Maak kennis met de onderkoning Du Mai

De Du Mai is een buitengewone meridiaan. Buitengewoon verwijst naar de bijzondere (‘extraordinary’) kwaliteiten van de energie in dit type meridiaan,  die de basis vormt van jouw dagelijkse dosis beweging. Een ode aan onderkoning Du Mai.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er 8 extra meridianen of wondermeridianen (‘Qi Jing Ba Mai’). Alleen de Du Mai en Ren Mai hebben eigen punten op het lichaam. De overige meridianen lenen hun punten van andere meridianenstelsels. De Du Mai vormt onze relatie met de hemel. In shiatsu en acupunctuur zijn de punten op deze meridiaan zo basic, dat ze niet altijd in een behandeling overwogen worden. Terwijl juist bij taoïstische energiebeoefening (bijvoorbeeld Qi Gong of Healing Tao) alleen maar met de extra meridianen wordt gewerkt.

Du Mai onderkoning van het lichaam

Balans

De Du Mai of het Gouveneurskanaal heet ook de ‘Zee van Yang’. In deze meridiaan stroomt yange, actieve energie en is hiermee de tegenhanger van de Ren Mai, die yinne energie aan de voorkant van het lichaam circuleert. Als paar vormen ze een basisvoorbeeld van het yin-yang principe in het lichaam. Aangezien de interne takken van beide meridianen in elkaars ‘distributiegebied’ overlopen, laat het ook zien dat yin aan de basis staat van yang en omgekeerd.

Du Mai als onderkoning

In zijn mooie (maar niet altijd even makkelijke) boek ‘Wondermeridanen’ noemt Guus Martens ‘de Du’ een gouverneur, onderkoning of opzichter van het lichaam. Een andere betekenis is “een grote stad. Een hoofdstad. Denk bijvoorbeeld aan Peking. Het administratieve centrum van een land…Du is het centrum van waaruit mijn koninkrijk opbloeit.” De Du Mai staat hoog in de hiërarchie . Hij ziet toe dat organen hun taak naar behoren uitvoeren en treedt bij falen corrigerend op. Als onderdeel van de koninklijke familie onderhoudt hij bovendien een nauwe relatie met de hoofdbewoner van het lichaam: met jou dus 🙂

Netwerk

De Du Mai geeft energie aan onze spieren en botten om ze te bewegen en voedt onze geest met gedachten om die energie te richten. Om ons levenspad af te lopen. De Du Mai heeft hiermee invloed op je afweer, beweeglijkheid en uithoudingsvermogen. Als woonplaats heeft de onderkoning gekozen voor je wervelkolom. Het yinne bottenstelsel als drager van het lichaam en beschermer van het supersnelle zenuwnetwerk in je ruggenmerg. Dat in goede gezondheid ten dienste staat van jouw wil en je beweegt of juist beschermt met reflexen waar geen hersencel aan te pas komt.

Verloop van Du Mai op rugzijde

Verloop

De Du Mai heeft 28 punten en start intern in de Hara, vandaar naar het perineum, de wervelkolom opwaarts naar het hoogste punt van je hoofd, over de middellijn van het voorhoofd naar de plek waar je bovenlip en tandvlees elkaar ontmoeten. Voor het eerste deel van dit traject wordt de energie van de onderkoning gebruikt bij functionele klachten van genitaliën, baarmoeder en urinewegen. Bijvoorbeeld een laag libido, pijnlijke menstruatie of urineretentie. Net als de Milt heeft ook de Du een ‘liftende’ werking. Het is een stijgende energie, houdt de boel omhoog. Denk aan verzakkingen van de wervelkolom. Bijvoorbeeld bij een cervicale of lumbale hernia.

Bovenkamer

De onderkoning mag zich als insider uiteraard ook in de besloten vertrekken van de bovenkamer begeven. Om daar zijn controlerende en corrigerende taken uit te voeren. Slapeloosheid, slecht geheugen, rusteloosheid en epilepsie laten zich met de Du Mai behandelen. Maar was de geest niet het gebied van het Hart? Jazeker! Maar interne takken van deze meridiaan verbinden zowel Hart als hersenen.

Du Mai gezichtExtra yang

Aangezien de onderkoning staat voor activiteit (yang) en als extra meridiaan een streepje voor heeft, is de Du Mai ook de bron van qi alle yange orgaanmeridianen (Dunne Darm, Dikke Darm, Driewarmer, Maag, Blaas en Galblaas). En kan dus gebruikt worden om deze van extra energie te voorzien. Voor de behandeling van Hitte en Wind-klachten, beide yange ziekte-oorzaken, is de Du Mai overigens ook een prima keuze.

Activeren

Wat natuurlijk bijdraagt aan de mystiek van deze meridiaan, is dat je hem pas kunt gebruiken als hem aanzet. Een soort van activeren. Dit doe je door gelijktijdig het meesterpunt Dunne Darm 3 (net voorbij de pink) en het koppelpunt Blaas 62 (onder de buitenenkel) te verbinden. Hierna is de Du Mai klaar voor gebruik en kun je beginnen vanaf Du Mai 4 (op de wervelkolom, achterbuur van de navel). Deactiveren is niet nodig. Dat gaat vanzelf…

Ik hoop dat je het met mee eens bent dat de Du Mai een ereplaats in een shiatsu behandeling verdient.

Pas hem toe in al zijn eenvoud en de onderkoning dient jou in zijn grootse bescheidenheid.

Wil je zelf de energie van jouw Du Mai ervaren? Maak dan een afspraak voor een shiatsu behandeling.


Foto: Mikes Photos from Pexels
Du Mai afbeeldingen: Tsubook