Wat is piekerpoep?

Wat is piekerpoep

Heb je last van vermoeidheid, piekerpoep of watten in je hoofd? Grote kans dat er dan iets niet lekker loopt in je Maag-Milt-systeem.  Volgens de oude Chinezen hebben deze organen een grote impact op je dagelijkse portie energie en welbevinden.

Lees verder

Ren Mai: Voor zelfliefde en compassie

De Ren Mai is de meridiaan van (zelf)liefde. Hij ontstaat in het embryo als één van de eerste meridianen-stelsels en verbindt ons met onszelf en de wereld om ons heen. De Ren Mai wordt ook wel de ‘Zee van Yin’ genoemd en bevat vrouwelijke energie. De Ren Mai staat centraal voor verbinden: eerst van het kind met de moeder, later met familie, vrienden en samenleving. Maar bovenal: de verbinding met jezelf.

Lees verder

Lang Leve de Lever

Hun van de Lever

Soms zijn de westerse en oosterse geneeskunde eensgestemd. Is de lever in het westen een belangrijke regelneef voor het afbreken van toxines, in het oosten is hij dat ook en staat de Lever (Gan) aan de basis van ons welbevinden. Lees hier hoe dat zit.

Lees verder

Is jouw Shen wel thuis?

De schoonheid van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) toont haar volle rijkdom in de functie van het Hart (Xin), de residentie van de Shen. In Westerse theorieboeken wordt de Shen handzaam opgesplitst.  Staat de Shen voor denken, mentale activiteiten, geheugen en slaap. Maar ook om waar het werkelijk om draait: de Shen als keizer van het lichaam. Onze connectie met de Hemel. De Shen, het Hart, als de Grote Verbinder. Je kunt een Hart niet opknippen. Dat is westerse denken. Deden de oude Chinezen niet aan.

Lees verder

Ken uw Chinese klassiekers 📚🧧👲

Wij westerlingen zullen altijd van de buitenkant naar Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kijken. Omdat TCM zo veel meer is dan een afwijkende benadering van gezondheid en ziekte. TCM is vergroeid met de Chinese cultuur. Je vindt het gedachtengoed terug in Chinese filosofie, religie, wetenschap en uiteraard in de Chinese taal. Het goede nieuws: om TCM beter te begrijpen, hoef je geen Chinees te worden. Je kunt ook in de boeken duiken. Hieronder vind je een greep uit de belangrijkste werken die de basis vormen van TCM. Lang leve het boek!

Lees verder

3 tips om er warmpjes bij te zitten deze herfst

Geen koude voeten meer

We bewegen ons langzaam maar toch snel richting herfst. Blaadjes vallen, temperaturen dalen, spinnen spinnen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de herfst yang in yin, een voorstadium van de winter. Waarin we geacht worden de natuur te volgen en naar binnen te keren. Maar hoe doe je dat? Heel simpel: verwen je voeten.

Lees verder

Kom uit je hoofd, masseer je borrelende bron

borrelende bron Nier 1

Onder de acupunctuurpunten heb je een aantal toppertjes die iedereen makkelijk kan vinden en gebruiken in het dagelijks leven. Eén daarvan is Nier 1 of Yongquan. De vertaling van dit punt is borrelende bron. Het bevindt zich op de voetzool en is het laagste acupunctuurpunt op het lichaam. Maar eerst nog even wat over jouw Chinese Nieren.

Lees verder

Manual of Acupuncture heet vanaf nu Handboek van Acupunctuur

Sinds het verschijnen van ‘A Manual of Acupuncture’ van Peter Deadman et al in 1998 heeft het boek snel naam en faam gemaakt als dé bron voor lokalisatie en werking van acupunctuurpunten. Afgelopen jaren is het boek vertaald in het Duits, Frans en nu dus ook in het Nederlands. Geen mening maar feit: dit boek hoort thuis in iedere acupunctuur- en shiatsupraktijk.

Lees verder

Waarom leren leven met PMS als je er iets aan kunt doen?

Duizelig, slecht geheugen, weinig menstruatie, frustratie en een bad hair day. Vanuit Westers perspectief past dit bij een pre-menstrueel syndroom (PMS) en zijn de oplossingen beperkt: ‘leer er maar mee leven’. Vanuit Oosters perspectief past het in het beeld van Bloed leegte. Het goeie nieuws: daar valt wel iets aan te doen!

Lees verder

Chinees Bloed kruipt waar het niet gaan kan

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bestaan vijf vitale substanties, bronnen van lichaamsenergie. Eén daarvan is Bloed. Met een hoofdletter B om het te onderscheiden van het Westers bloed. Een belangrijk verschil is dat Chinees Bloed meer gaat over functie dan over vorm. En, toegeven, de Chinezen zijn soms een beetje ambivalent, want we hebben het wel degelijk over de rode vloeistof die door je aderen stroomt. Het grote verschil zit in het beginsel dat Chinees Bloed óók door de meridianen stroomt. Daar waar het naar Westers beeld niet kan gaan.

Lees verder

Hoe gezond ben jij? Je tong vertelt het

Geloof het of niet, maar je tong vertelt belangrijke informatie over je gezondheid. De kleur, de vorm, het laagje op je tong: het zijn aspecten die iets vertellen over jouw gezondheid. Tongdiagnose is een belangrijk onderdeel van een intake bij een shiatsu-therapeut.  Wil je weten wat je tong je vertelt?

Lees verder

Hoe houd jij het hoofd koel in de zomer?

hoe blijf je koel in de zomer

Heb je last van een kort lontje? Misschien heb je dan wel te veel Hitte in je lichaam. Juist met zomerse temperaturen is het belangrijk het klimaat in je lichaam in de gaten te houden. Te veel Hitte leidt tot irritatie, constipatie en slapeloosheid. Wat kun je doen om de Hitte uit je lichaam te houden?

Lees verder