Kom uit je hoofd, masseer je borrelende bron

Onder de acupunctuurpunten heb je een aantal toppertjes die iedereen makkelijk kan vinden en gebruiken in het dagelijks leven. Eén daarvan is Nier 1 of Yongquan. De vertaling van dit punt is borrelende bron. Het bevindt zich op de voetzool en is het laagste acupunctuurpunt op het lichaam. Maar eerst nog even wat over jouw Chinese Nieren.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) vormen de Nieren letterlijk en figuurlijk de basis van het lichaam. Ze zijn het yin-orgaan dat het laagst in het lichaam ligt en zijn bovendien verantwoordelijk voor de voeding van de andere organen. Dit blijkt ook uit het verloop van de Nier-meridiaan die zich onderweg van voet naar sleutelbeen verbindt met Hart, Lever, Longen en Milt.  Maar ook met de extra meridianen Ren Mai en Du Mai.

borrelende bron Nier 1

Bron van leven

We hebben het er al eens uitgebreid over gehad: de Nieren bevatten het Jing; de bron van het leven. Het is normaal dat deze bron minder gevuld raakt gedurende het leven. Naarmate je ouder wordt, vermindert je Jing. Als deze bron echter voortijdig leeg raakt, dan zal het lichaam uitgeput en in verval raken. Oorzaken hiervan zijn te veel stress, te hard werken, te veel seks (voor mannen in de vorm van ejaculeren), te veel zwangerschappen (voor vrouwen) of een chronische ziekte. Gevolgen zijn onder andere  lage rugpijn, pijn in de knie, broze botten, urinaire kwesties, doofheid en impotentie. En dat is slechts het begin: ook andere organen zullen geraakt worden. Bijvoorbeeld Hart, Blaas en Lever.

Hart en Nieren

Vanuit de theorie van de Zes Divisies, vormen Hart en Nieren samen één lange meridiaan: het ShaoYin. Door het Hart te voeden, voedt je ook de Nieren en vice-versa. Daarnaast wordt ook vaak gesproken over de Water en Vuur-as. Het Water van de Nieren moet stijgen om het Vuur van het Hart te koelen. Het Vuur van het Hart moet dalen om het Vuur van Ming-Men, de bron van de Nier-energie, te verwarmen. Raakt deze relatie verstoord, dan kan dit leiden tot geheugenverlies en slapeloosheid. En in het ergste geval zelfs tot waanzin, of het ‘verlangen om mensen te doden’; een typering van Deadman et al. Ook sexuele en gynaecologische verstoringen hebben vaak met de Water-Vuur as te maken.

“Wil je je Lever te vriend houden, dan moet je goed voor je Nieren zorgen”

Blaas en Nieren

Blaas en Nieren vormen samen de organen van het Water-element. Ze bevinden zich allebei in de onderste warmer, tussen het einde van het borstbeen en het schaambeen.  De Blaas ontvangt zijn energie van de Nieren. Is de aanvoer van Nier-energie richting Blaas onvoldoende, dan kan dit leiden tot urinaire kwesties zoals frequent urineren, incontinentie en bedplassen. De geest reageert met gevoelens van achterdocht, schrik en jaloezie. De relatie van Blaas met de Dunne Darm via TaiYang en van de Dunne Darm met het Hart verklaren wellicht waarom ouderen soms via een urineweginfectie volledig van slag kunnen raken. In het Hart huist immers de geest.

Lever en Nieren

Van deze twee organen wordt wel gezegd dat ze dezelfde oorsprong hebben. Hiermee wordt gedoeld op de relatie in de Vijf Elementen cyclus waarbij het Water element Nier het Hout element Lever voedt. Het Nier yin is de bron van het Lever yin. Als er onvoldoende Nier yin aanwezig is, volgt een tekort aan Lever yin. Dit geeft Lever yang de kans om te doen wat het graag wil:  in het lichaam naar boven stijgen en daar Wind-klachten veroorzaken. Denk aan duizeligheid, neusbloedingen en hoofdpijn. Dus: wil je je Lever te vriend houden, dan moet je goed voor je Nieren zorgen.

Nier 1, de borrelende bron

We weten nu dat de Nieren aan de bron van alle organen staan en dat het belangrijk is om zuinig te zijn op je Nier-energie. Een punt dat je hierbij kan helpen is Nier 1, Yongquan. Het is het onderste acupunctuurpunt van je lichaam. Het contact van jouw lichaam met de aarde, het meest yinne ter wereld.

Waar ligt Nier 1?

Als je je voetzool in drie gelijke delen verdeelt, dan ligt het op de middellijn, op de grens van het eerste en het tweede deel aan de bovenzijde van de voet. Lastig? Krul dan je tenen in de richting van je voetzool, volg de lijn vanuit je derde teen in de richting van je hiel. Je komt dan vanzelf langs een ‘gevoelig kuiltje’. Dát is jouw borrelende bron.

Afbeelding van Nier 1 op de voetzool

Gevonden! Wat nu?

Masseer dit punt op je beide voeten met het eerste kootje van je duim. Maak cirkelende bewegingen. Varieer met de druk. Hoe voelt dit punt aan? Krachtig en met voldoende weerstand? Of een beetje slap, leeg? Is het pijnlijk, gevoelig of ‘gewoon’. Er is geen goed of fout. Je hoeft niet te oordelen. Alleen waar te nemen. En te masseren. Doe het zo lang je het prettig vindt en je er je aandacht bij kunt houden. En zelfs dat laatste is niet nodig.

En wat levert dit op?

Door massage van dit punt, voedt je jouw borrelende bron van Nier Qi en daarmee dus Hart, Lever en al die andere organen. Het is het punt waarmee jouw lichaam contact maakt met de aarde. Maximaal yin. Het leidt tot een sterke neerwaartse energiestroom in jouw lichaam. Haalt je uit je hoofd, kan helpen bij hoofdpijn en slapeloosheid. Bovendien is het gewoon leuk en lekker om te doen 😛


Afbeelding parel in de zee: Paul Theodor Oja via Pexels

Afbeelding Nier 1: Tsubook app
Meer over Tsubook, een app om acupunctuurpunten mee te leren, vind je hier.