Gouden tip van wijze monnik: duik in je kast!

In ‘A Monk’s guide to clean a house and mind’ schrijft boeddhistische monnik Shoukei Matsumoto dat reinheid, opruimen, schoonmaken ook goed is voor je geest. Rust, structuur geeft. Zijn boek zit vol met kleine tips en wijsheden. Duik bijvoorbeeld eens in je kast!

Matsumoto stelt dat het belangrijk is dat je je spullen, bezittingen, dingen, items niet wegstopt in een kast, maar juist in het zicht zet. Zodat ze kunnen stralen, als dank voor alle liefde en moeite die iemand ooit ergens in hun creatie heeft gestopt. Wat zitten er voor schatten in jouw kast?

Klokje schouwVoor het geld

Bij fast moving consumer goods , denk aan producten van Blokker, Kwantum, Kruidvat enzovoort, voel ik een soort van liefdeloosheid. Ergens ver weg effici├źnt, liefdeloos, onderbetaald en onder erbarmelijke omstandigheden geassembleerd. Puur voor het geld. Moeilijk om daar een ander gevoel bij te krijgen.

Je zou bij dit soort producten moeten overwegen of je ze wel echt nodig hebt. Of ze wel iets toevoegen aan jouw leven of dat van een ander.

Aanwezig

Ik heb geluisterd naar het advies van de boeddhist uit de tempel in Tokio en ben in mijn kast gedoken. Vond daar een mooi klokje. Het stond op de schouw van mijn wijlen vader. Hij was er altijd verguld mee. Wond het iedere dag trouw op. Als het stil in huis was, kon je het hart van de klok horen tikken. Standvastig, vertrouwd, aanwezig.

Shinen

Het was eigenlijk het geluid van zijn huis. Ik begrijp niet waarom ik dit prachtige klokje zo diep heb weggestopt. Maar heb het nu helemaal goed gemaakt. Hij pronkt nu ontdaan van stof en een gezeemd glas op een prominente plaats in mijn huiskamer. Staat daar te shinen als nooit te voren.

Aandacht

Laat ieder uur van zich horen met heldere slagen. Ieder half uur met een tingel. Om aan te geven dat er weer een deel van mijn leven verstreken is en dat het aan mij is om die zinvol en met aandacht in te vullen.

Dus…doe ook je voordeel met deze gouden tip van een wijze monnik: wat heb jij nog in je kast liggen dat vanaf nu mag stralen?


Meer zien over Matsumoto? Bekijk dan eens een stukje van deze video. Hij is een beetje lang 🥱, dus daar moet je echt zin in hebben.

Of lees Why cleaning is good for you of ga gewoon je kast uitmesten..🧹