Last van stress? Glimlach jezelf naar meer rust!

Is het je ooit opgevallen wat een lach met je doet? Als je lacht, valt even alle druk, alle stress, van je af. Het verschaft een soort van lichtheid. En als je de lach van een ander ontmoet, lijkt het nog wel sterker. Lachen is ontwapend. Het haalt de spanning uit het moment.

Het is dan ook niet vreemd dat lachen, en met name glimlachen, in het Oosten wordt gezien als een manier om innerlijke rust te creëren. ‘Wanneer de mond glimlacht, glimlacht het hart’, is zo’n tegeltjes-wijsheid die aan Chinezen wordt toegeschreven. Nu zeg ik niet dat je de hele dag met een blije grijns moet rondlopen, maar je kunt wel ervaren of het je iets brengt.

Minder stress met Innerlijke glimlach

Emoties

Nog niet zeker of het iets voor je is? Nog eentje uit de doos met spreuken dan maar. ‘Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is’. De glimlach verbonden met het Hart. Als het Hart overhit is, krijg je last van ongeduld, wreedheid en ‘worst case’ haatgevoelens. Ook aan je andere yin-organen zijn gevoelens en emoties verbonden.

Stress

Als je Longen zwak zijn, kan dit leiden tot melancholie, verdriet en depressiviteit. Als de Milt uit balans ben je geneigd tot overmatig piekeren. Als de energie van de Nieren verminderd is, zul je meer angstgevoelens ervaren. En tenslotte, als de Lever onder- of overpresteert, ben je snel geïrriteerd en ligt boosheid op de loer. Doordat deze onevenwichten ook nog eens gecombineerd kunnen worden, krijg je een overwegend donkergekleurd palet aan emoties die jou (en de mensen in je omgeving) aardig wat stress kunnen bezorgen.

Taoisme

Dus waarom niet eens een keertje proberen of een innerlijke glimlach hier wat verbetering in kan brengen? Het is een meditatie-oefening die voortkomt uit het Taoisme en is onder andere beschreven door Mantak Chia in zijn boek ‘Awaken healing light of the Tao’. Maar ook andere stromingen noemen de innerlijke glimlach.

Meditatie-oefening: de innerlijke glimlach

Ok, genoeg gepraat. Aan de slag!
Kies een moment op de dag dat voor jou prettig is om deze meditatie uit te voeren.
Zorg dat je niet gestoord kunt worden door andere mensen, dieren of telefoons.
Ga zitten op een stoel of meditatiekussentje. Als je wilt, kun je ook gaan liggen (maar niet in slapen vallen he 🙂 )
Zorg dat je rug recht is en dat je een lijn kunt trekken tussen je kruin en je stuitje.
Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling.
Je hoeft niets te veranderen. Alleen maar waar te nemen.

Ga met je aandacht naar je Hart (zowel je Westers-anatomische hart als je Oosterse Hart zitten op dezelfde plek). Maak contact met je Hart.
Roep een gevoel van tevredenheid op, verzacht je blik. Breng een glimlach naar je Hart. Wees je Hart dankbaar voor wat het voor je doet. Jou dagelijks op de been houden. Meegaan in het overbruggen van jouw innerlijke wereld met de buitenwereld.

Ga dan met je aandacht naar je Longen. Die jou van je energie voorzien. Zuurstof. Ruimte om te ademen. Adem een paar keer diep door van Longen naar buik. En breng een glimlach naar je Longen.

Concentreer je dan op je buik, je aarde. Het gebied onder je ribben en boven je schaambeen. Laat je aandacht met je adem hier naar binnen stromen. Je Milt en Maag voeden jou. Geven je energie van aardse kwaliteit. Schenk deze organen je mooiste innerlijke glimlach.

Dan de Lever. Deze vindt je aan de rechterkant van je lichaam, net onder je rechter long. Je Lever is een druk baasje. Licht ontvlambaar ook, want roert zich vaak nogal heftig in emotionele zaken. Maar nu schenk jij maximale liefdevolle aandacht aan de Lever. Het is goed zo. Bedank je Lever voor al zijn werk met een glimlach. Neem je tijd.

Onder de Lever, meer naar de middenas, liggen je Nieren. Je Nieren vormen de basis van je zijn. Samen met je Hart vormen ze het controlecentrum van je lichaam. Het vuur van het Hart wordt gekoeld door het water van de Nieren. Ze staan aan de basis van jouw bestaan en bevatten de energie waar je de rest van je leven mee voort moet. Laat je Nieren weten dat je ze waardeert. Dat hun wilskracht je verder op je levenspad brengt. Glimlach naar je Nieren.

Ga dan nog even alle organen af. Hart, Longen, Maag en Milt, Lever en Nieren. Ervaar het geheel. Meer dan de som der delen. Laat je glimlach rusten op je innerlijk. Sluit je meditatie af met een paar diepe ademhalingen en voel even na.

Dat is het. Valt wel mee he! Het mooie is dat als je deze meditatie vaker doet, je sneller contact maakt met wat er in je speelt. En dat je deze techniek dan ook buiten de deur kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je merkt dat emoties je dreigen mee te voeren. Veel succes! Make you body smile!

Foto: Matheus Bertelli from Pexels