Ik las laatst ergens dat de westerse mens de afgelopen 20 jaar telkens sneller is gaan lopen en spreken. Om zo meer te doen in minder tijd. No time to waste! Vanuit het Oosters model staat yang voor inspanning, activiteit, actie. Deze moet gecompenseerd worden door yin.
Luieren is goed voor je!
Yin is rust, slapen, ontspanning. In onze westserse wereld zijn we vooral gericht op yang en is yin voor de luiaards. Wie yin en yang echter onvoldoende in balans houdt, krijgt vroeg of laat de rekening gepresenteerd door lichamelijke of geestelijke klachten. Dat is geen bangmakkerij, maar gewoon boerenverstand. Er is dus niets mis met luieren. Sterker nog: het is goed voor je op de lange termijn.
Je kunt nu twee dingen doen: je yin voeden of zorgen dat je minder yang verbruikt. Hieronder vind je voor beide tactieken een manier waarmee je dit kunt toepassen.
Yin voeden met je ademhaling
Pranayama, het bewust sturen van de ademhaling, is een onderdeel van de yoga-traditie. De ademhaling is de sleutel tot de geest. Wie zijn geest rustig wil krijgen, bereikt dat via een open en onstpannen aandacht voor de ademhaling.
Hatha Yoga Pradipika: “Als de adem onregelmatig is, is de geest ontstabiel. Als de ademhaling rustig is, is de geest dat ook”
Een oefening in ademhalen
Probeer het zelf met deze eenvoudige oefening:
1. Ga ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden. Zet je telefoon op stil.
2. Leg je handen met opengevouwen vingers tegen je buik aan.
3. Dan het echte werk: adem in door je neus en duw je buik met je ademhaling naar voren. Op het uiterste punt van de inademing, met jouw meest bolle buik, hou je de adem even vast, daarna adem je weer ontspannen uit.
4. Zorg dat je je aandacht bij je ademstroom houdt. Heb je afleidende gedachten? Neem die dan waar, maar ga niet in mee in de gedachtenstroom. Probeer je zo goed mogelijk op de in- en uitgaande ademgang te concentreren.
5. Herhaal deze manier van ademhalen 5-10 keer en voel na afloop wat dit met je heeft gedaan. Ben je rustiger? Mooi! Heeft het niet gewerkt? Dan was je misschien toch te veel afgeleid. Probeer het nog eens na een wandeling.
Minder yang verbruiken
Dit is een tactiek voor de andere kant van het spectrum. Hierbij zet je je yang in voor activiteiten die jouw meer energie geven dan opleveren. Bepaal welke activiteiten voor jou (dus niet voor je partner, je werkgever etc.) het belangrijkste zijn op een dag. Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen? Schrijf aan het begin van de dag (voor de koffie, na het tandenpoetsen) welke 2-3 dingen jij die dag wilt doen. Wat maakt dit een goeie dag? Een stuk wandelen in het bos? Een afspraak met een vriend(in)? Een hoofdstuk uit een boek lezen? Geloof het of niet, vandaag was het bij mij deze blog schrijven 😉
Passie-activiteit
Staat het zwart op wit? Mooi. Ga het nu ook doen. Al het andere bewaar je voor later op de dag; als jij al energie hebt gehaald uit wat je werkelijk wilde doen. Kijk of dit voor je werkt. Eind van de dag bereikt en toch niet gelukt? Geen probleem! Morgen weer een kans. Wees geduldig met jezelf. Soms lopen zaken nu eenmaal anders dan je wilt. Kijk waarom het anders is gelopen dan je dacht, of je er iets van kunt leren, en zet jouw passie-activiteit voor morgen weer op je lijstje.
Weg met to-do lijstjes!
Over lijstjes gesproken? Houd je een to-do-lijstje bij? Gooi die dan onmiddelijk weg! In de versnipperaar ermee. Dat wat echt moet gebeuren, onthoud je wel. Daar heb je zo’n hijgerig lijstje niet voor nodig. Bovendien is niets zo onmotiverend als een lijstje met dingen die moeten.
En jij?
Hoe ga jij om met ontspanning? Heb je bijzondere manier om tot rust te komen? Of om je yange energie beter te gebruiken? Laat het me weten, altijd mooi om dit soort kennis te delen, toch?