Blog

Wat is piekerpoep?

Heb je last van vermoeidheid, piekerpoep of watten in je hoofd? Grote kans dat er dan iets niet lekker loopt in je Maag-Milt-systeem.  Volgens de oude Chinezen hebben deze organen een grote impact op je dagelijkse portie energie en welbevinden.

Ren Mai: Voor zelfliefde en compassie

De Ren Mai is de meridiaan van (zelf)liefde. Hij ontstaat in het embryo als één van de eerste meridianen-stelsels en verbindt ons met onszelf en de wereld om ons heen. De Ren Mai wordt ook wel de ‘Zee van Yin’ genoemd en bevat vrouwelijke energie. De Ren Mai staat centraal voor verbinden: eerst van het kind met de moeder, later met familie, vrienden en samenleving. Maar bovenal: de verbinding met jezelf.

Lang Leve de Lever

Soms zijn de westerse en oosterse geneeskunde eensgestemd. Is de lever in het westen een belangrijke regelneef voor het afbreken van toxines, in het oosten is hij dat ook en staat de Lever (Gan) aan de basis van ons welbevinden. Lees hier hoe dat zit.

Is jouw Shen wel thuis?

De schoonheid van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) toont haar volle rijkdom in de functie van het Hart (Xin), de residentie van de Shen. In Westerse theorieboeken wordt de Shen handzaam opgesplitst.  Staat de Shen voor denken, mentale activiteiten, geheugen en slaap. Maar ook om waar het werkelijk om draait: de Shen als keizer van het lichaam. Onze connectie met de Hemel. De Shen, het Hart, als de Grote Verbinder. Je kunt een Hart niet opknippen. Dat is westerse denken. Deden de oude Chinezen niet aan.

Ken uw Chinese klassiekers 📚🧧👲

Wij westerlingen zullen altijd van de buitenkant naar Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kijken. Omdat TCM zo veel meer is dan een afwijkende benadering van gezondheid en ziekte. TCM is vergroeid met de Chinese cultuur. Je vindt het gedachtengoed terug in Chinese filosofie, religie, wetenschap en uiteraard in de Chinese taal. Het goede nieuws: om TCM beter te begrijpen, hoef je geen Chinees te worden. Je kunt ook in de boeken duiken. Hieronder vind je een greep uit de belangrijkste werken die de basis vormen van TCM. Lang leve het boek!

Hoe mijn wereldberoemdheid in de kiem werd gesmoord

Ons huis. Mijn huis. Hangt vol met spiegels. Het is geen egotripperij. Historisch gegroeid. Het is onvermijdeijk dat ik mezelf tegenkom. Volgens mijn Wettig Identificatie Document ben ik 51 jaar. Face it: het beste is voorbij. Ik hoor te rijden in het nieuwste model Mercedes of worst case in een Renault Captur op afbetaling. Maar helaas. Mijn Nine Star Ki zegt het, dus is het zo: ik ben niet van het grote geld. En niet van de roem. Dat laatste is vandaag gebleken.