Ken uw Chinese klassiekers 📚🧧👲

Wij westerlingen zullen altijd van de buitenkant naar Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kijken. Omdat TCM zo veel meer is dan een afwijkende benadering van gezondheid en ziekte. TCM is vergroeid met de Chinese cultuur. Je vindt het gedachtengoed terug in Chinese filosofie, religie, wetenschap en uiteraard in de Chinese taal. Het goede nieuws: om TCM beter te begrijpen, hoef je geen Chinees te worden. Je kunt ook in de boeken duiken. Hieronder vind je een greep uit de belangrijkste werken die de basis vormen van TCM. Lang leve het boek!

📕Huang Di Nei Jing
1e druk: 200 jaar voor ✝️

Huang Di Nei Jing, ook ‘Inner Canon of the Yellow Emperor’ en ‘Leerboek van de Gele Keizer’ zou geschreven zijn door Huangdi. Hij werd geboren rond 2700 voor Christus en zou 100 geworden zijn. Naar verluid door het toepassen van TCM. Huangdi staat op een voetstuk in de Chinese cultuur. Hij bracht veel goeds: vond kleding, boten en nóg meer uit. Maar hij schreef niet de Huang Di Nei Jing. Zijn leerboek verscheen meer dan 2000 jaar na zijn vertrek van aarde. Het is een manier van de oude Chinezen om hun grondleggers te verafgoden. Zin gekregen om deze te lezen? Dan kun je hier de vertaling van Unschuld downloaden. Nou ff naar de inhoud.

Deel I : Su Wen

Het leerboek van de gele keizer bestaat uit 2 delen. De Su Wen en de Ling Shu. Eigenlijk is de Su Wen het oudste zelfhulpboek. Het beschrijft in 81 hoofdstukken van een paar bladzijden hoe je lekker lang kunt leven. Niet te veel eten, niet te veel drinken, niet te veel seks. En uiteraard leven in harmonie met de natuur, met je gedrag de seizoenen volgen, zo binnen, zo buiten en meer van dat soort zweefkeeserij. Jij bent als mens verbonden met alles om je heen. Een stukje kosmos in de kosmos. En er geldt slechts 1 regel: wie te veel afwijkt van de wetten van het universum, valt ten prooi aan ziekte en verval. Als je Macciocia te slaapverwekkend vindt (want dat vindt namelijk ieder weldenkend mens), moet je de Nederlandse vertaling van de Su Wen van Guus Martens lezen. Niet in één keer natuurlijk. Gewoon in stukjes en beetjes. Genietend lezen.

Deel II: Ling Shu

Dit deel bevat veel verwijzingen naar acupunctuur en is minder populair. Niet zo vreemd ook want de Ling Shu wordt alleen begrepen door lezers met voldoende spiritueel bewustzijn (Ling). Ik kan je er dus weinig over vertellen, dat begrijp je. Gelukkig heeft Guus ook de Ling Shu vertaald. Voor wie er aan toe is 😉.

Dit is niet de gele keizer 😄 Bron: Welcome Collection

📕 Nan Jing (Classic of difficulties)
1e druk: 100 jaar voor ✝️

Het leerboek van de gele keizer had wat verduidelijking nodig. Daarom verschijnt 100 jaar later deze klassieker. De Nan Jing graaft nóg iets dieper. En als leuk extraatje worden hier de 8 extra meridianen beschreven en au fond de basis gelegd voor de Vijf Elementen acupunctuur. Zonder de Nan Jing dus geen Worsley. Je begrijpt dat Guus Martens de Nan Jing al lang vertaald heeft. Bovendien heeft hij een leuk boek over de buitengewone wondermeridianen geschreven. Wat boffen we toch met die man!

📕 Shennong Ben Cao Jing (Classic of Herbal Medicine)
1e druk: 221 jaar voor ✝️ tot 22o jaar na ✝️

Dit boek is (waarschijnlijk niet) geschreven door Shennong, ook weer een keizer of mythologisch figuur 🥱. Zijn beroemdheid reikt tot in Vietnam. Hij wordt ook wel de Divine Farmer genoemd. Hij was namelijk ook uitvinder. Liet de Chinezen kennis maken met de ploeg en ander gereedschap om het land te bewerken. Zijn grootste verdienste voor de eeuwigheid is echter het gebruik van Chinese kruiden voor heling. Dat dit niet geheel zonder risico is, bewijst wel dat Shennong zichzelf vergiftigd zou hebben met een eigen brouwsel. Het boek bevat dus vooral kruidenrecepten. Voor de herbalist vast een must.

📕 Shan Han Lun (Treatise on Cold Damage Diseases)
1e druk: 225 jaar na ✝️

Geschreven door, je raadt het al, een Chinees. Zhang Zhongjing, arts gedurende de Han Dynastie. Zhang beschrijft 113 kruidenformules. Het belang zit ‘m vooral in de theorie.
Zhang brengt ons namelijk de Zes Divisies (Tai Yang, Yang Ming enz.), een beschrijving van de stappen waarin ziekte het lichaam binnendringt en er ook weer uit weg gewerkt dient te worden. Bijvoorbeeld via acupunctuur. Hieronder filmpje over 6 Divisies van Dan Keown.

📕 Qian jin yao fang (Thousand golden essential prescriptions)
1e druk:652 jaar na ✝️

Weer een kruidenboek en weer een Chinees. Sun Simiao (581–682) werd ook wel de Koning der Medicijnen genoemd. Daar hoort een boek bij!  En dit is m geworden, 30-delig. Gaat over kruiden, maar ook over nog veel meer. Kan er weinig over vinden.  Denk dat Guus ‘m nu aan het vertalen is.

📕 Bin Hu Mai Xue
1e druk:  1564 na ✝️

De laatste! Ik ben er eigenlijk ook wel een beetje klaar mee. Dit lijstje. Zoveel leeswerk. Als ik dit allemaal moet lezen, kan ik behandelen wel vergeten. Dit is het klassieke tekstboek over polsdiagnose. Zelf nooit gelezen. Misschien ben ik daarom zo een ramp met polsdiagnose. Wordt vast ooit beter 😇!

Dat was het!

Een snel lijstje met de meest belangrijke TCM-literatuur. Natuurlijk lang niet alles maar genoeg om je even van de straat te houden. Dus…leef je uit! Koop, lees, blader of doe het niet.  TCM ligt voor het oprapen. Soms gratis en voor niets. Succes ermee en  tot later👋