Fifty shades of Qi: hoe je lichaam energie maakt

Ooit opgestaan met een allesomvattende vermoeidheid, terwijl je de dag daarvoor niet de marathon van New York hebt gelopen? Last van energiedips gedurende de dag? Dan is je Qi uit balans. Als geen ander weet je hoe het voelt als de energie in je lichaam bruist. Of juist niet. Daarom is het handig om te weten hoe Qi wordt gemaakt. Want dan kun je er zelf mee aan de slag.

Als Qi niet lekker stroomt

Shiatsu en acupunctuur werken met de Qi van de ontvanger. Qi is energie, levenskracht. Het omringt ons en zit in ons. Qi is de basis van alle fenomenen in het universum. Zonder Qi geen leven. Als je lichamelijke of geestelijke klachten ervaart, dan vertaalt TCM dit ook in termen van Qi. Zo duidt pijn op een stagnatie van Qi. Is hoofdpijn een te veel aan Qi. En ben je vermoeid als Qi niet lekker stroomt. Een shiatsu behandeling heeft als doel om de Qi in het lichaam beter te verdelen en kan je dus revitaliseren.

Fifty shades of Qi

“Qi is een metafoor voor de fundamentele natuurkundige eigenschappen van het universum”

Wikipedia

Alles is Qi

Het Chinese teken dat Qi beschrijft, kan verwijzen naar een rijstkorrel of naar de stoom van kokend rijst. Qi is allebei; heeft vele vormen op het continuüm van materie naar verfijnd tot ongrijpbaar.  Ik kan zelf niet zo veel met de uitdrukking ‘Alles is energie‘, maar ‘Alles is Qi’ klinkt op een of ander manier aannemelijker.

Hoe wordt Qi gemaakt?

In TCM zijn drie yin-organen betrokken bij de productie van Qi: de Nier, de Milt en de Longen. De Nier is je basis van het leven, ‘de bron van yin en yang’. In de Nier wordt je oerenergie opgeslagen (Jing). De yogi’s hebben het over  Muladhara, het onderste chakra. Deze basis bestaat uit een voorhemels deel en een nahemels deel. Het voorhemelse deel is wat je meekrijgt van je (voor)ouders. Op deze basisenergie moet je zuinig zijn, want dat kun je het niet aanvullen. En als het op is, ga je dood (sorry).

Niet te vaak sex, niet te veel kinderen baren

Het nahemelse Jing kun je aanvullen. Het ‘geheim’  hiervoor is matigheid in alles. Concreet: een balans tussen werk en rust, niet te vaak sex en niet te veel kinderen baren. Want ook dit soort activiteiten putten je voorraad oerenergie uit. Had ik al gezegd dat stress ook je Jing aantast?

Bronpunten

Jouw Jing vormt de grondstof voor Yuan Qi, de motor van activiteit in het lichaam. Ter hoogte van navel (maar dan aan de rugzijde), wordt Yuan Qi samengevoegd met Jing en naar boven gestuurd richting thorax.  Yuan qi verschijnt in de bronpunten (Yuan punten) van de meridianen. Dit zijn de plaatsen waar de Qi in het lichaam het makkelijkst bereikbaar zijn.

Zee van Qi

Hogerop in het lichaam wordt ook gewerkt aan de productie van energie. Met de Long, ‘Master of Qi’,  halen we via de ademhaling Qi uit de lucht (Kong Qi). Door te eten, onttrekken Maag en Milt essentie uit voedsel (Gu Qi). Deze twee stromen bundelen in de thorax en vormen Zhong Qi, die stroomt in ‘de zee van Qi’. Via Ren Mai 17, op het midden van het borstbeen ter hoogte van de tepels, kun je deze energie bereiken.

Verkouden

Pas als Zhong Qi en Yuan Qi samenkomen, ontstaat de energie die in de meridianen circuleert en de Interne Organen voedt (Zhen Qi). Dit is je afweerenergie, die nog verder valt te verdelen in Wei Qi en Ying Qi. Tussen je huid en je spieren stroomt de Wei Qi. Het is je eerste bescherming tegen invloeden van buiten. Als je Wei Qi zwak is, ben je bevattelijk voor verkoudheden.

Afromen van Qi

Ying Qi, voedende Qi, stroomt door de meridianen en organen. Hier kun je niet genoeg van hebben. Als je energie overhoudt, dan kan de Ying Qi worden ‘afgeroomd’ in de extra meridianen. Je reserveert dan energie voor later. Ik begrijp dat het veel theorie is, dus daarom even een schemaatje:productie van qi

Waarom wil je dit weten?

Met shiatsu werk je met de Wei Qi en Ying Qi van de ontvanger. Als je weet hoe energie in het lichaam wordt gemaakt, kun je op basis van fysieke of geestelijke klachten bepalen welk energiesysteem uit balans is: Long, Milt of Nier? Dit geeft richting aan de behandeling.

Een paar tips voor meer daily Qi

  • Voor de Long: Wordt je bewust van je adem. Geef je Longen wat te doen. Ga wandelen, doe ademhalingsoefeningen.
  • Voor de Milt: beperk je inname van melkproducten, eet bij voorkeur warm eten met een ‘warme’ energie, eet groente en fruit uit Nederland (appels, peren, pruimen).
  • Voor de Nier: go with the flow. Zorg voor voldoende rust. Kijk of do-in of yoga je kunnen helpen om in een lagere versnelling te leven.

Wil je verder met je Qi aan de slag? Probeer dan eens een shiatsu behandeling.