Dat had zo niet gehoeven

Mijn vrouw, voormalige vrouw, stond bekend om haar opvliegende karakter. We hebben nogal wat mensen gekend die na de eerste kennismaking met koffie en een stukje appeltaart vonden dat we een te deviant stel waren. En besloten de relatie niet verder te verdiepen. “Dat komt vast door mij,” zei ze dan schuldig. Ik wist het altijd om te draaien. “Niet door jou. Door de ander schatje”.

Lees verder

Is jouw Shen wel thuis?

De schoonheid van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) toont haar volle rijkdom in de functie van het Hart (Xin), de residentie van de Shen. In Westerse theorieboeken wordt de Shen handzaam opgesplitst.  Staat de Shen voor denken, mentale activiteiten, geheugen en slaap. Maar ook om waar het werkelijk om draait: de Shen als keizer van het lichaam. Onze connectie met de Hemel. De Shen, het Hart, als de Grote Verbinder. Je kunt een Hart niet opknippen. Dat is westerse denken. Deden de oude Chinezen niet aan.

Lees verder

Ken uw Chinese klassiekers 📚🧧👲

Wij westerlingen zullen altijd van de buitenkant naar Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kijken. Omdat TCM zo veel meer is dan een afwijkende benadering van gezondheid en ziekte. TCM is vergroeid met de Chinese cultuur. Je vindt het gedachtengoed terug in Chinese filosofie, religie, wetenschap en uiteraard in de Chinese taal. Het goede nieuws: om TCM beter te begrijpen, hoef je geen Chinees te worden. Je kunt ook in de boeken duiken. Hieronder vind je een greep uit de belangrijkste werken die de basis vormen van TCM. Lang leve het boek!

Lees verder

Slikker en Drinker op weg naar de sterren

Ik ben een goeie drinker. S.  een goeie slikker. Wat je haar ook aan pillen geeft, ze neemt het altijd zonder vragen. Vertrouwt mij volledig. Hooguit heeft ze een lichte belangstelling voor de werking. Er is een verborgen dosis in huis. Restjes van jaren benzapinen. Wist je dat je inslaappillen hebt en doorslaappillen? Doorslaap is beter.

Lees verder

Philippe Vandenabeele: “Het universum zit in onze hara”

Hij is directeur van een shiatsu opleiding in Brussel en Fukuoka (Japan), shiatsu therapeut, trainer, schrijver, heler, reiziger, echtgenoot, mens.  Ik spreek Phillippe Vandenabeele rond een uur of 10 in de ochtend, Europese tijd. Aan de andere kant van de wereld maakt hij zich op voor het avondmaal. Onze sociale distentie in corona-dagen overstrekt meerdere werelddelen.

Lees verder

Bye bye Greetz

Ik ben soms niet aardig. Niet tegen mensen op straat. Niet tegen mensen in het verkeer. In TCM-termen, de onderliggende shiatsu theorie, heet dat Lever-Qi stagnatie. Boosheid, frustratie, woede. Het zijn nuances van hetzelfde verschijnsel. Wees gewaarschuwd:  ik stagneer van huis uit redelijk vlot, word dan een ongeleid projectiel.

Lees verder

Bedankt II (2021) 😘

Het is een vreemde tijd. Ook bijzonder. Mijn wereld schudt. Ik zoek vaste grond, evenwicht. Het belet mij niet waar te nemen, zien, ervaren. Ik heb in 2020 mensen bedankt. Dat voelde goed. Ik hoop dat het ook voor hun goed voelde om te weten dat ik hun daden gezien, gevoeld heb. Dit is editie II.

Lees verder