We bewegen ons langzaam maar toch snel richting herfst. Blaadjes vallen, temperaturen dalen, spinnen spinnen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de herfst yang in yin, een voorstadium van de winter. Waarin we geacht worden de natuur te volgen en naar binnen te keren. Maar hoe doe je dat? Heel simpel: verwen je voeten.
Chinese geneeskunde
China heeft de langst ononderbroken geschiedenis. Haar rijke cultuur heeft duizenden jaren kunnen rijpen. En daarmee ook de inzichten over leven en gezondheid.
Hieronder vind je alle artikelen op m’n website over Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).
“In bed liggen bij een verkoudheid? Ben jij wel goed bij je hoofd?”
De herfst staat in het teken van het element Metaal. Naast loslaten van wat je niet meer nodig hebt, krijg je er in dit seizoen vaak ook iets bij wat je niet kunt gebruiken: verkoudheid of griep bijvoorbeeld. Hoe kijkt de traditionele Chinese geneeskunde aan tegen verkoudheid en griep? En, ook handig om te weten, wat kun je er zelf aan doen?
Opgeblazen gevoel? Zet alle ramen en deuren open met de 4 poorten!
Wil je zelf aan de slag met acupressuur? Probeer dan eens de 4 poorten of ‘the 4 gates’ . Dit is een combinatie van twee acupunctuurpunten: Dikke Darm 4 en Lever 3. Ze bevorderen de vrije stroom van energie (Qi) en Bloed door het lichaam, verminderen pijnklachten en een opgeblazen … Lees verder
Meeting Miss Matsumoto: hoe de living master of acupuncture mijn deur passeerde
Kiiko Matsumoto is wereldvermaard om haar eigen stijl van Japanse acupunctuur. Ze weet al vaak in één sessie verbeteringen te brengen in klachten waar mensen decennialang mee rondlopen. Wat zij doet grenst aan magie. Ik volgde een bijscholing van haar. Over de voltooiing van een dubbel gevoel
Kom uit je hoofd, masseer je borrelende bron
Onder de acupunctuurpunten heb je een aantal toppertjes die iedereen makkelijk kan vinden en gebruiken in het dagelijks leven. Eén daarvan is Nier 1 of Yongquan. De vertaling van dit punt is borrelende bron. Het bevindt zich op de voetzool en is het laagste acupunctuurpunt op het lichaam. Maar eerst nog even wat over jouw Chinese Nieren.
Manual of Acupuncture heet vanaf nu Handboek van Acupunctuur
Sinds het verschijnen van ‘A Manual of Acupuncture’ van Peter Deadman et al in 1998 heeft het boek snel naam en faam gemaakt als dé bron voor lokalisatie en werking van acupunctuurpunten. Afgelopen jaren is het boek vertaald in het Duits, Frans en nu dus ook in het Nederlands. Geen mening maar feit: dit boek hoort thuis in iedere acupunctuur- en shiatsupraktijk.
Waarom leren leven met PMS als je er iets aan kunt doen?
Duizelig, slecht geheugen, weinig menstruatie, frustratie en een bad hair day. Vanuit Westers perspectief past dit bij een pre-menstrueel syndroom (PMS) en zijn de oplossingen beperkt: ‘leer er maar mee leven’. Vanuit Oosters perspectief past het in het beeld van Bloed leegte. Het goeie nieuws: daar valt wel iets aan te doen!
Chinees Bloed kruipt waar het niet gaan kan
In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bestaan vijf vitale substanties, bronnen van lichaamsenergie. Eén daarvan is Bloed. Met een hoofdletter B om het te onderscheiden van het Westers bloed. Een belangrijk verschil is dat Chinees Bloed meer gaat over functie dan over vorm. En, toegeven, de Chinezen zijn soms een beetje ambivalent, want we hebben het wel degelijk over de rode vloeistof die door je aderen stroomt. Het grote verschil zit in het beginsel dat Chinees Bloed óók door de meridianen stroomt. Daar waar het naar Westers beeld niet kan gaan.
Hoe gezond ben jij? Je tong vertelt het
Geloof het of niet, maar je tong vertelt belangrijke informatie over je gezondheid. De kleur, de vorm, het laagje op je tong: het zijn aspecten die iets vertellen over jouw gezondheid. Tongdiagnose is een belangrijk onderdeel van een intake bij een shiatsu-therapeut. Wil je weten wat je tong je vertelt?
Hoe houd jij het hoofd koel in de zomer?
Heb je last van een kort lontje? Misschien heb je dan wel te veel Hitte in je lichaam. Juist met zomerse temperaturen is het belangrijk het klimaat in je lichaam in de gaten te houden. Te veel Hitte leidt tot irritatie, constipatie en slapeloosheid. Wat kun je doen om de Hitte uit je lichaam te houden?
Ben jij een ‘doe maar wat’-type of hou je van duidelijke keuzes?
In een recente frisdrankreclame zien we een man die niet kan kiezen. Omdat hij iedere vraag beantwoordt met: ‘Doe maar wat’ krijgt hij een rare coupe bij de kapper en is een kerncentrale zijn nieuwe huis. De boodschap is: “You can’t live like that. Choose!” In de Traditionele Chinese Geneeskunde … Lees verder
Verminder zelf stress en vermoeidheid met een…oormassage
De winter is verbonden met het Water-element. Het meest yinne seizoen. Yin staat voor donker, rust, voeding en ontspanning. Wie zijn basisenergie wil conserveren, doet er goed aan om het ritme van de natuur te volgen. Dus: het in de winter iets rustiger aan te doen. Bijvoorbeeld met een…oormassage!
Last van stress? Glimlach jezelf naar meer rust!
Is het je ooit opgevallen wat een lach met je doet? Als je lacht, valt even alle druk, alle stress, van je af. Het verschaft een soort van lichtheid. En als je de lach van een ander ontmoet, lijkt het nog wel sterker. Lachen is ontwapend. Het haalt de spanning uit het moment.
10 dingen over de Driewarmer die je waarschijnlijk niet weet
De Driewarmer is al eeuwen een hoofdpijndossier in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Wel een functie maar geen vorm. Een meridiaan zonder effect op het orgaan. De Driewarmer geeft zijn geheimen niet zo maar prijs. Tijd voor wat opheldering. Of eigenlijk: nog wat extra verwarring over dit mystieke orgaan.
Meer rust met Yintang
Tussen je wenkbrauwen ligt het acupunctuurpunt Yintang. Hindoevrouwen plaatsen hier een stip. Het is het derde oog, het zesde chakra of het bovenste Dantien. In de traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft Yintang een bijzondere functie: het kalmeren van de geest.