Zeg, hoe stroomt jouw Qi eigenlijk?

Als Qi, energie,  in de juiste hoeveelheid, in de juiste richting stroomt, is er gezondheid. Als de stroom van Qi verandert of stagneert, ontstaan er klachten of zelfs ziekten. Hoe stroomt Qi door jouw lichaam en wat heeft dat eigenlijk met shiatsu te maken?

In het oude Chinese denken is Qi, energie, een centraal begrip. Het vormt de basis van het universum, de aarde, de natuur, de mens. De werking van Qi in het menselijk lichaam is het fundament van de traditionele Chinese geneeskunde.

Dat wat niet kenbaar is

De orgaanleer (Zang-Fu) gaat uit van 12 organen. Van en naar deze organen stroomt energie. De stroomrichting is per orgaan verschillend. In yange meridianen stroomt Qi altijd van boven naar beneden en in yinne meridianen van beneden naar boven. Naar boven is richting Hemel, naar beneden is richting Aarde. De mens staat immers niet op zichzelf maar is onderdeel van het geheel, de Tao, het universum, dat wat niet kenbaar is.

Voor een juiste verspreiding van Qi door het lichaam zijn 3 combinaties van Qi-stromen van organen belangrijk:

  • Hart en Nier
  • Maag en Milt
  • Lever en Long

Hart en Nier

Dit is een prachtig paar. Het Hart staat voor het Vuur in het lichaam. De Nier voor het Water. Het is cruciaal dat deze organen in balans zijn. Het Vuur van het Hart verwarmt het Water (de koude) van de Nier. Het Water van de Nier koelt het Vuur van het Hart. Hieruit volgt dat de juiste beweging van de Qi van het Hart naar beneden is, in de richting van de Nier. En die van Nier omhoog, richting Hart. Dit wordt ook de Vuur-Water as genoemd.

Basis van alle energie

Als het Vuur van het Hart echter niet kan dalen, ontstaat er Warmte in het Hart. Dit uit zich in geestelijke onrust, niet stil kunnen zitten, slapeloosheid en angst of uitgesproken paranoïde gedrag. Ook de Nier heeft hier last van, want deze wordt onvoldoende verwarmd. Als de Qi van de Nier hierdoor niet kan stijgen, blijft het Water onder in het lichaam en veroorzaakt bijvoorbeeld oedeem in de benen. Dus een verzwakking van de Nier betekent een verzwakking van het geheel.

Maag en Milt

In het midden van je lichaam, de middelste warmer, liggen de Maag en de Milt. Zij vormen het centrum van je lichaam en van de energieproductie uit voedsel. De Maag en Milt zijn onafscheidelijk. De Maag is de “Zee van voedsel” (=eten en drinken). Alles wat je door je mond naar binnen werkt, komt in deze zee terecht. Hier vindt het proces plaats dat altijd zo lievelijk ‘rijpen en rotten’ wordt genoemd. De Milt haalt uit deze zee de basis van Qi en vervoert dit naar boven, richting Long. Dat wat niet bruikbaar is (‘onzuiver’) gaat naar beneden, richting riool, Dunne Darm, Dikke Darm en Blaas. Hieruit volgen de juiste stroomrichtingen van het Qi: van de Maag naar beneden, van de Milt omhoog. Dikke Darm, Dunne Darm en Blaas naar beneden. Terug naar de aarde.

Verlangen om te gaan liggen

Als Maag Qi niet daalt, maar stijgt, ontstaan klachten zoals misselijkheid, hikken, boeren en braken. Deze tegengestelde richting van het Qi wordt ‘rebellerend Qi’ genoemd. Vervelender wordt het als Milt Qi niet kan stijgen. Dit veroorzaakt diarree (niet eenmalig, maar gewoon altijd) en verzakkingen in het lichaam, bijvoorbeeld een hernia. Ook wordt er minder Qi gemaakt. Dit leidt op de langere termijn tot verzwakking van hele systeem met symptomen als vermoeidheidsklachten en het ‘verlangen om te gaan liggen’.

Lever en Long

Een juiste beweging van Lever Qi is naar boven en van daar uit verspreidend. Long Qi moet naar beneden. Als Long Qi niet kan dalen, leidt dit tot hoest of benauwdheid. Als Lever Qi niet goed kan stijgen, maar halverwege vastloopt (Lever Qi stagnatie) kan dit leiden tot een gespannen gevoel in de keel, hoofdpijn, menstruatieklachten en irritatie of woede. Bovendien kan een gestagneerde Leverstroom weer eenvoudig rebellerend Maag Qi veroorzaken (hikken, boeren, braken, misselijkheid) of de Long Qi daling dwarsbomen.

Wat heeft dat nou met shiatsu te maken?

Een verkeerde of verminderde stroom van Qi kan leiden tot klachten of ziekte. Met shiatsu werk je met Qi van de ontvanger. Bijvoorbeeld door de Qi van de Lever te voeden zodat deze beter stroomt. Of door de verbinding tussen Hart en Nier, Vuur en Water, te herstellen. Met shiatsu nodig je de Qi in het lichaam uit om weer te stromen zoals bedoeld. Om harmonie in de stroom van Qi, in de Zang-Fu, in het lichaam te herstellen. Dit zal zich bij de ontvanger van de behandeling vertalen als een gevoel van eenheid, verbondenheid en ontspanning. Alles komt weer meer in balans.

En hoe stroomt jouw Qi?

Herken jij je in dit soort klachten of

heb je het gevoel dat jouw energie wel een extra zetje kan gebruiken

of wil je ervaren hoe eenheid en ontspanning in je lichaam voelt?

Neem dan contact met me op voor een shiatsu behandeling.