Barbara Dudman: “TCM is net wiskunde. Maar dan leuker”

Eén van mijn favoriete docenten in de opleiding voor shiatsu-therapie is Barabara Dudman, hoofddocent theorie.  De passie voor TCM spat van haar lessen af. Ze studeerde bij Matsumoto en Birch en heeft jarenlange praktijkervaring met acupunctuur.  Tijd voor een nadere kennismaking. Lees hieronder het interview dat ik met haar had.

Dudman volgde de Academie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum. Na wikken en wegen koos ze uiteindelijk voor TCM. “Bij homeopathie ligt ook mijn hart,” zegt ze. “Maar in de praktijk zit je dan heel de dag met een dik boek voor je snufferd. Dat is niks voor mij, ik moet bewegen”.

Klinkende namen

Nu is ze alweer zo’n 20 jaar verbonden aan Qing-Bai. Eerst in de organisatie en sinds 13 jaar als hoofddocent theorie bij de shiatsu-opleiding. Daarnaast werkt ze vier dagen per week met Japanse acupunctuur in haar praktijk in Lent. Hierbij hanteert ze de technieken van haar grote voorbeelden  Kiiko Matsumoto en Stephan Birch. Voor Chinese kruiden is ze in de leer geweest bij wijlen François Ramakers. Klinkende namen in de TCM-wereld.

Hara

“Wat me het meest aanspreekt aan TCM is de holistische visie. Dat je de psyche kunt bereiken met het lichaam. De vertaling van emotionele klachten naar fysieke klachten. Het lichaam vertelt zelf wat er aan de hand is. Ik heb niet zoveel met een anamnese, met dat wat de patiënt vertelt. Ik gebruik vooral de hara voor het verzamelen van informatie. Het doel in mijn behandeling is om de hara pijnvrij te krijgen. ”

Met wat voor klachten komen mensen bij jou?

“Het is echt van alles. Vandaag krijg ik iemand die z’n immuniteit wil versterken, iemand met longklachten, een frozen shoulder, onderrugpijn, oogklachten, zwangerschap, baarmoederverzakking. Omdat ik nogal lang een praktijk heb, komen ook veel mensen voor een onderhoudsbeurt. Het is frappant dat bij gezinnen altijd als eerste de vrouw komt voor een consult, dan de kinderen en dan pas de man.”

Mind

Verklaringen in de Chinese Geneeskunde klinken nogal onconventioneel (‘invasie van Wind, Hitte in de Maag” etc.). Moet je als patiënt in TCM geloven om er baat bij te hebben?

“Absoluut niet. Acupunctuur werkt ook bij paarden! Patiënten zeggen vaak dat ze in TCM geloven. Dat vind ik heel schattig. En dan zeg ik: ‘ja hoor geloof er maar in’.  Het doet er toe, want het werkt toch:  TCM omzeilt de mind. Ik denk wel dat als een patiënt veel weerstand ervaart, je hier bij de behandeling rekening moet houden. Dat je eerst de Lever-qi-stagnatie moet wegwerken, die ik oproep, “lacht ze.

Hypersensitief

“TCM is niet zweverig. Het is heel praktisch. Net wiskunde, maar dan leuker.” Soms staat ze zelf versteld van de kracht van TCM. “Ik had een patiënt met avasieklachten. Die kon niet meer praten, was hypersensitief, ving berichten van boven op. In de eerste behandeling heb ik ‘het dak gesloten’ en hierna kon ze weer spreken. Ik dacht: ‘Jee, geweldig!'”.

Wat heeft jouw voorkeur: shiatsu of acupunctuur?

“Ik vind shiatsu mooier dan acupunctuur. Je kunt met shiatsu een totalere behandeling geven. De aanraking is bij acupunctuur minder. Hoe oppervlakkiger je werkt, hoe sterker het effect.  Ik ga zelf twee keer per maand naar een shiatsu-therapeut. Voor onderhoud. Want ik ben ZZP-er en mag natuurlijk niet ziek worden. We praten TCM met elkaar Maar we lachen ook veel. Vooral om onszelf”.

 

Je vindt Barabara op www.barbaradudman.nl