welwillende Lever.  Na de dood keert de Hun  terug naar het universum, om later opnieuw te incarneren in een lichaam. Of daar dan ook de uitvoering van de levensopdracht wordt geëvalueerd, vertelt het verhaal niet.

Visie

De relatie met visie zie je  terug in het verloop van de Lever-meridiaan. De Lever opent in de ogen. Alle organen brengen het zuiverste deel van hun energie naar de ogen zodat we zo helder mogelijk kunnen zien. Zien als in kijken. Maar ook zien als in visualiseren, iets voor je geestesoog kunnen zien en daar je plan op baseren. Als je het kunt bedenken, kun je het doen, is het devies.

Lekker slapen

Een andere belangrijke functie van de Lever, is de opslag en afgifte van Bloed, Chinees Bloed. In de Lever optimaaltijd, ‘s nachts van 01.00 tot 03.00 uur, voert de Lever zijn schoonmaak- en planactiviteiten uit. Voldoende Bloed in de Lever zorgt ervoor dat de Shen kan ankeren in het Hart en je lekker kunt slapen.

De Lever in balans brengen

Met acupunctuur en shiatsu kan de Lever in balans gebracht worden. Dit kan bestaan uit het afremmen (sederen) of juist het voeden van de Lever (tonifiëren). Zelf aan de slag met jouw Lever? Masseer dan eens Lever2 en Lever3 op je voet.  Je vindt Lever2 ‘in het web’ tussen de grote teen en tweede teen. Als je vanuit Lever2 je vinger in de richting van je enkel beweegt, kom je, als binnen de botten van je middenvoetsbeentjes blijft, automatisch bij Lever3 uit. Veel succes!