5 tips voor meer winter-energie van Lilian Kluivers

Onlangs sprak ik met Lilian Kluivers, auteur van diverse boeken over do-in en oprichter van de Do-In Academy. Het interview verschijnt volgende week woensdag. Als warming-up (of eigenlijk als cooling down) geeft zij alvast vijf tips voor meer winter-energie. Zodat je in de lente weer bruist van de energie en creativiteit.

Door: Lilian Kluivers

De winter de tijd van het jaar waarin we mogen opladen, genieten van de rust, de bijna knapperig-frisse lucht buiten, en de gezellige warmte binnen.

Om je te helpen opladen, hieronder vijf simpele tips uit de Do-In

1. Verwen jezelf met een voetenbad
Gewoon met heet water, of bijvoorbeeld met zeezout, of een andere zout-soort. Masseer je voeten na afloop met een olie. Dit kan elke olie zijn, maar het lekkerst is misschien wel koudgeperste sesamolie. Dit helpt je heerlijk diep te slapen – en zoals je bij een van de andere tips hieronder zult zien, is voldoende slaap ook een heel simpele oplaad-tip.

2. Gebruik gember 
Bijvoorbeeld om thee van te zetten, maar dezelfde thee kun je ook gebruiken voor een heerlijk gembercompres. Zo maak je het: breng een halve liter water aan de kook. Rasp een stuk gember ter grootte van een duim op een fijne rasp. Wanneer het water kookt, draai je de warmtebron uit. Knijp de geraspte gember uit boven het water (zo komen er straks geen stukjes gember op je handdoek). Nu pak je een handdoek, houd de uiteinden vast en doop het middendeel in het hete gemberwater (eigenlijk gewoon gemberthee). Wring de handdoek uit en leg deze op je onderbuik, onderrug of longgebied. Dek af met een droge handdoek en een lekkere warme deken. Blijf 15 minuten liggen en laat je voeden door de warmte.

5 tips voor de winter van Lilian Kluivers3. Hou een winterslaap
Niet echt natuurlijk, maar neem voldoende rust en laat spannende dingen even liggen tot de lente. De antieke teksten in de Chinese Geneeswijzen raden al aan om in de winter wat meer te slapen en je energie op te sparen. Dit zorgt dat je in de lente alle energie en creativiteit hebt.

4. Strek de achterkant van je benen
Bijvoorbeeld door voorover te hangen, of zittend met gestrekte benen naar voor te strekken. Open daarna juist je borst door je rug iets hol te maken. Dit strekt de Blaas- en Niermeridianen, verbonden met het element water. Deze meridianen zorgen voor de opslag van energie, vitaliteit, levenskracht, vruchtbaarheid en geven een stevig fundament. In de winter hebben ze wat meer aandacht nodig omdat ze gevoelig zijn voor kou.

5. Wrijf je onderrug warm
Dit gebied staat in contact met de energie van de Nieren. Je onderrug – en onderbuik ook – warm houden, zorgt dat je je energie bij je houdt en deze niet zonder reden verliest. Je kunt stevig wrijven, maar ook overwegen een wollen hemd te dragen, of een speciale band te breien voor om je middel. In Japan noemen ze dit een hara-maki. Deze zijn overigens ook te bestellen op internet.

Dit artikel verscheen eerder op de Facebook-pagina van Lilian

Afbeelding: Pexels.com