Ben jij een ‘doe maar wat’-type of hou je van duidelijke keuzes?

In een recente frisdrankreclame zien we een man die niet kan kiezen. Omdat hij iedere vraag beantwoordt met: ‘Doe maar wat’  krijgt hij een rare coupe bij de kapper en is een kerncentrale zijn nieuwe huis. De boodschap is:  “You can’t live like that. Choose!” In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is moeite met kiezen zelfs een ziekte. Hoe zit het met jouw besluitvaardigheid?

Als je het over keuzes maken hebt, dan heb je het over de Galblaas. Een gezonde Galblaas geeft je moed en initiatief. Je weet je wat je wilt en beslissingen nemen gaat je makkelijk af. Als de energie van dit orgaan verminderd is (‘deficiënt’), heb je moeite met kiezen.  Je wordt besluiteloos. En als je Galblaas verder uit balans raakt, word je steeds meer een grijze muis. Iemand die eigenlijk alles wel best vindt. Een ‘doe maar wat’ of ‘maakt mij niet uit’-type. Dat wil je niet, toch?

Geheel

De Galblaas onderhoudt een innige relatie met de Lever. Samen controleren zij de pezen. Zij zorgen dat je lichaam flexibel blijft en energie (Qi) vrij door je lichaam kan stromen. En met lichaam bedoelen we dan ook geest want de oude Chinezen zien die als één geheel.

Goeie basis

De Lever is ook de woonplaats van de Hun. Deze geeft je het vermogen om te plannen en organiseren. Eigenlijk zou iedere beslissing deel moeten uitmaken van een groter plan, een hoger doel dat je voor ogen staat. Dat geldt dan misschien niet voor de keuze van een frisdrankje, maar bij het overwegen van een nieuwe baan of het kopen van een huis, is het wel handig als deze passen in je toekomstbeeld. Als je Lever en daarmee de Hun niet zo lekker functioneert, is de route van je levenspad ook troebel. En zullen je beslissingen geen solide basis hebben. Heb jij al een plan voor het jaar van de Hond?

Su Wen: “De Galblaas is een ambtenaar die eerlijke beslissingen neemt”

Darmen

Een goeie Galblaas en Lever energie is niet het hele verhaal. Ook je Dunne Darm speelt een rol. De Dunne Darm scheidt zuiver van onzuiver. Dat is letterlijk: haalt de bruikbare voedingsstoffen uit het voedsel tijdens de darmpassage en de rest gaat door naar het riool. De Dunne Darm verwerkt ook mentale voeding en zorgt voor helderheid van keuzes. Waar heb je wat aan en kun je gebruiken? De rest laat je links liggen. Problemen op dit vlak kunnen uiteraard ook leiden tot constipatie, al is dat meer een Dikke Darm-klacht.

Nieren en Hart

Verder zijn ook de Nieren betrokken bij besluitvorming. De Nieren staan voor wilskracht (Zhi). Deze heb je nodig bij het doorzetten van een eenmaal genomen beslissing. En als laatste heb je nog de energie van het Hart, de Shen, nodig. Het Hart moet verder met de beslissing en deze integreren in een nieuwe werkelijkheid.

Tips voor je Galblaas

Er zijn dus heel wat Organen betrokken bij het nemen van keuzes. Maar over het algemeen wordt bij besluiteloosheid de Galblaas wel gezien als ‘usual suspect’. Dus wat kun je doen om je Galblaas gunstig te stemmen?

 1. Bewegen,  bewegen, bewegen
  Allereerst en bovenal: bewegen is  het belangrijkst. De Galblaas en Lever zijn namelijk allebei gek op beweging. Dus wandel, fiets, dans en spring van de daken!
 2. Lucht je hart regelmatig
  Ook heeft het inhouden van boosheid en frustratie een negatieve invloed op je Galblaas. Sla met je vuist op tafel, maak van je hart geen moordkuil, maar communiceer met open vizier.
 3. Matig je consumptie van vet en pittig voedsel
  De Galblaas een hekel aan vet en sterk gekruid voedsel omdat hij dat moet corrigeren met Gal, een essentiële substantie die dit orgaan liever voor zichzelf houdt. Let dus op je inname van vetten.
 4. Shiatsu natuurlijk!
  Natuurlijk kun je met een shiatsu behandeling je Galblaas en Lever in topconditie brengen en houden. Maar dat wist je vast al 🙂

En dan nog dit: uit wetenschappelijk (Westers) onderzoek is gebleken dat je de beste beslissingen neemt met een lege maag en een volle blaas. Misschien heb je daar als ‘quick fix’ nog iets aan.

Afbeelding: Pexels