Last van irritatie, frustratie, boosheid? Het is niet jouw schuld

Ben je snel geïrriteerd? Zeg je nog tegen jezelf ‘niet boos worden’, maar voel je de kracht van boosheid al stijgen in je lichaam en weet je dat een uitbarsting niet meer te voorkomen is?  En baal je er achteraf van dat het wéér gebeurd is? Dan twee troostende gedachten voor jou: 1. het is niet jouw schuld en 2. er valt iets aan te doen.

Het is niet jouw schuld

Irritatie, frustratie en woede zijn lastige gevoelens, die sociaal minder wenselijk zijn dan bijvoorbeeld vrolijkheid of blijdschap. Daarom zijn we geneigd dit soort gevoelens te onderdrukken. Te doen alsof ze er niet zijn. Dit kan even goed gaan, maar op de achtergrond blijft het broeien. Als een soort van bermbrand. Vroeg of laat (meestal vroeg) slaat het vuur weer in de pan en ben je weer terug bij af. Moet je het weer goed maken, niet zo bedoeld, verkeerd begrepen, beetje druk de laatste tijd. Allemaal flauwekul!

Blije mensen

Want je hebt eigenlijk geen flauw idee waar al die boosheid vandaan komt. Voor de volgende keer dat jou een woede-uitbarsting overvalt, geef ik je een valide oorzaak: je Lever energie is gestagneerd. Kun jij niks aan doen, overkomt de besten. Sterker nog: een verstoring van de Lever energie komt het meest voor in de dagelijkse praktijk. En daarom zitten er altijd van die blije mensen in de ochtend- en avondspits in trein, auto en bus, die heel galant een plaatsje voor je vrij maken of je alle ruimte geven om in te voegen.

Hoofdletter L

De oude Chinezen maken geen onderscheid tussen geest en lichaam. Gedachten in je hoofd en organen in je lichaam horen bij elkaar: vormen een geheel. Boosheid en frustratie is hierbij verbonden aan de Chinese Lever. Lever met een hoofdletter L om hem te onderscheiden van de Westerse lever, die volgens de wetenschap wel meer dan 200 functies heeft. Maar die je voor het gemak nu maar even moet vergeten.

Overvloedig en vrij

Jouw boosheid is dus niet jouw schuld, maar een uitingsvorm van een gestagneerde of te weinig gevulde Lever. De Chinezen zeggen dat de energie in je lichaam stroomt door 12 orgaanmeridianen. Deze lopen van top tot teen over je lichaam, zowel van boven naar beneden als vice versa. Deze energie heeft twee vormen: Qi en Bloed. Ook hier weer Chinees Bloed. Vergeet Westers bloed met een kleine b. De Lever functioneert optimaal hij ‘goed gevuld’ is, dat wil zeggen als Qi en Bloed vrijelijk en overvloedig (‘abundant’) door het lichaam kunnen stromen.

Spoedjes

Dat gebeurt onder goeie omstandigheden. Je weet wie je bent en je weet wat je wilt. Je zet je dagelijkse energie in om jezelf in de wereld neer te zetten, om je doelen en idealen te bereiken. Ongehinderd en vrij. Dat klinkt mooi op papier. Maar als je vroeg in de ochtend op weg naar je werk gaat, in een file zonder einde strandt, links en rechts nog wat minder sociale medelanders treft, dan is het natuurlijk snel gedaan met al dat ongehinderd en vrij stromen. Als je vervolgens op je werk overladen wordt met e-mails, spoedjes of collega’s die hele andere plannen hebben dan jij, dan lijken die mooie doelen en idealen opeens heel ver weg.

Geblokkeerd

En zo gaat het door. Dag in, dag uit. Je wordt opgeslokt in een wereld die steeds sneller gaat. Je wilt een koers aanhouden, op je doel afgaan, maar de omgeving, het externe, dwarsboomt dit. Je Lever-energie raakt ondertussen geblokkeerd. Kan niet meer vrij stromen. Omdat jouw gevoelens, de energie in jouw lichaam niet meer vrij en onbelemmerd stromen. Dit heeft effect op je gezondheid en triggert onder andere boosheid.

Frustratie

Gevolgen (aankruisen wat van toepassing is, meerdere opties mogelijk): een opgeblazen gevoel, geen geduld voor wat dan ook, gejaagdheid, frustratie, een menstruatie die niet op gang wil komen, maagklachten, diarree, wazig zicht, hoofdpijn, stijve nek en schouders, vermoeidheid, broze nagels en bovenal een gebrek aan planning en organisatie. Redelijk uitzichtloos dus. Dit is niet wat jouw Lever wil en dit is niet wat jij wilt. Maar de volgende keer dat je uit je slof schiet, kun je na afloop wel zeggen: “sorry schat, het is m’n Lever, die Chinese weetjewel”. Het is dus niet jouw schuld.

boosheid & shiatsu

Dan het goede nieuws: er valt iets aan te doen

Herken je je in bovenstaand profiel van de getergde moderne mens? Dan heb ik ook goed nieuws, want er valt iets aan te doen. Lever Bloed Leegte en Lever Qi stagnatie zijn prima te behandelen met shiatsu en acupunctuur. Met Chinese geneeswijzen dus.

Uitgerekt

De Lever houdt van ruimte. Ruim baan dus voor de Lever want die moet zijn plannen, sorry jouw plannen, ten uitvoer brengen. Dat is een universele wet. Met shiatsu geef je de Lever deze ruimte door de vrije stroom van Qi en Bloed te stimuleren met strekkingen en rotaties van armen en benen en het stimuleren van punten op de Lever meridiaan.  Na afloop ben je heerlijk uitgerekt en zul je letterlijk meer ruimte in je lichaam ervaren.

Dominant

Het is echter zaak om te kijken waarom de Lever leeg en gestagneerd is. Vaak ligt hieraan nog een ander energietekort ten grondslag. Bijvoorbeeld omdat de voeding vanuit de Nier onvoldoende is. Dan wordt die ook meegenomen in de behandeling. Het is hierbij wel belangrijk om de Lever niet te veel te stimuleren, want dit kan leiden tot Wind-klachten, zoals rode ogen, hoofdpijn en zelfs convulsies. De Lever is een gevoelig maar dominant baasje. Heeft niet zo heel veel nodig om in beweging te komen en moet dus ‘binnen therapeutische waarden’ gedoseerd worden.

Tip voor jouw en je Lever

Ik begrijp dat je niet direct de telefoon op pakt om een afspraak met me te maken voor een shiatsu behandeling (mailen kan ook hoor 🙂 ), daarom 1 tip om zelf goed voor je Lever-energie te zorgen en je irritatie, frustratie en boosheid te beperken. De Lever houdt van ruimte en bewegen. Dus geef je Lever wat hij wil en ga bewegen. Ik zeg niet fitnessen. Ik zeg bewegen. Ga wandelen, fietsen, skaten, buiten, niet binnen. Maak je hoofd leeg, maak ruimte, haal diep adem en nog een keer, maak plannen en voer ze uit. Doe wat je doet omdat je het zelf wilt, niet omdat je vindt dat je het moet.

En de volgende keer dat wij elkaar in de trein of op de weg ontmoeten, verwacht ik dat jouw Lever vrij stroomt, dus graag lachen en blij zijn met dit mooie leven.

p.s.: Als je met yin-yoga je Lever wat ruimte wilt geven, lees dan even hier verder.

p.p.s.: Sinds augustus ben ik aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Dit betekent dat mijn behandelingen zijn vrijgesteld van BTW én dat je een deel van de kosten vergoed kunt krijgen uit je aanvullende zorgverzekering. Neem contact met me op als je een afspraak wilt maken voor een shiatsu massage.