1 jaar Happy Hara: wat levert zo’n blog nu eigenlijk op?

M’n logo heeft al de hele week een feestmuts op. Daar is alle reden voor, want Happy Hara bestaat 1 jaar. Alweer tijd voor een feestje dus! In dit geval een mix van de blogs die jij (‘de lezer’) en ik (‘de schrijver’) het leukst vonden. Of het meest lazen. En natuurlijk mag de kritische evaluatie niet ontbreken. Want wat levert zo’n blog nou eigenlijk op?

Veel bloggers gaan gebukt onder hun blog. Ervaren druk om iedere week iets nieuws, leuks, origineels te verzinnen. Content stress. Bloggen omdat het moet. Om de daily likes via Facebook te verzamelen (als je acuut behoefte voelt: je kunt ze hier kwijt) en op lange termijn hoog in de zoekresultaten van Google te eindigen.

Happy Hara bestaat 1 jaar

Kassa!

Bezoekers van je blog worden immers klanten en klanten laten de kassa rinkelen. En van wat er aan het einde van de dag in de kassa zit, kun je leuke dingen doen. Van bloggen word je namelijk stinkend rijk. Je hoeft nooit meer te werken, ligt heel de dag cocktails te nippen aan de rand van het zwembad  en het geld stroomt letterlijk naar je toe.

Blijkbaar doe ik dus iets verkeerd.

Bodywarmer

Een tijdje terug had ik sessie met Veronique Prins van en zij bevestigde dat klip en klaar. “Dat bloggen van jou kost je bakken vol met tijd en je komt er niet verder mee. Voor wie doe je het eigenlijk? Wat nou Driewarmer? Waar heb je het over man? Ik ken alleen maar een bodywarmer. Ik slaap al maanden niet goed en zoek iemand die dát op kan lossen. Heb het niet over de techniek, zeg wat je oplost”. Ik ben haar dankbaar voor dat inzicht. En vooral die ene onderliggende vraag: wat levert zo’n blog mij nou eigenlijk op?

Top 10

Geld dus niet. Roem dan? Wie zal het zeggen? Ook op internet is roem van korte duur. Dus wat dan?  Ik denk dat de top 10 van blogs op Happy Hara van het afgelopen jaar daar maar meer over moet vertellen. Komt ie..

Ontbijten

Aanvankelijk mocht ik van Jutta Koehler een recept uit haar boek publiceren. Dat ging op het laatste moment niet door omdat dan haar halve boek op internet zou staan en niemand meer de moeite zou nemen om het te kopen. Zit wat in, maar daardoor had ik wel een acuut gebrek aan content voor de komende week. Dus schreef ik Keizerlijk ontbijten met de vijf elementen. En guess what? Het staat in de top 10 van best gelezen blogs. Net als het interview met Jutta overigens. Blijkbaar is warme voeding hot.

De Chinese pysche

Dit artikel is ook populair…

5 emoties die je gezondheid schaden (en wat je er zelf aan kunt doen)

Ik zeg niet dat dit het beste artikel over dit onderwerp is, maar vind het wel een zeer interessant aspect van de Chinese geneeskunde: de Shen en emoties.  Met de mogelijkheid om klachten van de geest met shiatsu of acupunctuur via het lichaam op te lossen. Niet praten maar voelen dus 🙂

Shiatsu sterren

Dan de interviews. Ik ben trots op het interview met m’n TCM-juf Barbara Dudman. Echt een inspirerende vrouw met bakken ervaring. Wat is er leuker om vanuit oprechte onwetendheid al je vragen direct aan haar te kunnen stellen? In dezelfde categorie valt m’n gesprek met Carola Beresford. Deze éminence grise heeft met een klein groepje early adopters, zoals Joyce Vlaarkamp, shiatsu uit het Oosten geïmporteerd en verspreid. En nu, met haar 70 jaar, treedt ze langzaam naar achteren en biedt ruimte aan nieuwe shiatsu sterren. Voor m’n gevoel zie ik haar bewegen door de Vijf Elementen.

Studie en classmates

M’n blog biedt ook ruimte voor m’n ervaringen in het laatste shiatsu studiejaar bij Qing Bai en twijfels over de juistheid van deze weg.  De onvolmaaktheid van voelen en denken door de tijdsdruk en de wil om de studie af te ronden. Om er vervolgens achter te komen dat mijn classmates in hetzelfde vaarwater verkeren. Ergens tussen droom en daad. En natuurlijk vond ik het mooi om Ruud & Raisy (‘daar zit muziek in’) met hun Makka-Ho foto’s te promoten.

Shiatsu congres

Deze week wachten er nieuwe avonturen bij het European Shiatsu Congres. Ik sprak de organisator Mike Mandl over burn-out, het Frans-Italiaanse stelletje van de shiatsu-app Tsubook en wie weet wat het congres nog brengt. Eén ding is zeker: m’n Shen zal er van smullen.

Uit het hoofd in de hara

Dus al evaluerend: een jaar lang Happy Hara heeft me geen klinkende munt opgeleverd. Heb wel interessante mensen leren kennen en via hun kom ik weer bij andere mensen uit. Dat is toch prachtig! Zo lang het goed voelt, zal het goed zijn. 

Bonus: jij

En als kers op de taart heb ik jou: ware lezer (ja jij, kijk maar niet zo verbaasd!)

Je leest, browst, klikt weg, abonneert je op m’n nieuwsbrief, swypt, stuurt me een mailtje en ga zo maar door. Wat is een schrijver zonder lezer? Wat is een blog zonder bezoekers? Ik ben megablij met jou 🙂

En nou we toch in de gratitude-modus zitten: deze blog zou nooit 1 jaar gehaald hebben zonder de motiverende en inspirerende blogs van

Elja Daae

Kitty Kilian  

Ruben Bunskoeke

en de fijne tips van Yoast.

Dus vooruit…Ik verleng m’n blog met nog 1 jaar (maar dan wel blijven lezen hè! ).
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.