Chinees Bloed kruipt waar het niet gaan kan

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bestaan vijf vitale substanties, bronnen van lichaamsenergie. Eén daarvan is Bloed. Met een hoofdletter B om het te onderscheiden van het Westers bloed. Een belangrijk verschil is dat Chinees Bloed meer gaat over functie dan over vorm. En, toegeven, de Chinezen zijn soms een beetje ambivalent, want we hebben het wel degelijk over de rode vloeistof die door je aderen stroomt. Het grote verschil zit in het beginsel dat Chinees Bloed óók door de meridianen stroomt. Daar waar het naar Westers beeld niet kan gaan.

Qi en Xue

Xue is in veel opzichten de tegenhanger van Qi. Ze vormen samen een yin-yang paar, waarbij Qi de yange component is en Bloed de yinne. Xue zorgt voor het voeden en bevochtigen van weefsels en organen. Deze produceren op hun beurt Qi in het lichaam. Xue heeft de kracht van Qi nodig om door de Bloedvaten te bewegen. Qi heeft Xue nodig voor het voeden en bevochtigen van de organen die weer Bloed kunnen maken. De één kan niet zonder de ander. Als Qi uitbundig stroomt, geldt dit ook voor het Bloed. Als Qi in het lichaam stagneert, dan zal ook Xue stagneren. Als je deze relatie doorgrondt (het heeft bij mij even geduurd 🙂 ) dan begrijp je ook de befaamde uitdrukking. ‘Qi is de bevelhebber van Xue, Xue is de moeder van Qi’.

Hoe wordt Chinees Bloed gemaakt?

Het Chinese Bloed of Xue (spreek je uit als ‘kzuwee’) wordt gemaakt uit een combinatie van energie die bij je geboorte gegeven is en uit voedsel. In TCM-bewoording: een combinatie van Jing uit de Nieren en Gu Qi uit voeding. Voor de productie van Bloed verwerken Maag en Milt voedsel en vloeistoffen tot Gu Qi, energie uit eten. Deze Qi wordt richting Longen gestuurd. Onderweg van Longen naar Hart,  vullen de Nieren aan met Jing Qi en Merg. De vloeistof die uiteindelijk het Hart verlaat is Xue: de voeding voor pezen, ogen, spieren, Bloedvaten en organen. Chinees Bloed.

Verspreiding van Bloed

De Lever zorgt voor verspreiding en opslag van Xue in het lichaam en krijgt hierbij hulp van twee extra meridianen Chong Mai en Ren Mai.  Deze meridianen spelen tevens een sleutelrol bij een normaal verloop van de menstruatie. Normaal wil zeggen: niet te veel en niet te weinig menstruatiebloed. Het toverwoord van de oude Chinezen is immers in alles gematigdheid.

“Qi is de bevelhebber van Xue, 

Xue is de moeder van Qi”

Tang Zong Han (1885) in  ‘Verhandeling over xue patronen’

Bruid op haar trouwdag

Vijf van de 6 yin organen zijn betrokken bij de productie of verspreiding van Bloed. Alhoewel ze allen een belangrijke rol hebben, is het uiteindelijk hun taak om het Hart, de keizer van het lichaam, te dienen. Bloed is de drager is van de geest, de Shen, het bewustzijn, het geheugen. De Shen woont in het Hart. De kracht van iemands Shen kun je aflezen aan de glans en helderheid van iemands oogopslag. Er wordt wel gezegd: een goeie Shen is als de oogopslag van een bruid op haar trouwdag.

Onrust in het keizerrijk

Als het Bloed overvloedig is, is de geest helder. Je hebt een goed denkvermogen, kunt logisch redeneren, goed onthouden en slaapt lekker. Als de kwaliteit of hoeveelheid Bloed verminderd, is dit zichtbaar in het gezicht. Een vaal wit gelaat laat zien dat het Hart onvoldoende gevoed wordt. De glans van de huid is verdwenen. Ook klachten zoals duizeligheid,  slecht geheugen, moeite met inslapen en hartkloppingen, kunnen duiden op een vermindere kwaliteit of kwanteit van het Bloed. Omdat de Shen niet kan ankeren in het Bloed ontstaat onrust in het keizerrijk. De keizer wordt uit zijn slaap gehouden. Men noemt dit: “de Shen kan niet ankeren in het Bloed”. Dit kan op termijn leiden tot Shen verstoringen waaronder depressie en manie.

Shiatsu en Bloed

Met shiatsu massage kun je de productie van het Bloed stimuleren en stagnaties van Bloed opheffen. Vooral dat laatste is belangrijk want stagnaties veroorzaken pijnklachten. Denk hierbij aan een rustige, voedende shiatsu massage van met name de Milt. Aangezien Bloed een innige relatie onderhoudt met het Aarde-element, past een massage van de hara hier goed bij. Heb je interesse in zo’n shiatsu massage? Neem dan contact met me op of lees meer over een shiatsu behandeling.

Zelf aan de slag met drukpunten

Je kunt uiteraard ook zelf aan de slag met enkele drukpunten. Maak dan gebruik van deze klassieke Bloedvoedende punten. Even zoeken waar ze zitten en dan een paar minuten met roterende bewegingen masseren met duim of wijsvinger. Je hoeft niet hard te duwen. Een beetje aandacht erbij houden kan natuurlijk nooit kwaad.

Milt 6 – Sanyinjiao

Dit is het ontmoetingspunt van de Lever, Milt en Nier-meridianen. Dit punt heeft een brede werking. Zo versterkt het het Bloed en harmoniseert de Lever, wat goed is voor de verspreiding  van het Bloed. Als je zwanger bent, mag je dit punt niet gebruiken omdat het de bevalling stimuleert.

Waar vind je Milt 6?

Je vindt dit punt een handbreedte boven het hoogste punt van je binnenenkel; meer aan de kant van het kuitbeen (fibula, achterkant) dan aan de kant van het scheenbeen (tibia, voorkant).

Milt 6

Afbeelding: Tsubook

Milt 8 Diji

Dit punt is het Xi-Cleft punt van de Milt meridiaan. Xi-Cleft punten worden ingezet in acute situaties. In dit geval kun je een stagnatie van Bloed als een acute situatie opvatten. Het heeft met name een goede werking om Bloed op gang te brengen bij een verminderde of moeilijke menstruatie.

Waar vind je Milt 8?

Je vindt dit punt een handbreedte vanaf de onderkant van de knieschijf. Het ligt tussen de botten van het kuitbeen en het scheenbeen.

Milt 8

Afbeelding: Tsubook

Milt 10 XueHai

De vertaling van dit punt is ‘Zee van Bloed’.  Het helpt bij een groot aantal Bloed-gerelateerde klachten: niet alleen menstruatie-gerelateerd maar ook bij Bloed in de urine. Het versterkt de Bloed-productie en koelt het Bloed.

Waar vind je Milt 10?

Dit punt ligt twee duimbreedtes boven de bovenste rand van de knieschijf, aan de binnenzijde van het been.

Milt 10

Afbeelding: Tsubook

Maag36 (Zusanli)

Dit punt versterkt Qi en Bloedproductie in hele lichaam. Het is een soort van wonderpunt dat overal goed voor is. Je vindt het punt op vier vingerbreedtes vanaf de onderkant van je knieschijf, aan de buitenzijde van je been. Deze video laat het makkelijk en kort zien.

Afbeelding: David Gregory & Debbie Marshall (Scanning electron micrograph of red blood corpuscles)