Hoe corona mijn leven redde

Ik zal het eerlijk zeggen, heb lang getwijfeld of ik dit moest schrijven. Bang voor wat de wereld dan zou denken. Maar nu denk ik: het is de werkelijkheid zoals ik m ervaar, dus wat kan daar mis mee zijn?

Laat ik beginnen. Begin maart. De zaken stonden er beroerd voor. Ik zat tegen een universele burnout aan. Ik twijfelde tussen de trein nemen of ervoor springen. Toen kwam de intelligente lockdown van Rutte en die bracht mij per direct 3 voordelen:

Voordeel 1: niet meer reizen 

Verplicht thuiswerken. Wat een genot! Je moet weten: ik reis van Rotterdam naar Den Haag met OV. Hemelsbreed 29 kilometer. In tijd: 75 minuten van deur tot deur. Soms zit ik in de trein en dan denk ik: “Waar ga ik eigenlijk naar toe?” Het voelde de laatste maanden alsof ik met een 1-0 achterstand op m’n werk kwam. Collega’s uit Wageningen hebben een kortere reistijd, stappen fris en fruitig het pand binnen. Hiermee vervalt een werkweek reizen per maand. Check.

Voordeel 2: stijgende productiviteit

Ook wel een beetje taboe. Ik mis mijn collega’s niet. Want ik kan ze (video)bellen, mailen, Skypen enzovoort. Ik sta meer dan ooit met hun in contact. Bovendien word ik niet meer belaagd met collega’s die mij voorbij zien lopen en een acuut probleem als een post-it op m’n rug prikken.

Omdat ik mijn tijd in kan delen, kan ik nu uren blokken voor concentratiewerk. Dan staat de telefoon op stil, zijn skype en mail het zwijgen opgelegd. En ik doe ook écht wat. Grote stappen vooruit in dossiers die voorheen muurvast stonden wegens tijdgebrek of versplintering van focus. Tuurlijk liggen er nog zat dode paarden in de gang, maar het is nog maar augustus he!

Dog on bedVoordeel 3: geen oppas voor de hond 

Mijn hond vindt dit geen goed argument. Hij vindt het stom dat ik grote delen van de dag achter een beeldscherm doorbreng, terwijl we ook zo leuk samen kunnen wandelen. Feit is wel dat hij geen uren meer alleen is en ik geen oppas hoef te regelen.

Dat klinkt nog steeds als twijfelachtige voordelen voor die schreeuwerig kop boven dit stukje. Het venijn zit m dan ook in de staart en dat is:

Voordeel 4: vrouw snel geplaatst in verpleeghuis

Dat heeft gelukkig niets met corona te maken. Hing al jaren in de lucht. Geen fijne tijd om door te brengen in ziekenhuizen. Mede door corona mocht ik haar niet bezoeken en kon ik bijtanken…want 20 jaar mantelzorg had me op het randje van mijn bestaan gebracht.

De laatste maanden stond ik na 8 uur werken en 2 x 1.5 uur reistijd binnen 2 minuten na binnenkomst verpleegactiviteiten uit te voeren. En dat hield niet op na 19.00. Soms sliep ik minder dan 3 uur en verbaasde me erover dat ik nog steeds redelijk kon functioneren. Of laat ik zeggen dat ik niet veel klachten heb gehoord.

Mede door corona was er snel plek in het verpleeghuis. Dit had anders maanden kunnen duren. En het is er dus echt eentje in de categorie: “de éen z’n dood, is de ander…”. Heel macaber.

En zo is het gekomen. Mijn vrouw woont nu op 3 kilometer afstand. We hebben een LAT-relatie. Ze krijgt de zorg die ze nodig heeft. En dat is best veel. Ik snap nu nog niet dat ik dit zo lang heb volgehouden.

Door corona is er voor mij een nieuwe wereld opengegaan, heb ik mijn leven, of wat er nog van over is, weer terug. Hoe bizar dit ook mag klinken.

Nou is die kop toch wel ok?

En begrijp me niet verkeerd. Ik leef mee met iedereen die op een negatieve manier door corona geraakt is, dierbaren verloren heeft of failliet is gegaan..maar kan alleen maar leven vanuit mijn eigen perspectief. Sorry mijn beperking.

 


Afbeelding: Suzy Hazelwood
Happy Hara biedt shiatsu massage voor jou. Mijn specialiteit is shiatsu voor emotionele klachten zoals slapeloosheid en stress.

Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Happy Hara is aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200