Jutta Koehler eet ook gewoon patat!

Jutta Koehler heeft een missie: alle Nederlanders aan de Milt-vriendelijke voeding. Te beginnen met het ontbijt. Voeding als medicijn. Het is zo vanzelfsprekend dat je het bijna over het hoofd ziet. Zij brengt oude wijsheden onder de aandacht in haar boek ‘Ontbijt je fit’. Verder geeft ze voedingsadviezen en laat ze TCM-professionals en ‘leken’ kennis maken met TCM-voeding.

In het oude China was voeding een belangrijk onderdeel van de geneeskunde.  Bij gezondheidsklachten werd eerst naar het dieet gekeken. Wat kun je zelf doen om je gezondheid te verbeteren? In de loop van de geschiedenis is dit in de vergetelheid geraakt. Barbara Temelie, de leermeester van Jutta, heeft de Chinese voedingsleer in Europa nieuw leven ingeblazen. “Zij heeft het echt op de kaart gezet. In Duitsland zijn inmiddels veel boeken over dit onderwerp verkrijgbaar. In Nederland is juist de Ayuvedische voedingsleer bekender.”

Jutta KoehlerStagnaties

Klanten komen bij Jutta om hun gezondheidsklachten op te lossen met voeding. “De klachten lopen uiteen. Vaak is het ‘verteringsgerelateerd’, maar ook vruchtbaarheidsproblematiek, overgangsklachten. Juist vruchtbaarheid is goed te behandelen met voeding, soms aangevuld met acupunctuur.”

Lotuswortel

Jutta onderwijst de Chinese voedingsleer aan TCM-professionals, maar ook aan ‘leken’. Mensen die onbekend zijn met TCM en praktisch aan de slag willen met hun gezondheid. Dit was ook haar motivatie voor ‘Ontbijt je fit‘. Een makkelijke ingang bieden in koken met de vijf elementen. “Het is belangrijk dat het past bij ons westerse levensstijl en cultuur. Ik verwacht niet dat je heel exotische dingen in huis haalt, zoals lotuswortel. Het moet lekker smaken en herkenbaar zijn.”

“Vraag eens aan je buik: hoe voelt het eigenlijk?”

Ontbijten

In ‘Ontbijt je fit’ gaat het uiteraard over ontbijten. Warm ontbijten. “Het is even wennen, maar warm ontbijten is bijna overal ter wereld normaal. Dat is ook wat je op reis ziet: dan komen de kikkererwten, gebakken tomaat, uitjes op tafel. De lastige stap is het doen. Niet met hoofd redeneren. Maar aan je buik vragen: hoe voelt het eigenlijk?”

Kruiden & specerijen

Verder is vaak het idee dat warm ontbijten veel tijd kost. “Maar je hoeft niet altijd alles vers te koken in de ochtend. Je kunt ook iets opwarmen, bijvoorbeeld van de dag daarvoor. Eigenlijk kun je alles eten als ontbijt.  Het is wel belangrijk dat je het verteringssysteem helpt met kruiden en specerijen.  Onze oma’s deden ook kaneel, azijn of jeneverbes bij de rode kool. Dat deden ze niet voor hun lol. Maar juist voor het verteren.”

Milt-energie

In je boek staat: “het lichaam wordt niet gevoed door wat je eet, maar door wat je ook werkelijk kunt verteren“. Wat betekent dat? “In de westerse diëtiek wordt gekeken naar wat er op je bord ligt. Qua koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines. In de Chinese geneeskunde is het van belang dat je je voedsel ook echt kunt verteren. Dat je Milt er blij van wordt. Het voedsel kan transformeren naar energie. Er zijn veel mensen die klachten hebben die aan voeding gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld prikkelbare darm syndroom. Alle allergieën, alle intoleranties zijn te herleiden tot een zwakke Milt-energie. Daar kun je dus zelf mee aan slag.”

En…eet je ook wel eens patat of appeltaart?

“Natuurlijk eet ik ook patat! Ik heb een dochter van 7 en ik kan niet altijd met pompoen aankomen! Je moet de Chinese voedingsleer niet dogmatisch opvatten. Ik ken mensen die niet meer uit eten gaan omdat ze dan niet weten wat ze voorgeschoteld krijgen. Dat vind ik zonde. Wat is er fijner dan dat er iemand met liefde voor je heeft gekookt?”


Ontbijt je fit Jutta KoehlerMeer weten?
‘Ontbijt je Fit’ is uitgegeven door de Wijze Keizerin, de eigen uitgeverij van Jutta. Je kunt het boek bestellen via haar website: http://www.juttakoehler.eu/

 

 

 

Keizerlijk ontbijten met de 5 elementen