10 dingen over de Driewarmer die je waarschijnlijk niet weet

De Driewarmer is al eeuwen een hoofdpijndossier in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).  Wel een functie maar geen vorm. Een meridiaan zonder effect op het orgaan. De Driewarmer geeft zijn geheimen niet zo maar prijs. Tijd voor wat opheldering. Of eigenlijk: nog wat extra verwarring over dit mystieke orgaan.

De Driewarmer als een rivier door het lichaam

1. De Driewarmer is al heel lang een probleem

De Driewarmer is het 6e Fu-orgaan en sinds jaar en dag een buitenbeentje. Dit komt omdat de bronnen die dit orgaan beschrijven, veel ruimte voor interpretatie overlaten. Het wordt genoemd als probleem 38 in de Nan-ching: The Classic of Difficult Issues. Een poging om de Su Wen nader uit te leggen. In het geval van de Driewarmer lijkt dit niet helemaal gelukt.

2. Wat is dan het probleem van de Driewarmer?

Het probleem is dat het orgaan Driewarmer niet aanwijsbaar is in het lichaam. Zoals dit wel het geval is met de andere Zang-Fu. Nu ligt de nadruk bij de organen altijd al meer op functie dan op vorm, maar helemaal geen vorm, dat is lastig verteerbaar. Zelfs voor de Chinezen. De Driewarmer wordt om deze reden ook wel ‘het verborgen orgaan’ genoemd.

3. De Driewarmer splitst het lichaam op in 3-en

Dit lijkt in tegenspraak met de vorige bewering.  En dat is ook zo. Naast een orgaan en een meridiaan wordt met het begrip Driewarmer verwezen naar 3 zones in het lichaam, drie warmers. De bovenste, middelste en onderste warmer. In deze warmers vinden specifieke fysiologische processen plaats en liggen de 11 Zang-Fu  organen (nummer 12 dus niet want dat is de Driewarmer zelf).

4. De Driewarmer heeft veel namen

Het zit in de trivia-hoek, maar toch. De Engelse vertalingen van de Driewarmer zijn goed vertegenwoordigd:

  • Triple Burner
  • Triple Heater
  • Triple Warmer
  • Triple Energizer

In het Nederlands blijft het beperkt tot Driewarmer of Drievoudige Verwarmer.

De originele naam is San Jiao. San staat voor 3. Jiao voor yuan, bron. En dit verwijst naar de bronpunten van de meridianen waarmee de Driewarmer verbonden is.

5. De Driewarmer verwarmt niet

Een belangrijke  functie van het orgaan Driewarmer is het verspreiden van Vloeistoffen door het lichaam.  Pas als deze functie in het niet goed wordt uitgevoerd, ontstaat er stagnatie. Dit kan leiden tot Hitte in het lichaam. Verwarmen kan dus hooguit worden uitgelegd als het geleiden van Vloeistoffen door het lichaam en door de drie warmers.

6. De Driewarmer pas niet in de Vijf Elementen

In de Vijf Elementen-leer hoort bij ieder element een yin en een yang-orgaan. Een Zang en een Fu. Alleen bij het Vuur-element hebben we 4 organen: Pericard en Driewarmer (secundair vuur)  naast Hart en Dunne Darm (primair vuur). Klinkt niet logisch he? De Vijf Elementen-leer is ontwikkeld na de Su Wen, die de Driewarmer voor het eerst beschreef.  Het heeft er alle schijn van dat men kostte wat het kost de Driewarmer en Pericard in de Vijf Elementenleer heeft willen onderbrengen. Ik vind de volgende optie dan aannemelijker, namelijk:

7. De Driewarmer hoort bij de Hara

In ‘Five Elements and Ten Stems’ beschrijft Kiikio Matsumoto de Driewarmer als “the energetic connection of the Hara to the source points of all the meridians.” De Driewarmer is hiermee het vehikel van de Hara. En net als de Hara geen onderdeel van de Vijf Elementen. Maar de startmotor van de Vijf Elementen, de root van de energie. Mijn Hara zegt dat dit een beter verhaal is dan de Driewarmer omwille van theoretische harmonie bij het Vuur-element proppen.Driewarmer blijft een mysterie

8. De Driewarmer is belangrijker dan je denkt

Het is geen populaire meridiaan. Die Driewarmer. Onbekend maakt onbemind. Maar think twice. Met het vorige punt in het achterhoofd. Want de Driewarmer staat te boek als ‘begin en eind van alle Qi’ en ‘Commander in chief of Qi’. De Driewarmer is dus hoger in rang dan de Long,  ‘de Master of Qi’. Die had ik niet zien aankomen.

9. Problemen van de Driewarmer behandel je niet met de Driewarmer

Ook weer zo’n raadsel: er  is geen directe relatie tussen het orgaan Driewarmer en de Driewarmer meridiaan.  Een verminderde stroom van Vloeistoffen door het lichaam, oedeem, is een Driewarmer-klacht. Deze behandel je, afhankelijk van de plek in het lichaam (de warmer), met de Long-, Milt- of Niermeridiaan. De Driewarmer-meridiaan zet je in voor klachten van oren, neus en schouder.

10. De Driewarmer blijft een raadsel

In het boek ‘Zang Fu: the organ systems of Traditional Chinese Medicine’ uit 1985 beschrijft Jeremy Ross dat de Driewarmer niet gezien moet worden als endocrien systeem. Dat de oude Chinezen zo’n systeem nooit beschreven hebben. In ‘Applied Channel Theory in Chinese Medicine: Wang Ju-Yi’s Lecture’ uit 2008 wordt juist deze functie aan de Driewarmer toegeschreven. Het lijkt er dus op dat we voorlopig heen en weer geslingerd worden tussen feit en fictie. En daarmee zijn we ook weer terug bij 1 🙂

Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden over de Driewarmer, het lelijke eendje van de traditionele Chinese geneeskunde. Heb je zelf ervaring of ideeën over de werking van de Driewarmer, laat het dan even weten, bijvoorbeeld hieronder.