Waarom je beter naar een shiatsu therapeut kunt gaan dan naar een psycholoog

Wellicht behoor jij tot de groeiende groep mensen die last heeft van piekeren. Dat wil zeggen: denken zonder dat daar actie uit volgt. Tenzij je denken ook als een actie ziet. Als je eenmaal aan het piekeren bent geslagen, leidt dat tot stilstand, inertie. Dit is een voedingsbodem voor andere emoties zoals verdriet, angst en boosheid. 

Piekeren is mooi gezegd ‘circulair denken’. Je denkt over een probleem na en volgt wat gedachtenlijnen. Daarna volgt een al dan niet gerelateerd probleem met nieuwe gedachtenlijnen. Dit kan onbeperkt doorgaan. Totdat je wordt afgeleid of in slaap valt. Het grote onderscheid met ‘normaal denken’ is dat piekeren nergens toe leidt. Niet tot actie. Niet tot een stappenplan waarmee je met het probleem aan de slag gaat en het uiteindelijk oplost.

Slapeloosheid

Piekeren leidt alleen tot meer piekeren. En ook tot klachten op andere terreinen waarvoor je je hersenen gebruikt. Zoals concentratie en geheugen. Bovendien is de kans groot dat piekeren leidt tot slapeloosheid.  Dan heb je dus echt de poppen aan het dansen want onvoldoende rust kan leiden tot…je raad het al: nóg meer piekeren.  

Piekerwaardige onderwerpen

Dus wat moet je doen? In zijn aanstekelijk enthousiaste boek “DO/FLY” met de ondertitel “Find your way. Make a Living. Be your best self.” heeft Gavin Strange het over een circle of concern en circle of control. In de circle of concern zitten problemen waar je als individu niet zo veel mee kunt. Politiek, oorlog, natuurrampen enzovoort. In de circle of control zitten problemen of onderwerpen waar je in beginsel wel invloed op uit kunt oefenen: waar je woont, met wie je je leven deelt, wat voor werk je doet, wat je koopt etc. Dit zijn dus onderwerpen die piekerwaardig zijn. Al schiet je daar nog steeds niets mee op want piekeronderwerpen kun je vast zelf voldoende bedenken.

Afstand

Dus op naar de pycholoog? Waarom niet! Een goed gesprek kan altijd helpen, maar ook psychologen bieden geen kant-en-klare oplossingen. Misschien kan een psycholoog je wel helpen bij het maken van een piekerstrategie. Bijvoorbeeld door je gedachten op te schrijven en je ze hierdoor met meer afstand kunt bekijken. Je materialiseert je gedachten als het ware. Wellicht valt je dan op dat het eigenlijk niet zulke grote problemen zijn. Of in de circle of concern blijken te vallen en dus zinloos zijn om over te piekeren.

Beperkt piekeren

Een andere of aanvullende mogelijkheid is het bewust uitstellen van je piekergedachten. Dit is een bewezen effectieve methode. Bepaal voor jezelf een moment op de dag waarop je naar hartenlust een uur mag piekeren. Niet daarvoor, niet daarna. Je stopt dus niet met piekeren, maar je limiteert het.

Vastlopen

Wat de psycholoog en de circle of concern met elkaar gemeen hebben, is dat ze een probleem van de geest via de geest oplossen. Door ratio. Het kan zijn dat die weg voor jou werkt.  Voor mij niet. Of niet meer. Als ik vastloop in mijn hoofd, ga ik liever bewegen of naar een shiatsu therapeut. Ik heb geen zin om te praten, om te meta-denken, te denken over m’n gedachten, mezelf te moeten betrappen op juist en onjuist denken. 

Stilstand

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is piekeren een teken dat je Aarde-element onvoldoende in balans is. Je Aarde-element staat voor de organen Maag en Milt. De Zee van Graan en Water.  Bij de Milt hoort de ‘Yi’; de psychische entiteit waaraan denken, concentreren, geheugen gekoppeld zijn. Als de Milt verzwakt, leidt dit tot stagnatie van de Yi, tot stilstand…tot piekeren. Vaak aangevuld met andere Milt-gerelateerde klachten zoals vermoeidheid (het ‘verlangen om te gaan liggen’) en een opgeblazen gevoel.

Versterken

Volgens de Vijf Elementen-cyclus kan piekeren of ‘overpeinzen’ door het Aarde-element worden doorgegeven aan de Longen (verdriet), Nier (angst, onzekerheid), Lever (boosheid) en tenslotte aan het Hart. Wat slapeloosheid en het piekeren van het Aarde-element zal versterken.

Activeren

Met shiatsu-massage kun je de Yi voeden. Het Hart voeden en daarmee het Aarde-element activeren. Of rechtstreeks op de Milt werken. Je zult merken dat het lichaam er iets mee doet. Dat lichaam en geest alleen op papier gescheiden kunnen worden. Dat je 1 geheel bent. Wellicht ben je niet na één sessie van je piekergedachten af, maar ik beloof je dat er iets in jou verandert. Dat er iets in beweging wordt gezet…

Echter, de eerste beweging moet echt van jou komen. Stop het piekeren. Maak een afspraak voor een behandeling.