Het element Hout moet bewegen

Het element Hout staat symbool voor groei van energie, voor het voorjaar. Na het yin van de winter is er nu weer ruimte voor het yang. Voor beweging, voor actie! Hout is onstuimig maar wel licht ontvlambaar, want de beweging wordt gedreven door een ongekende kracht, die grenst aan die van woede.

Ondergedompeld

In de wintermaanden is de energie van de natuur teruggevloeid naar de kern, naar binnen. Mensen, dieren, bomen hebben hun reserves aan kunnen vullen in de donkere winterkou. Hebben zich ondergedompeld in het element Water. Met de komst van het voorjaar, meer zonlicht en langere dagen, breekt een nieuw begin aan. In de lucht hangt die onmiskenbare belofte van lichtheid en potentie die ieder levend wezen tot meer activiteit aanzet. Het is het moment om vorm te geven aan de ideeën die in het vormloze Water zijn ontstaan. Tijd voor een nieuwe cyclus van de Vijf Elementen.

Onstuimige groei

Bij Hout hoort het beeld van een boom. Een boom is stevig geworteld maar ook flexibel, meebuigt met de wind. Toont trots de knoppen van zijn nieuwe takken. Hout symboliseert een fase van nieuwe, onstuimige groei. Van creativiteit, van losbreken, van zelfstandigheid. Hout is de impuls tot beweging en de beweging zelf. De ochtend is Hout. Je hebt Hout nodig om uit bed te komen. Je hebt Hout nodig om je bestemming in het leven te realiseren. Hout geeft doel, richting en uitvoering. Zonder Hout ga je nergens heen.

Hout staat voor jong yang

Vernielzucht

Als levensfase hoort het element Hout bij de kindertijd. Snelle groei, ontwikkeling van botten- en spierstelsel, leren door te spelen, ontdekken, overal in geïnteresseerd maar ook snel afgeleid door nieuwe prikkels. Deze fase bereidt ons voor op het leven als individu. We ontwikkelen zelfbewustzijn en verkennen grenzen. Als we hierin belemmerd worden door onze omgeving, dan kan de stemming abrupt omslaan. Van speelsheid naar frustratie, woede of zelfs vernielzucht.

Vrij stroom van Qi

Woede is dan ook de emotie die bij dit element hoort. Die wordt getriggerd bij weerstand van de energiestroom. De Lever, het yin-orgaan van het Hout, heeft in de Chinese fysiologie de taak om de vrije stroom van Qi en Bloed in het lichaam te ondersteunen. Zo lang onze bewegingen in het lichaam en de geest soepel verlopen, ervaar je de daadkracht en vastberadenheid van de Lever. Je weet wat je wilt en handelt daarnaar. Geen vuiltje aan de lucht.

Stagnatie

Als de zaken wat minder voorspoedig verlopen, kan de Lever stagneren. In dat gevoel van ‘vast lopen’, gestagneerd, belemmerd worden, stijgt Hout energie makkelijk in het lichaam. Dit kan leiden tot een scala aan spanningsklachten. Lichamelijk uit dit zich in gespannen schouders, een stijve nek, een brok in de keel, veel zuchten en eenzijdige hoofdpijn. En qua stemming in humeurigheid, frustratie of boosheid.

Koude woede

Je moet ook de wat subtielere vormen van boosheid niet over het hoofd zien. Verbolgenheid, cynisme, ironie en verbittering worden ook wel koude woede genoemd. Deze hebben de neiging zich dieper in het lichaam vast te zetten en vormen daarmee een bedreiging voor de vrije stroom van Qi. Sterker: dit soort emoties kunnen je gezondheid schaden. Het advies is dan ook om boosheid niet te onderdrukken maar op een gepaste wijze te uiten, waardoor ze uit je systeem komen. Overigens: ook als iemand nooit boos wordt, duidt dit op een onbalans.

Motoriek

De Lever voedt de pezen. Dit zorgt voor een gelijkmatige stroom van Qi door het lichaam. Hierdoor heb je een goede motoriek en is je geest actiegericht. Houterige bewegingen en minder flexibel gedrag duidt op Lever stagnatie. Denk hierbij aan iemand die tot vervelends toe blijft mopperen over een afspraak die verplaatst is (‘star Hout’). De relatie met beweging komt tevens tot uiting in Wind, het klimaat dat bij het Hout element hoort. Hieronder vallen alle klachten met een beweeglijk en plotseling karakter. Denk aan spit, hoofdpijn, niezen, spasmen (Parkinson) en zenuwtics.

Ogen, nagels en menstruatie

De Lever opent in de ogen. Kleurenblindheid, tranende, jeukende, rode ogen, sterretjes zien (‘floaters’),  duiden op een verstoring van de Hout-energie. De Lever manifesteert zich in de nagels. Broze nagels of nagels met een afwijkende kleur (normaal: licht-roze) duiden allen op issues met de Lever. De Lever slaat het bloed op. Dit impliceert een belangrijke relatie met menstruatie. Te veel, weinig of geen menstruatie zijn gerelateerd aan de Lever (maar ook aan de invloeden van een extra meridiaan, de Chong Mai).

Planning & Control

Barbara Dudman noemt de Lever een ‘orgaan met een agenda’. Het is de afdeling Planning & Control van het lichaam. De Generaal die in opdracht van het Hart de doelen stelt en tot uitvoering overgaat. Oog voor detail is minder, maar het werk wordt gedaan en ruim binnen de afgesproken tijd opgeleverd. Iemand met een sterke Hout-energie heeft immers nooit veel tijd, noch geduld en neemt beslissingen ‘on the fly’. Moeite met het maken van keuzes, wordt dikwijls geweten aan de Galblaas, het orgaan dat het yang-aspect van Hout vertegenwoordigt.

Hout, de groeifase van de Vijf Elementen

Tao

Het vermogen om te plannen komt ook tot uiting via de Hun, de psychische entiteit van de Lever. De Hun ondersteunt onze geestelijke groei en is verantwoordelijk voor onze dromen. Zowel dagdromen als die in de slaap. De Hun geeft richting aan het leven, aan onze bestemming. Naar verluid verlaat de Hun na de dood het lichaam en keert terug naar de Tao. Dit wijst op een belofte van wedergeboorte, maar ook dat jouw opdracht, jouw bestemming in het leven vanuit de Tao is ingegeven. Dat je een dienaar bent van het universum en dat jouw individualiteit, die unieke samenstelling van jouw persoonlijkheid, een middel is om jouw bestemming te realiseren.

Jij en het Hout element

Tips om je balans in het Hout Element te bewaren:

  1. Vergeet niet dat het model van de Vijf Elementen voortkomt uit een tijd zonder moderne technologie. We zijn tegenwoordig meer in ons hoofd dan in ons lichaam aanwezig. Zorg dat je verbinding houdt met de aarde. Klinkt zweverig, niet zo bedoeld. Het advies is dan ook om je lichaam te activeren met de juiste beweging. Dat kan naar eigen smaak ingevuld worden. Het is wel belangrijk om rekening te houden met je voorkeuren. Als fitnessen niks voor jou is, ga dan wandelen of fietsen.
  2. Let op de consumptie van alcohol en vet voedsel. Alcohol kan weliswaar helpen om Lever Qi-stagnatie te verzachten, maar het blijft van binnen broeien. Het advies van Jutta Koehler is om op zoek te gaan naar de reden waarom je alcohol nodig hebt.
  3. Boek een shiatsu behandeling. Ik noem het altijd als laatste, maar het zou natuurlijk de eerste tip moeten zijn. Door het voeden van het Water-element kun je stagnaties in het Hout oplossen en daarmee Hout-gerelateerde spanningsklachten effectief verminderen. Het is een APK voor je geest en lichaam en helpt jou je balans te herstellen en behouden.

Afbeeldingen: Johannes Plenio