Opgeblazen gevoel? Zet alle ramen en deuren open met de 4 poorten!

Wil je zelf aan de slag met acupressuur? Probeer dan eens de 4 poorten of ’the 4 gates’ . Dit is een combinatie van twee acupunctuurpunten: Dikke Darm 4 en Lever 3. Ze bevorderen de vrije stroom van energie (Qi) en Bloed door het lichaam, verminderen pijnklachten en een opgeblazen gevoel. In m’n opleiding werd dit ‘alle ramen en deuren openzetten’ genoemd.  Wil jij even de boel luchten? Lees dan hoe je dat doet.

Hoe open je de Vier Poorten?
Hoe open je de Vier Poorten?

De 4 poorten

Het klinkt mysterieus. 4 poorten. Maar valt best mee. Het gaat over het gelijktijdig manipuleren van twee acupunctuurpunten op je lichaam: Dikke Darm 4 en Lever 3. Beide zijn als individuele punten al belangrijk vanwege hun brede werking, maar samen vormen ze meer dan de som der delen. Ik vertel je wat de punten doen, waar ze liggen en hoe je met acupressuur de 4 poorten kunt openen.

Wat doet Dikke Darm 4?

Op dit punt komt de bron-energie van de Dikke Darm aan de oppervlakte. Het bevat veel Qi en kan bij een breed scala aan lichamelijk en geestelijk ongemak ingezet worden. Denk aan hoofdpijn, keelpijn en koorts. Dikke Darm 4 wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te activeren en helpt om ‘dingen’ los te laten. Geestelijk, zoals gedachten, maar ook lichamelijk, zoals feces. Het kan ook weeën opwekken en mag alleen voor dit doel gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Waar vind je Dikke Darm 4?

Dit acupunctuurpunt ligt tussen het eerste en tweede middenhandsbeentje. Dat wil zeggen tussen de botjes van de duim en wijsvinger. Om Dikke Darm 4 (Hegu) te vinden, sluit je je duim aan bij je wijsvinger. Aan de bovenkant van de hand ontstaat nu een soort van heuvel. Het hoogste punt van deze heuvel is Dikke Darm 4. Als je je duim weer ontspant, zul je merken dat je op dit punt dieper kunt inzinken. Daarom wordt dit gebied ook wel een vallei genoemd.Acupunctuurpunt Dikke Darm 4 op de hand

Wat doet Lever 3?

Lever 3 is het meest belangrijk punt van de Lever-meridiaan. De Lever als orgaan en als meridiaan heeft als belangrijkste functie om Qi en Bloed vrij door het lichaam te laten stromen. De Lever heeft de neiging om te stagneren. Je kunt dit waarnemen als een opgeblazen gevoel in je buik of borst of als een brok in je keel. In de pysche herken je een gestagneerde Lever in gevoelens van frustratie, boosheid, rancune. Of wat subtieler: dat je voelt dat zaken niet lekker lopen en je snel geirriteerd raakt. De Lever energie zit dan ‘vast’ of  stagneert. Je kunt dit verminderen met stimulatie van Lever 3. Het geeft de Lever een zetje. Als alternatief kun je ook een koude douche nemen of alcohol drinken. Verder is Lever 3 het bronpunt van de Lever. Hier bevindt zich de meeste energie van de Lever meridiaan.

Waar vind je Lever 3?

Lever 3 is anatomisch eigenlijk een kopie van Dikke Darm 4, maar dan op de voet. Je vindt Lever 3 tussen de middenvoetsbeentjes in de ruimte tussen de grote teen en de tweede teen. Om dit punt te vinden, zet je je duim op het web tussen je grote teen en je tweede teen en glijdt je vervolgens naar boven, in de richting van de enkel. Vlak bij het punt waar de middenvoetsbeentjes bij elkaar komen, vind je Lever 3. Je valt er min of meer vanzelf in. In de meeste gevallen, is het een gevoelig punt. Je weet waar het is als je het gevonden hebt 😉 .

Acupunctuurpunt Lever 3 op de voet

En nu hands on

Met acupunctuur zou je op deze punten op beide kanten van het lichaam naaldjes plaatsen. Als je de  punten zelf met acupressuur wilt activeren, vraagt het wat flexibiliteit.

  • Trek je schoenen en je sokken uit
  • Ga zitten op een stoel en zet de hak van je linkervoet op de zitting, zodat je makkelijker bij je voet kunt
  • Zoek met de duim van je rechterhand Lever 3 op je linkervoet op
  • Plaats je rechterduim op Lever 3 en masseer deze met cirkelende bewegingen
  • Zoek met je duim van je vrije linkerhand Dikke Darm 4 op van je rechthand (die Lever 3 behandelt) en masseer deze
  • Ga door totdat je er genoeg van hebt en wissel dan van voet en hand
  • Als dit hele gedoe je frusteert: ga dan lekker koud douchen of neem een glas alcohol naar keuze 😆

Veel succes. Laat me even weten of het jou heeft geholpen om de boel van binnen te luchten.

O ja, ik zou hier dus nog een verkoopverhaal kunnen schrijven. Over de heilzame werking van mijn shiatsu behandelingen enzovoort, maar daar heb ik vandaag even geen zin in. Ik spaar mijn Lever. Dus als je wilt weten of shiatsu iets voor jouw lichaam en geest kan betekenen, mail me dan. 


Afbeelding met lantaarn: Erika Cristina  via Pexels

Afbeeldingen acupunctuurpunten komen uit de TsuBook app.